Vācijas ĀM min nepareizu Uzvaras dienas datumu, ASV piedēvē uzvaru sev

© Sputnik / Georgiy Zel'ma / Pāriet pie mediju bankasLielais Tēvijas karš (1941.-1945.)
Lielais Tēvijas karš (1941.-1945.) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas Ārlietu Ministrija savā oficiālajā lapā sociālajā tīklā publicēja ziņojumu, kurā kļūdaini norādīts Otrā pasaules kara beigu datums. Lielākā daļa amerikāņu uzskata, ka tieši viņu valsts ir uzvarējusi Hitleru, ziņo vadošais ASV izdevums.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Kā ziņo Sputnik Igaunija, Vācijas ĀM oficiālajā lapā Twitter tīklā publicēta informācija, kurā norādīts, ka Otrais pasaules karš ir beidzies 8. maijā.

"Pirms septiņdesmit viena gada šajā dienā beidzās Otrais pasaules karš. Eiropa bija drupās," — teikts ziņojumā, kas 8. maijā tika publicēts valsts ārlietu ministra Franka Valtera Šteinmeiera vārdā.

Par Otrā pasaules kara beigu datumu pieņemts uzskatīt 1945. gada 2. septembri, kad tika parakstīts akts par Japānas kapitulāciju.

Uzvaras karogs pie Reihstāga ēkas Berlīnē 1945. gada 1. maijā. - Sputnik Latvija
Amerikāņi un eiropieši nav informēti par PSRS lomu uzvarā pār nacismu

1945. gada 8. maijā tika parakstīts fašistiskās Vācijas bezierunu kapitulācijas akts, un līdz ar to tika apstiprināts pamiers pret Vāciju vērstajās Otrā pasaules kara frontēs. Tika lauzta vācu armijas pretestība. Karavīri bija spiesti padoties un nodot materiāltehniskos līdzekļus pretiniekam. Faktiski, tas nozīmēja, ka Vācija izstājas no kara.

ASV Uzvaras gadadiena praktiski netiek svinēta, Krievijā 9. maijs ir viens no lielākajiem svētkiem, taču vairākums amerikāņu uzskata, ka tieši viņu valsts guva virsroku pār Hitleru, ziņo laikraksts Washington Post.

Laikraksts norāda, ka, pēc amerikāņu domām, Otrā pasaules kara laikā Sarkanā armija spēlējusi tikai "palīga" lomu.

9. maijam Krievijas iedzīvotāju acīs ir milzīga nozīme, jo karš ir skāris gandrīz visas ģimenes. Krievijas iedzīvotāju atmiņas saistās ar kara dalībniekiem un upuriem, raksta avīze.

Laikraksts uzskata, ka krieviem Uzvaras diena ir kaut kas personisks un svēts, kaut kas lielāks par grandiozo parādi, ar ko ir pieņemts atzīmēt šo datumu.

Ziņu lente
0