Obama vēlas pārliecināt Lielbritāniju palikt Eiropas Savienībā

© Sputnik / Sergey Guneyev / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Baraks Obama. Foto no arhīva
ASV prezidents Baraks Obama. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES pastiprina Lielbritānijas ietekmi pasaulē, ASV prezidents Baraks Obama apgalvo rakstā britu laikrakstā Daily Telegraph.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Ceturtdienas vakarā Obama ieradās vizītē Lielbritānijā. Piektdienas pirmajā pusē kopā ar sievu Mišelu viņš dosies uz Vindzoru un piedalīsies pusdienās ar karalieni un viņas vīru hercogu Filipu. Pēc tam Obama dosies uz Londonu, kur notiks divpusējas sarunas ar valsts premjerministru Deividu Kameronu, ziņo RIA "Novosti".

Премьер-министр Соединённого Королевства Дэвид Кэмерон - Sputnik Latvija
Lielbritānijas izstāšanās no ES nozīmē spert soli nezināmā nākotnē

Pārrunu gaitā tiks apspriesta cīņa pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", kopīga darbība Afganistānā, atbildes soļi pret "Krievijas agresiju Ukrainā " un ekonomiskie jautājumi. Taču no Lielbritānijas viedokļa vissvarīgākā diskusijas tēma, domājams, būs 23. jūnijā gaidāmais referendums par valsts dalību Eiropas Savienībā. Obama ir vairākkārt izteicies par Lielbritānijas palikšanu ES sastāvā, par ko viņu kritizēja eiroskeptiķi, kuru vidū ir arī Londonas mērs un ASV pilsonis Boriss Džonsons.

"Es saprotu, ka ar manu vizīti ir saistītas dažādas sarunas. Atzīšos, ka gribētu personīgi apsveikt Viņas Majestāti dzimšanas dienā, taču es saprotu, ka te notiek aktīva kampaņa. Manā valstī notiek aptuveni tas pats. Galu galā, uz jautājumu par to, vai Lielbritānijai vajadzētu palikt ES sastāvā, ir jāatbild britu pilsoņiem,"— uzsvēra viņš.

Jāpiebilst, ka arī Obama skaidri pauda savu nostāju šajā jautājumā.

"Lielbritānijas pilsoņi izmanto ar ES saistītās priekšrocības, un jums ir jābūt lepniem par to, ka ES ir palīdzējusi izplatīt britu vērtības un tradīcijas — demokrātiju, likuma varu, atvērtos tirgus — kontinentā un tā perifērijā," — uzsvēra Obama.

"Eiropas Savienība nemazina Lielbritānijas ietekmi, bet gan pastiprina to. Spēcīga Eiropa neapdraud Lielbritānijas globālās līdera pozīcijas – Eiropa tās stiprina. ASV redz, ka jūsu ietekmīgā balss nodrošina Eiropas svarīgo lomu pasaulē, ļauj saglabāt ES atvērtību un tās attiecības ar sabiedrotajiem otrpus Atlantijas okeānam. ASV un visai pasaulei ir vajadzīga jūsu ietekmes saglabāšanās, tostarp arī Eiropā," — atzīmēja ASV prezidents.

Viņš uzsvēra, ka daudzas pasaules problēmas, tai skaitā Irānas kodolprogrammas problēma prasa kolektīvu risinājumu, tāpēc vairāk nekā jebkad ir svarīga vienotība. Arī Lielbritānijai, uzsvēra Obama, ir izdevīga dalība ES.

"Ja runa ir par darba vietu izveidi, tirdzniecību un ekonomisko augšupeju, dalība ES Lielbritānijai dāvā noteiktas priekšrocības – vienotais tirgus britu tautai sniedz lielas iespējas. Transatlantiskā tirdzniecības un investīciju partnerība ar ES kalpos mūsu valsts vērtībām un interesēm, veidojot kvalitatīvus, strādājošo cilvēku interesēm atbilstošus tirdzniecības un komercijas likumus XXI gadsimta ekonomikā," — sacīja Obama.

Ziņu lente
0