Zviedru varas iestādes lūdz iedzīvotāju palīdzību imigrantu izmitināšanai

© Fotolia / DutchSceneryРазноцветные деревянные дома в Швеции
Разноцветные деревянные дома в Швеции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējos gados manāmo mājokļu krīzi Zviedrijā būtiski padziļinājusi plašā imigrantu plūsma. Rezultātā Zviedrijas valdība ir spiesta izmantot visdažādākos paņēmienus, lai mazinātu dramatisko mājokļu trūkumu valstī.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Stokholmas rajona Nortaljes iedzīvotāji tiek mudināti ielaist savās lauku mājās nesen iebraukušos imigrantus un dot viņiem iespēju tur pārziemot, vēsta Sputnik International, atsaucoties uz zviedru preses izdevumu Svenska Dagbladet.

"Vai jūsu lauku mājas ziemā stāv tukšas?" – vaicāja Nortaljes pašvaldība iedzīvotājiem. Kampaņas mērķis ir dot iespēju māju īpašniekiem tikties ar imigrantiem bez pajumtes, lai pārvarētu mājokļu trūkumu.

Ali Rašids, Nortaljes pašvaldības sociālo pakalpojumu nodaļas vadītājs pastāstīja, ka dažos gadījumos pašvadība var pārliecināties par to, ka īre tiks nomaksāta pilnībā.

Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Protesti Muceniekos: bēgļi grib naudu un internetu

"Lielākā daļa cilvēku spēj labi iejusties sabiedrībā. Starp citu, bēgļi saņem Nodarbinātības dienesta pabalstu, kas arī dos iespēju nomaksāt īri," – Rašids paskaidroja izdevumam Svenska Dagbladet un norādīja, ka interese par minēto iniciatīvu ir pietiekami liela.

Nortaljes pašvaldība ir lielākā pašvaldība Stokholmas  apgabalā un atrodas vistālāk ziemeļos. Tajā dzīvo vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku. Daudzas mājas šeit ir celtas kā vasarnīcas un apdzīvotas tikai vasaras sezonā.

Šogad Zviedrijā mājokļu krīzes risināšanai tika izmantots tāds risinājums kā moduļu ēkas, taču tas izraisīja plašu kritiku gan no celtniecības ekspertu puses augsto izmaksu dēļ, gan no sociologu puses, ņemot vērā dažādu incidentu lielo skaitu, kāds rodas baraku ēku rajonos. Jāpiebilst, ka arī paši imigranti iebilda pret moduļu ēkām. Pagājušajā nedēļā protesta akciju organizēja migranti, kuri nesen tika izmitināti jaunbūvētajās moduļu ēkās.

Мальчик везет коляску с ребенком в лагере беженцев в Идомени, Греция - Sputnik Latvija
Eiropa ir neapmierināta: Baltijas valstis pārāk prasīgi atlasa bēgļus

"Mēs nolēmām, ka nevēlamies turpmāk dzīvot šādos apstākļos," – rakstīja viens no šiem neapmierinātajiem cilvēkiem ziņu izdevumā Mitti.

Viņi sūdzas par to, ka patvēruma meklētāji cerējuši uz pastāvīgiem mājokļiem, taču tā vietā dzīvo moduļu ēkās, kas steigšus uzceltas, lai parūpētos par jaunatnācējiem, un kur iemītnieki ir spiesti izmantot kopīgu virtuvi ar kaimiņiem.

Mājokļu problēmu Zviedrijā būtiski padziļināja migrācijas krīze, jo ziemeļvalstī iebraukuši vairāk nekā 160 tūkstoši patvēruma meklētāju. Valdība vērtē, ka krīzes atrisināšanai nepieciešami 250 tūkstoši jaunu ēku, taču sabiedriskā organizācija SABO norāda, ka valstī, kurā dzīvo aptuveni 10 miljoni cilvēku, nepieciešami 426 tūkstoši jaunu māju. Nekustamo īpašumu jomā veiktais pētījums, ko organizēja National Housing Board, norāda, ka 240 pašvaldībās no 290 Zviedrijas pašvaldībām jūtams mājokļu trūkums.

Ziņu lente
0