Ādažos sākušās vērienīgas NATO mācības

© Spc. Seth LaCount, Michigan National GuardLatvijas armija kopā ar NATO bruņotajiem spēkiem
Latvijas armija kopā ar NATO bruņotajiem spēkiem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ikgadējās starptautiskajās mācībās Summer Shield šoreiz piedalās rekordliels karavīru skaits no Latvijas, Kanādas, ASV, Vācijas, Lietuvas un Somijas.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Starptautiskās mācības Summer Shield XIII sākās Ādažu poligonā un tā apkaimē. Nodarbību mērķis — kaujas operāciju iemaņas brigāžu un bataljonu līmenī, informēja aģentūru LETA Aizsardzības ministrijā.

Танк-наводчик армии США  M1A1 Abrams - Sputnik Latvija
Pentagons nosūtīs uz Igauniju tanku brigādi

Mācības turpināsies līdz 29. aprīlim. Mācībās piedalās sauszemes spēku vienības no Latvijas, Kanādas, ASV, Vācijas, Lietuvas un Somijas — kopumā vairāk nekā 1300 karavīri. Iepriekšējo mācību laikā tajās piedalījās apmēram 1100 cilvēki.

Mācību laikā tiks apgūtas plaša spektra kaujas atbalsta iemaņas. Mācībās piedalās artilēristi, mīnmetējnieki, izlūki, armijas inženieri, konstrukciju inženieri, prettanku vienības un vienības, kuru uzdevums ir aizsargāt masveida iznīcināšanas ieroču pielietojuma gadījumā.

No Latvijas Summer Shield mācībās piedalās sauszemes un gaisa spēku pārstāvji, ka arī vairākas specializētas Zemessardzes vienības.

Mācības Summer Shield, kas Latvijā norisinās kopš 2004. gada, pirms diviem gadiem tika iekļautas NATO mācību un treniņu sarakstā.

Nav aiz kalniem

No 6. līdz 13. maijam Latvijā ieplānoti manevri, kuros piedalīsies NBS jūras spēku un ārvalstu vienības  Baltic Fortress 16. Kopā ar LR NBS mācībās piedalīsies vienības no Lietuvas, Igaunijas un divas NATO grupas. Šī pasākuma uzdevums —Jūras spēku štāba vidējā līmeņa virsnieku praktiskā apmācība.

No 11. līdz 22. jūnijam Latvijā notiks Saber Strike – apvienoto sauszemes un gaisa spēku militārās mācības, kurās piedalīsies vienības no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, ASV, Lielbritānijas un Dānijas. Mācības ir vērstas uz NATO valstu sadarbības pilnveidošanu.

Пролет Су-24 над американским эсминцем USS Donald Cook. Съемка ВМС США - Sputnik Latvija
Video
Krievu lidotāju tikšanās ar amerikāņu eskadras kuģi Donald Cook Baltijas jūrā

Latvijā pašlaik pastāv profesionālā armija. Kopš 2004. gada republika ir NATO dalībvalsts. Latvijas jaunā valdība apņēmusies stiprināt valsts aizsardzību, pakāpeniski palielinot šīs jomas finansējumu— 2017. gadā līdz 1,7% no IKP, 2018. gadā – līdz 2%. Puse no izdevumiem tiks atvēlēta personāla atalgojumiem.

NATO samitā Varšavā, kas notiks šī gada jūlijā, tiks pieņemti konkrēti lēmumi par alianses militārās klātbūtnes pastiprināšanu Eiropas austrumos, savukārt līdz 2016. gada beigām patreiz izvērstos sešus štābus papildinās vēl divas struktūras.

Ziņu lente
0