Itālijā atļautas viendzimuma laulības

© AFP 2023 / FILIPPO MONTEFORTEВоздушные шары в форме сердца возле Колизея во время гей-парада (ЛГБТ) в Риме
Воздушные шары в форме сердца возле Колизея во время гей-парада (ЛГБТ) в Риме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Itālijā legalizētas viendzimuma civilās laulības. Viena dzimuma dzīvesbiedri nevarēs adoptēt bērnus un viņu pienākums nav glabāt uzticību, toties viņi var nēsāt kopīgu uzvārdu.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Itālijas parlamenta deputātu palāta trešdien vakarā apstiprināja likumu par civilās savienības izveidošanu viena dzimuma personu starpā, vēsta RIA Novosti.

Par dokumentu nobalsoja 372 deputāti, pret izteicās 51, un 99 – atturējās. Valdošas Demokrātiskās partijas deputāti likuma pieņemšanu sveica ar aplausiem.

"Šodien daudziem cilvēkiem ir svētku diena. Tiem, kas beidzot jutīs, ka ir atzīti. Tiem, kam pēc ilgiem gadiem ir atdotas pilsoniskās tiesības," – valsts premjerministrs Mateo Renci rakstīja savā lapā sociālajā tīklā Facebook.

Likumprojekts ir radījis civillaulību institūtu starp viena dzimuma personām. Pie tam tekstā precīzi semantiski atdalītas jaunās savienības un laulības. Pēc būtības, dokuments ierosina ieviest jaunu ģimenes tiesisko institūtu, kas atšķiras no tradicionālajām laulībām, taču ir tām līdzīgs. Viendzimuma civilajā savienībā dzīvesbiedri var izvēlēties kopīgu uzvārdu, un uz viņiem attieksies vīra un sievas parastās tiesības.

Dokumenta sākotnējā versijā bija iekļauts pants par adopciju. Tas noteica, ka vienam no dzīvesbiedriem bija atļauts adoptēt sava partnera bērnu. Šis pants kļuva par īstu strīdus ābolu diskusijas laikā Senātā. Tās rezultātā tika pieņemts lēmums izslēgt šo pantu no dokumenta. Likumprojekta fināla redakcijā tika izslēgta arī viena dzimuma dzīvesbiedru saistība glabāt uzticību.

Флаг ЛГБТ - Sputnik Latvija
Svētā Valentīna dienā geji arī vēlas par braucienu Rīgas minibusos maksāt ar skūpstu

Pirmā valsts, kurā tika legalizētas viendzimuma laulības, bija Nīderlande. Pirmās šāda veida laulības tika reģistrētas Amsterdamā 2001. gada 1. aprīlī. Pēc tam viendzimuma laulības legalizēja Beļģija (2003), Spānija (2005), Kanāda (2005), DĀR (2006), Norvēģija (2009), Zviedrija (2009), Portugāle (2010), Islande (2010), Argentīna (2010), Dānija (2012), Brazīlija (2013), Francija (2013), Urugvaja (2013), Jaunzēlande (2013), Lielbritānija (2014), Luksemburga (2015), ASV (2015), Īrija (2015) un Kolumbija (2016). Nākamgad šim klubam plāno pievienoties arī Somija.

Ziņu lente
0