Turcijas deputāts: pilots pats nolēmis notriekt Krievijas Su-24

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasBumbvedējs Su -24. Foto no arhīva
Bumbvedējs Su -24. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas parlamenta deputāts paziņoja, ka Krievijas bumbvedējs Su -24 pērnā gada novembrī tika notriekts pēc pilotu personīgās iniciatīvas. Pašlaik, pēc militārā apvērsuma mēģinājuma Turcijā, ekipāžas locekļi ir arestēti.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Pagājušā gada novembrī turku pilots pats pieņēma lēmumu notriekt Krievijas Su —24, paziņoja intervijā Turcijas valdošās partijas priekšsēdētāja vietnieks, parlamenta deputāts Jasins Aktajs.

Pagājušā gada 24. novembrī Turcijā tika notriekts Krievijas bumbvedējs Su —24. Turcijas valdība apgalvoja, ka lidmašīna pārkāpusi Turcijas gaisa telpu. Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija norādīja, ka Su-24 atradies Sīrijas gaisa telpā.

Deputāts uzsvēra, ka situācijā ar Krievijas lidmašīnu bija Turcijai neskaidri momenti.

Turcijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Turcija ir gatava samaksāt par notriekto Krievijas lidmašīnu

"Gaisa telpas pārkāpums ilga 17 sekundes, un pārkāpuma atkārtošana, protams, nav pieļaujama. Taču pagaidām par to nerunāsim. Tika pieņemts lēmums notriekt lidmašīnu gaisā. Šādus lēmumus pieņem pilots, viņš vadās no spēka pielietošanas noteikumiem. Tomēr viņš var arī nenotriekt lidmašīnu, kas pārkāpusi gaisa telpu uz īsu laiku un gatavojas to pamest," — teica Aktajs.

"Krievijas lidmašīnas notriekšana, kura, kā bija noprotams, jau atstājusi gaisa telpu, rada jautājumus," — viņš piebilda. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Turcija aizstāvējusi sava pilota darbības, lai "mūsu spēka pielietošanas noteikumi netiktu apšaubīti."

"Rezultātā, paldies Dievam, Turcija un Krievija ir atrisinājušas savstarpējās nesaskaņas. Ja šie ziņojumi (par pilotu aizturēšanu) apstiprināsies, tas palīdzēs uzlabot Krievijas un Turcijas attiecības, kā arī stimulēs esošās abu valstu vienošanās," — viņš teica.

Pēc apvērsuma mēģinājuma Turcijā tieslietu ministrs Bekirs Bozdags paziņojis, ka, piloti, kuri notrieca Krievijas iznīcinātāju Su —24 pagājušā gada novembrī, aizturēti militārā apvērsuma lietā. Vēlāk Valsts prezidents Tajips Erdogans paziņojis, ka aizturētie piloti, iespējams, saistīti ar opozīcijā esošo islāma sludinātāju Fethullahu Gulēnu, kuru Turcijas varas iestādes apsūdzēja dumpja organizēšanā.

Attiecības Krievijas un Turcijas starpā kļuva saspīlētas 2015. gada 24. novembrī, kad turku iznīcinātājs F-16 Sīrijā notrieca krievu bumbvedēju Su-24. Krievijas prezidents Vladimirs Putins to nosauca par "triecienu mugurā" no teroristu atbalstītāju puses un parakstīja rīkojumu par nacionālās drošības pasākumiem un īpašajiem ekonomiskajiem pasākumiem pret Turciju.

 

Ziņu lente
0