Itāļu zinātnieks atklājis Leonardo da Vinči gleznas "Svētais vakarēdiens" noslēpumu

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasLeonardo da Vinči gleznas "Svētais vakarēdiens" reprodukcija
Leonardo da Vinči gleznas Svētais vakarēdiens reprodukcija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Itāļu zinātnieks Mario Tadejs pastāstīja par slēpto ziņu, ko Leonardo da Vinči gribējis pavēstīt savu darbu cienītājiem ar gleznas "Svētais vakarēdiens" palīdzību.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Smitsona institūtā konstatēta Leonardo da Vinči gleznā "Svētais vakarēdiens" slēptā ziņa, kurā atainotas Jēzus Kristus pēdējās vakariņas ar viņa mācekļiem. Pirms da Vinči šis sižets saistījis simtiem citu mākslinieku, un viņi gleznas personāžus, izņemot Jūdu Iskariotu, atainoja ar nimbiem, norādot, ka tie ir svētie.

Itāļu zinātnieks Mario Tadejs, da Vinči daiļrades pētnieks norāda, ka mākslinieks savā darbā atteicies no nimbiem — Jēzu un viņa mācekļus viņš atainojis kā parastus cilvēkus.

"Es uzskatu, ka Leonardo nav izmantojis nimbus, jo gribēja parādīt, ka viņi ir parasti cilvēki. Te slēpjas īstais Leonardo noslēpums — "Svētajā vakarēdienā" nav nekā pārdabiska," — skaidro zinātnieks.
Smitsona institūts uzskata, ka da Vinči slepenā ziņa ir tā, ka Jēzus bijis mirstīgs.

Tadejs atgādināja, ka ar "Svēto vakarēdienu" saistīts arī stāsts, ko savā grāmatā "Da Vinči kods" vēsta Dens Brauns — tajā izskatīta teorija, kas pauž: pie Kristus labās rokas sēž nevis apustulis Jānis, bet gan Marija Magdalēna.

Eksperts šo teoriju uzskata par fantastisku, jo da Vinči bija jāievēro zināmi noteikumi un jāņem vērā šai tēmai veltītie agrākie darbi.

Piemēram, runa ir par cilvēku izvietojumu gleznā un viņu ārieni. Jānis, jaunākais Kristus māceklis, patiešām vienmēr ticis attēlots ar sievišķīgu ārieni. Tadejs uzskata, ka šo noteikumu da Vinči nav varējis pārkāpt.

Ziņu lente
0