Polija nepiedos ukraiņu nacionālistiem poļu tautas genocīdu

© Sputnik / Alexey VitvitskyАкция в честь годовщины Волынской резни в Варшаве
Акция в честь годовщины Волынской резни в Варшаве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Senāts ierosināja atzīt par genocīdu "slaktiņu Voliņā, ko Otrā pasaules kara gados sarīkoja ukraiņu nacionālisti." Ukrainas Augstākā Rada gatavojas protestēt.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Ukrainas deputāti sašutuši par poļu atteikšanos "pievērt acis" uz Ukrainas nacionālistisko vienību zvērībām, kuri 1939.-1945. gg. masveidā slepkavoja Polijas iedzīvotājus un nogalināja no 100 līdz 130 tūkstošus cilvēku, informē ziņu aģentūra RIA Novosti.

Starptautisko militāro mācību Rapid Trident 2015 atklāšanas ceremonija - Sputnik Latvija
Ukrainā sākas vērienīgas militārās mācības Rapid Trident 2016

Ukrainas Augstākās Radas deputāti vēlas paust protestu sakarā ar Polijas Senāta rezolūciju, kurā "Voliņas slaktiņš" tiek atzīts par genocīdu. Pašlaik rezolūcijas projekts ir piereģistrētrs parlamentā.

"Ukrainas Augstākā Rada… minētās rezolūcijas pieņemšanu Polijas Senātā 2016. gada 8. jūlijā un atbilstošo lēmumu tālāku pieņemšanu Polijas Senātā un Seimā uzskata par Polijas Republikā esošu ukrofobu spēku veidotu provokatīvu un pret Ukrainu vērstu akciju," – teikts lēmuma projektā, kura tekstu publicēja "Radikālās partijas" deputāts Andrejs Lozovs savā lapā sociālajā tīklā Facebook.

Agrāk Polijas Senāts pieņēma rezolūciju, kurā "Voliņas slaktiņš" tika nosaukts par genocīdu, ko īstenojuši ukraiņu nacionālisti, un ieteikts apakšpalātai (Seimam) atzīt 11. jūliju par Nacionālo traģēdijas upuru piemiņas dienu. Polijas Seims izskatīs rezolūciju 19. jūlijā. Radas deputāti uzskata, ka rezolūcija Polijas Senātā tiek pieņemta ar mērķi "kaitēt Ukrainas un Polijas attiecību draudzīgajai atmosfērai."

Radas deputāti nosoda Polijas parlamenta vienpusējās darbības, kā rezultātā, iespējams, tiks atkārtoti izvērtēti sadarbības pozitīvie rezultāti, kas sasniegti dialoga ceļā pēdējo gadu desmitu laikā.

Krievijas vēstnieks Baltkrievijā Aleksandrs Surikovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas kara bāze Baltkrievijā – atbilde uz Ukrainas militārajiem draudiem

Viņi uzsvēra, ka Polijas Senāta rezolūcija ir aizspriedumaina un juridiski nekorekta.

Lēmuma projektā Radas deputāti aicināja kolēģus Polijā "pievērst uzmanību Ukrainas un Polijas Republikas savstarpējo attiecību konstruktīvai izveidei" un atzīmēja, ka būtu nepieciešams turpināt abu valstu vēsturnieku dialogu, lai atklātu visus nenoskaidrotos traģēdijas apstākļus.

Polija uzskata, ka Ukrainas nacionālistu organizācija – Ukrainas Sacelšanās armija (OUN-UPA) laikā no 1939. līdz 1945. gadam masveidā slepkavoja poļu tautīvas iedzīvotājus Voliņā, Austrumgalicijā un dienvidaustrumu vojevodistēs. Dažādi avoti liecina, ka no ukraiņu nacionālistu rokām bojā gājuši no 100 līdz 130 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0