Reuters: Somijas parlaments apspriedīs izstāšanos no eirozonas

© ЦОС ФСБ РФ / Pāriet pie mediju bankasДенежные средства в сумме 5000 евро
Денежные средства в сумме 5000 евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīciju par nacionālo referendumu par Somijas turpmāko dalību eirozonā, ir parakstījuši vairāk nekā 50 000 cilvēku. Likumdevējiem tagad tas ir jāapspriež plenārsēdē.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Somijas parlaments tuvāko nedēļu laikā izskatīs jautājumu par valsts atteikšanos no eiro, vēsta aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Reiters. Šāds lēmums tika pieņemts pēc tam, kad petīciju ar attiecīgu prasību parakstījuši 53 tūkstoši cilvēku.

Novembrī petīciju ar aicinājumu atteikties no eiro Somijā parakstījuši vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku, lai valsts varas iestādes to izskatītu parlamentā. Petīcijas mērķis ir nacionālais referendums par Somijas dalību eirozonā.

"Mēs vēl neesam noteikuši konkrētu datumu, bet, domājams, debates par šo jautājumu notiks parlamenta plenārsēdē tuvāko nedēļu laikā," — sacīja parlamenta sekretāre Johanna Sarhimā.

Izstāšanās no eirozonas stimulēs ekonomiku, bet nacionālās valūtas ieviešana nodrošinās valsts ātru ekonomisko izaugsmi, uzskata petīcijas iniciators – Eiropas Parlamenta loceklis Pāvo Veirinens.

Премьер-министр Соединённого Королевства Дэвид Кэмерон - Sputnik Latvija
Referendums par Lielbritānijas izstāšanos no ES notiks 23. jūnijā

Pēc viņa teiktā, valdībai nāksies sagatavot likumu referenduma organizācijai, ja parlaments atbalstīs petīciju.

Tomēr, Reuters uzsver, ka Somijas izstāšanās no eirozonas ir maz ticama. Novembrī veiktās  "Eirobarometra" aptaujas dati liecina, ka 64% Somijas pilsoņu atbalsta eiro.

Referendumu par izstāšanos no ES jau nolēmusi organizēt Lielbritānija. Tas notiks 23. jūnijā. "Bēgļu" krīzes fonā šis jautājums ir kļuvis par vienu no svarīgākajiem Eiropas politikā.

Pašlaik eirozonu veido: Lietuva (pievienojās 2015. gadā), Latvija (2014), Igaunija (2011), Slovākija (2009), Kipra un Malta (2008), Slovēnija (2007), Grieķija (2001), Beļģija, Vācija, Francija, Īrija, Spānija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Austrija, Portugāle un Somija (pievienojās 1999. gadā).

Ziņu lente
0