Ukrainā parādes un salūta vietā kautiņi un provokācijas

© Sputnik / Евгения Новоженина / Pāriet pie mediju bankasGeorga lentītē
Georga lentītē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šajā Uzvaras dienā ukraiņi nesagaidīja ne parādes, ne salūtus – valdība no tiem atteikusies. Toties lielā skaitā tika fiksētas sadursmes sabiedrisko akciju dalībnieku, nacionālistu un policistu starpā.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Ukrainā Uzvaras diena valsts līmenī netiek svinēta kopš jauno svētku – Piemiņas un samierināšanās dienas iedibināšanas. To svin Eiropas stilā – 8. maijā. Pat ziedus pie Nezināmā karavīra kapa prezidents Petro Porošenko nolika 8. maijā, informēja RIA Novosti.

Nekārtības "Nemirstīgā pulka" gājiena laikā

Veterānu organizācijas Kijevā organizēja "Nemirstīgā pulka" gājienu. Pasākumā piedalījās visdažādākā vecuma cilvēki. Viņu vidū bija arī Lielā Tēvijas kara veterāni. Akcijas ceļā tika slēgta transporta satiksme.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Petro Porošenko: bez Ukrainas uzvara Otrajā pasaules karā nebūtu izcīnīta

Cilvēki nesa savu priekšteču – Lielā Tēvijas kara dalībnieku fotogrāfijas, ziedus un dziedāja kara dziesmas. Daudzi gājiena dalībnieki bija uzģērbuši padomju armijas formas tērpus, daži pie apģērba piestiprināja Georga lentītes.

Gājiena dalībnieki vēlējās nolikt ziedus pie mūžīgās uguns Mūžīgās Slavas parkā, taču pie parka ieejas viņus apturēja policija. Ukraiņu izdevums "Ļevij bereg" ziņoja, ka pēc tam Ukrainas Progresīvās sociālistiskās partijas līderes Natālijas Vitrenko piekritēji esot izmantojuši asaru gāzi, un piebilda, ka neviens šajās nekārtībās nav cietis.

Savukārt preses izdevums "Ukrainskaja pravda" informēja, ka Kijevas policisti aizturējuši divus pilsoņus, jo tiem bijušas "provokatīva satura" atklātnes un simbolika. Par "provokatīviem" priekšmetiem tiek uzskatīti "plakāti, Georga lentītes un karogi".

Neskatoties uz šīm publikācijām, Kijevas policija paziņoja, ka Uzvaras dienas svinībās rupji pārkāpumi nav fiksēti.

Garīdznieks un Georga lentīte

Uzvaras svētkos radikāļi nelika mierā pat garīdzniekus. Zaporožjes apgabalā garīdznieks svētkos ieradās ar Georga lentīti pie apģērba. Vietējie mediji vēstīja, ka "lente no apģērba norauta līdz ar garīdznieka apģērba gabalu."

"Provokācija" Harkovā

Harkovā pie Slavas memoriāla izcēlās sadursmes starp komunistiem un nacionālistiski noskaņotiem pilsoņiem, ziņoja televīzijas kanāls "112 Ukraina". Saskaņā ar telekanāla rīcībā esošo informāciju, sadursmes sākušās brīdī, kad cilvēki pienākuši pie Mātes Dzimtenes monumenta, lai noliktu ziedus. Cilvēki ar Georga lentītēm esot saukuši "Slava Padomju Savienībai" un mēģinājuši saplēst Ukrainas karogu. Nopietnus ievainojumus sadursmēs nav guvis neviens cilvēks.

Vietējie kārtības sargi informēja, ka notikušo iespējams uztvert kā "prokomunistiski noskaņotu pilsoņu provokāciju", taču vienlaikus atzina, ka nav saprotams, kurš sācis sadursmi.

Tiesībsargājošo orgānu pārstāve informēja, ka policija lūgusi akcijas dalībniekiem noņemt Georga lentītes un nav ļāvusi pieiet pie memoriāla cilvēkiem, kuri nav uzklausījuši kārtības sargu prasības.

Mariupolē pensionāri ar Georga lentītēm apmētāti ar olām

Pensionāri Uzvaras dienā devās nolikt ziedus pie fašisma upuriem veltītā pieminekļa Mariupolē. Viņi tika apmētāti ar olām pie apģērba piestiprināto Georga lentīšu dēļ, vēstīja Ukrainas Doņeckas apgabala Nacionālās policijas galvenās pārvaldes preses dienests.

Ukrainas informācijas aģentūra UNN ziņoja, ka Viņņicā aktīvisti atņēmuši vietējiem komunistiem Georga lentītes un sadedzinājuši tās Mūžīgās uguns liesmās.

Policijas parstāvji informēja, ka konflikta dalībnieku personības tiek noskaidrotas.

Ziņu lente
0