Politika

NATO pretgaisa aizsardzības sistēma Eiropā nelīdzēs

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasAmerikāņu raķetes Patriot Polijā. Foto no arhīva
Amerikāņu raķetes Patriot Polijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagons informē, ka pretraķešu aizsardzības sistēma Eiropā ir paredzēta aizsardzībai pret Irānas radītajiem draudiem.

RĪGA, 13. maijs – Sputnik. Pentagona pārstāvji informē, ka pretraķešu aizsardzības sistēma (PAS), ko ASV izvērš Eiropā, nav paredzēta pretdarbībai Krievijas starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm.

"Sadarbībai ar Krieviju ir liela nozīme reģionālās stabilitātes un globālās drošības jautājumos. Mēs apgalvojam, ka mūsu PAS Eiropā nespēj pārtvert Krievijas starpkontinentālās ballistiskās raķetes," – ceturtdien informēja ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Ziņojumā uzsvērts, ka amerikāņu PAS iespējas ir ierobežotas un šī sistēma nav paredzēta cīņai ar Krievijas lielajiem un sarežģītajiem stratēģiskajiem kodolieročiem.

Pentagons norādīja, ka pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršanas galvenais mērķis ir pretdarbība Irānas radītajiem draudiem.

"ASV turpinās darbu kopā ar sabiedrotajiem un partneriem, ja Irāna izstrādās un izvietos ballistiskās raķetes," – informēja Pentagons.

Krievijas Ārlietu ministrijas Bruņojuma neizplatīšanas un kontroles departamenta direktors Mihails Uļjanovs jau agrāk uzsvēra: apgalvojumi par to, ka Irānas raķešu programma apdraud NATO partnerus Eiropā, ir nepamatoti.

NATO militārais lokators - Sputnik Latvija
NATO vēlas uzstādīt PGA elementus Eiropā

NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas pirmais objekts Austrumeiropā sāka darbu Rumānijas dienvidos, agrākajā kara aviobāzē Deveselu. Pašlaik Polijā sākas vēl viena amerikāņu objekta būvdarbi.

Maskava kategoriski iebilst pret ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršanu Eiropā, jo šie pasākumi mazina stratēģisko stabilitāti, turklāt netiek ņemtas vērā Krievijas bažas. Jāpiebilst, ka Krievija apšauba to, vai ASV patiešām pilda saistības, ko valsts uzņēmās, parakstot Līgumu par vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu likvidēšanu.

Ziņu lente
0