Olimpiskā zelta cena

© REUTERS/Ueslei MarcelinoОлимпийские кольца в Рио
Олимпийские кольца в Рио - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas izlase Riodežaneiro gan palika bez medaļām, taču daži sportisti tomēr saņems naudas balvas par ceturtajām un piektajām vietām. Sputnik noskaidroja, kādas prēmijas saņem olimpieši par zeltu dažādās pasaules valstīs.

RĪGA, 23. augusts – Sputnik. Latvijas izlase Riodežaneiro gan palika bez medaļām, tomēr trīs latviešu atlēti – svarcēlāja Rebeka Koha, septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa un kanoe airētājs Aleksejs Rumjancevs, kurš ieņēma piekto vietu, tomēr var saņemt naudas balvas.

Trim sportistiem, viņu treneriem un apkalpojošajam personālam par sasniegumiem Olimpiskajās spēlēs pienākas prēmija no valsts budžeta gandrīz 120 000 eiro apmērā.

Kohai un Ikauniecei-Admidiņai par sekmīgo sniegumu pienākas naudas balva līdz 30 734 eiro katrai, bet treneri un apkalpojošais personāls var pretendēt uz prēmijām līdz 15 367 eiro apmērā. Rumjancevs varētu saņemt prēmiju 18 440 eiro apmērā, viņa treneri un apkalpojošais personāls – līdz 9220 eiro.

Riodežaneiro-2016 - Sputnik Latvija
Latvija pamet Rio tukšām rokām

Izstrādātā procedūra nosaka, ka sporta federācijām ir jāiesniedz ierosinājumi Izglītības un zinātnes ministrijai. Novembrī tos izskatīs Nacionālā Sporta padome un iesniegs Ministru kabinetam, kurš pieņems galīgo lēmumu.

Peldētāja Aļona Ribakova par Riodežaneiro uzstādīto Latvijas rekordu 200 metru distancē brasā saņems 25 eiro, viņas treneris – 15.

Portāls 24SMI aprēķināja, kādas prēmijas saņems olimpieši dažādās pasaules valstīs. Taizemes olimpiskie čempioni saņems 270 tūkstošus eiro katrs. Dzīve Taizemē ir salīdzinoši lēta, tāpēc zelta medaļu ieguvēji varēs iegādāties pat elitārus nekustamos īpašumus. Tomēr valsts šo summu neizmaksās uzreiz – tikai 20 gadu laikā.

Arī čempioni no Kazahstānas var cerēt uz labu prēmiju – valdība ir apsolījusi 220 tūkstošus eiro par zeltu. Interesanti, ka pirms ziemas Olimpiādes Sočos šī summa tika palielināta par 45 tūkstošiem eiro. Uzbekistānas izlase no Rio mājup atveda četras zelta medaļas, un katrs čempions saņems 176 tūkstošus eiro.

XXXI vasaras Olimpisko spēļu slēgšanas ceremonija Riodežaneiro - Sputnik Latvija
Rio apkopoti Olimpisko spēļu rezultāti

Ukrainā olimpiskajiem čempioniem pienākas tikai 300 tūkstoši grivnu (apmēram 10 tūkstoši eiro). Iespējams, arī tāpēc Ukrainas sniegums šī gada Olimpiādē bija sliktākais 25 gadu laikā, lai gan divas zelta medaļas ukraiņi tomēr izcīnīja.

Krievijā par zelta medaļu sportists saņem 55 tūkstošus eiro, par sudrabu – 34 tūkstošus, bet par bronzu – 23 tūkstošus eiro. Ikviens var parēķināt, cik lieli līdzekļi tiks atvēlēti no Krievijas budžeta sportistiem, kuri izcīnīja 19 zelta, 18 sudraba un 19 bronzas medaļas.

Ziņu lente
0