Erdogana pieņemtais likums neļaus Turcijai iestāties ES

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERФлаги Турции и ЕС накануне саммита в Брюсселе
Флаги Турции и ЕС накануне саммита в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas prezidenta parakstītais likums par deputātu imunitātes atcelšanu ļaus uzsākt opozīcijā esošo deputātu politisko vajāšanu.

RĪGA, 11. jūnijs – Sputnik. Likums par deputātu imunitātes atcelšanu, ko nesen parakstīja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, sagrauj jebkādas cerības uz to, ka Turcijā patiešām ir spēkā demokrātija, uzskata britu avīzes The Guardian žurnālists Saimons Tīsdals.

Turcijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Turciju aizvaino iespēja iestāties ES 3000. gadā

"Tiek prognozēts, ka viņi (Turcijas politiskā vadība – red.) iznīcinās parlamenta opozīciju, kas uzstājas pret valdošo Erdogana neoislāmisko partiju. Jaunie pasākumi ļaus politisku motīvu dēļ vajāt pret valdību noskaņotos deputātus. Galvenais mērķis – Tautas demokrātiskā partija, ko Erdogans apsūdz par līdzdalību teroristiskās organizācijās, taču apdraudētas ir arī citas opozīcijas partijas," – konstatēja raksta autors.

Pēc Tīsdala domām, parakstot jauno likumu, Erdogans ir atņēmis Turcijai iespēju tuvākajā nākotnē iestāties Eiropas Savienībā. Turklāt, iespējams, šādi valsts vadītājs ir pielicis punktu laicīgās demokrātijas principiem Turcijā un sagatavojis augsni aktīvam bruņotajam konfliktam pret kurdiem.

Turcijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropieši netic Turcijas iestāšanās ES perspektīvai

Pie tam Eiropas valstis ar ASV atbalstu cenšas ietekmēt Erdoganu un piespiest viņu atteikties no viņa kampaņas, kas vērsta pret kurdiem, taču šis likums apdraud jebkādu iespēju Turcijai iestāties ES tuvākajā laikā.

"Vadošās ES valstis, piemēram, Francija un Vācija kategoriski iebilst pret Turcijas iestāšanos savienībā. Tās vēsta, ka nepieciešamības gadījumā nekavējoties izmantos savas veto tiesības," – atzīmē The Guardian.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans 7. jūnijā parakstīja likumu par Turcijas parlamenta deputātu imunitātes atcelšanu. Par šo likumprojektu Turcijas parlaments balsoja jau maijā. Par likuma pieņemšanu uzstājās Turcijā valdošā Taisnīguma un attīstības partija, ko atbalsta Erdogans.

Ziņu lente
0