Gāzes vadi starp Igauniju un Latviju tiks paplašināti par ES līdzekļiem

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasGāzes vadi. Foto no arhīva
Gāzes vadi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība ir piekritusi piešķirt 188 miljonus eiro gāzes vada izbūvei starp Igauniju un Somiju. Tā mērķis – mazināt Somijas "gāzes atkarību" no Krievijas. Vēl 19 miljoni eiro tiks atvēlēti gāzes vadu paplašināšanai starp Igauniju un Latviju.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir saskaņojušas Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumu investēt 263 miljonus eiro galveno Eiropas enerģētiskās infrastruktūras projektu īstenošanai, teikts EK dokumentā, ko citē aģentūra RIA Novosti.

Domājams, daļa līdzekļu tiks atvēlēta gāzes projektu realizācijai Baltijas reģionā, kā arī elektroenerģijas infrastruktūrai visā Eiropā ar mērķi paplašināt energotīklus.

Piemēram, 187,5 miljoni eiro tiks atvēlēti Balticconnector izbūvei – tas ir pirmais gāzes vads, kas saista Igauniju un Somiju. Tā mērķis ir mazināt Somijas atkarību no Krievijas, kas pašlaik ir vienīgais gāzes piegādātājs šajā valsti.

Vienlaikus 19 miljoni eiro tiks novirzīti gāzes vadu paplašināšanai starp Igauniju un Latviju. Nauda tiks izmantota ar mērķi vienkāršot piekļuvi gāzes krātuvēm Latvijā un paplašināt tīklus, pa kuriem ES valstis nodod gāzi viena otrai Baltijas reģionā.

Balticconnector ietvaros tiks izbūvēts 81 km garš gāzes vads jūrā, 22 km garumā tas vedīs pa sauszemi Somijā un 47 km – pa sauszemi Igaunijā. Paredzētas arī kompresoru stacijas abās Somu līča pusēs. Gāzes vads ļaus transportēt līdz 7,2 miljonus kubikmetru gāzes diennaktī starp Igaunijas un Somijas sadales tīkliem.

Ziņu lente
0