Britu profesors nosauca Ukrainas līgumu ar ES par priekšnāves vēstuli

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKOФлаги Украины и ЕС
Флаги Украины и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Džona Laflenda domām, šādi asociācijas līgumi tiek slēgti par labu Eiropas Savienībai.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Asociācijas līgums, ko 2014. gadā noslēdza Ukraina un ES, ir "garākā priekšnāves vēstule vēsturē", intervijā aģentūrai LETA sacīja britu politologs un filozofs, Parīzes Demokrātijas un sadarbības institūta pētniecības programmu direktors Džons Laflends.

Ukrainas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bezvīzu režīms ar ES: ukraiņu politiķu gadsimta afēra

ES Asociācijas līgums ar trešajām valstīm ir viens no posmiem, kas paredz integrāciju ar ES un paplašina līguma pušu sadarbības apjomus. Turklāt asociācija ne vienmēr nozīmē trešās valsts iestāšanos Savienībā.

Pēc Laflenda domām, visi asociācijas līgumi, tostarp arī tie, ko 90. gados parakstīja tagadējas ES dalībvalstis, nav līdztiesīgi, jo rezultātā ES iegūst privilēģijas, bet otra puse nesaņem nekādu labumu.

Piemēram, ES valstis var eksportēt jebkuras preces uz Ukrainu un, protams, iepirkt valstī jebko. Savukārt Ukrainai no savas puses praktiski nav iespēju eksportēt produkciju uz Eiropu.

Eiropas Parlamenta deputāts no Čehijas Republikas Jirži Maštalka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
EP deputāts no Čehijas atbalsta sankcijas pret Ukrainu

"Paskatieties uz nosacījumiem, piemēram, jautājumā par medus eksportu. Protams, tas ir ļoti mazs ekonomikas sektors, taču pat tajā Ukraina nedrīkst pārdot ES gandrīz neko, nemaz nerunājot par lieliem lauksaimniecības un rūpniecības produkcijas apjomiem," — norādīja profesors.

Visi asociācijas līgumi tiek sastādīti par labu Eiropas Savienībai, uzskata Laflends. Finansiālu labumu no tiem saņem ES, tās dalībvalstis vai ES iedzīvotāji, jo viņi iegūst tiesības pirkt zemi, uzņēmumus, rūpnīcas.

Tas pats iepriekš notika ar Centrāleiropas valstīm – norāda Laflends – ekonomiskajā ziņā valstis ir cietušas Eiropas integrācijas procesa rezultātā.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Gruzija un Ukraina tuvākajā laikā nevarēs iestāties NATO
"Es runāju par Poliju, Čehiju, Slovākiju un Ungāriju. Domāju, ka to ekonomiskās transformācijas vēsture vēl nav pietiekami uzrakstīta. Čehijas Republikai paveicās, bet tas notika, pateicoties Vaclavam Klausam. Citas valstis, piemēram, Ungārija un Polija pārcieta ļoti smagu periodu pirms iestāšanās Eiropas Savienībā," — paskaidroja politologs.

ŠĪ gada 1. jūlijā stājās spēkā Asociācijas līgums starp ES un Gruziju, kā arī starp ES un Moldovu. Līgumi paredz brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu ar katru no ES dalībvalstīm.

Ukrainas un ES asociācijas līgums tika parakstīts 2014. gada jūnijā, un to ratificējuši visu 28 ES dalībvalstu parlamenti. Tomēr Nīderlande 2016. gada aprīlī organizēja referendumu, kurā lielākā daļa valsts iedzīvotāju balsoja pret līgumu.

Ziņu lente
0