Meldonijs konstatēts Eiropas spēļu dalībnieku organismā

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasЛекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством
Лекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti uzskata: pirms iekļaut kādu preparātu aizliegto vielu sarakstā Pasaules Antidopinga aģentūrai vajadzētu konsultēties ar sporta medicīnas speciālistiem.

RIGA, 10. marts — Sputnik. Meldonijs konstatēts vairāku sportistu organismā. To lietojuši atlēti, kas piedalījās pirmajās Eiropas spēlēs Baku 2015. gada vasarā, kad šis preparāts vēl nebija aizliegts. To apliecina žurnāla BMJ publicētā pētījuma rezultāti, ziņo aģentūra R-Sport.

Meldonijs atrasts sportistu dopinga analīzēs, kas piedalījās sacensībās Baku tādos sporta veidos, kā šaušana ar loku, vieglatlētika, basketbols, bokss, airēšana, velosports, vingrošana, karatē, sambo, taekvondo, triatlons, volejbols un cīņa.

Мария Шарапова на тренировке перед финальным матчем Кубка Федерации 2015 между сборными командами России и Чехии - Sputnik Latvija
Preparāta izstrādātājs: Šarapovas organismā atrastais meldonijs nav dopings

Pētījuma autori informē, ka meldonija ievešanu Baku reģistrējušas 2 no 50 komandu medicīniskajām brigādēm, par preparāta lietošanu ziņojuši sportisti no sešām valstīm. Tikai 23 sportisti (3,5% no 662 spēļu dalībniekiem), kam tika veiktas dopinga analīzes laikā no 8. jūnija līdz 28. jūnijam, paziņoja, ka izmantojuši meldoniju. Trīspadsmit no šiem sportistiem izcīnījuši medaļas Spēlēs Baku: 6 zelta, 5 sudraba un 2 bronzas medaļas.

Vienlaikus meldonijs tika konstatēts 66 no 762 urīna analīzēm (8,7%), kas tika pārbaudītas Spēļu laikā un pirms tām.

Piemēram, gruzīnu brīvās cīņas sportists Dāvids Modzmanašvili atzinies, ka lietojis šo aizliegto vielu, paziņojis portāls Sputnik Tadžikistāna, atsaucoties uz izdevumu The Washington Post. Pozitīvi dopinga testi bijuši arī ukraiņu biatlonistiem Olgai Abramovai un Artjomam Tiščenko, zviedru skrējējam Abebam Aregavi, turku vieglatlētam Gamze Bulutam un etiopu skrējējam Endešam Nigisam.

Agrāk kļuva zināms, ka krievu tenisiste Marija Šarapova un daiļslidotāja Jekaterina Bobrova ir lietojušas aizliegto preparātu – meldoniju. Olimpiskā čempionona šorttrekā Semjona Jeļistratova, pieckārtējā pasaules čempiona, ātrslidotāja Pāvela Kuližņikova un volejbolista, Krievijas izlases dalībnieka Aleksandra Markina analīzēs arī konstatēts meldonijs.

Jau 2015. gada septembrī Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) sāka brīdināt sportistus par preparāta iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā. Piemēram, Mariju Šarapovu par to informējusi Sieviešu tenisa asociācija (WTA) un Starptautiskā Tenisa federācija (ITF), ziņo žurnāls The Times.

7. martā preses konferencē Lonsandželosā M.Šarapova paziņojusi, ka viņas dopinga analīzē Austrālijas Atklātajā čempionātā atrasts aizliegtais preparāts – mildronāts (meldonijs), ko viņa medicīnisku indikāciju dēļ legāli lietojusi desmit gadus.

Šarapova norādījusi, ka nav zinājusi par aizliegumu, taču ir pieļāvusi kļūdu un ir gatava uzņemties atbildību. Slavenā tenisiste atzinusi, ka decembrī saņēmusi WADA sūtīto vēstuli ar jauno aizliegto preparātu sarakstu, taču nav to lasījusi.

Pēc Marijas preses konferences kompānijas Nike un TAG Heuer apturējušas sadarbību ar sportisti, un kompānija Porsche ir atcēlusi visus pasākumus, kuros ieplānota tenisistes līdzdalība, līdz izmeklēšanas beigām.

Šarapovas bijušais ārsts pats izrakstījis viņai mildronātu

Latvijas uzņēmuma Grindex ražotais "Mildronāts" ir ļoti populārs – terapeiti to izraksta cilvēkiem, kam diagnosticēti sirds un asinsvadu sistēmas traucējumi, miokarda darbības izmaiņas, veģetatīvā distonija un citi traucējumi.

Intervijā radio Baltkom medicīnas zinātņu doktors, Marijas Šarapovas agrākais ārstējošais ārsts Anatolijs Skaļnijs pastāstījis, ka sportistes indikācijas likušas pielietot šo preparātu.

"Preparātam piemīt vairākas priekšrocības. "Mildronātu" izrakstīju, jo Marijas ģimenē sastopami sirds un asinsvadu slimību un cukura diabēta gadījumi. Tā ir viena no preparāta lietošanas indikācijām. Šo preparātu izrakstīju, jo tas bija un vēl joprojām ir viens no labākajiem pieejamajiem preparātiem."

Viņš norādīja, ka visas sportistiem izrakstītās zāles tiek rupīgi pārbaudītas: "Ik reizi, kad ieteicu kādus preparātus, es tos reģistrēju Maskavas Antidopinga centrā, tāpēc nekādas problēmas neradās. Pieejami vairāk nekā 20 oriģināldokumenti, taču tas bija 2012. gadā, laikā, kad strādāju ar viņu."

Novecojusi tablete

Krievijā ir dopinga pārkāpumu "nolieguma siena". Agrāk antidopinga sistēmā valdījusi korupcija, norādījis Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Paunds.

2015. gada 9. novembrī Ženēvā notika preses konference, kurā WADA neatkarīgā komisija apsūdzēja Krieviju vairākos antidopinga noteikumu pārkāpumos un ieteica IAAF nepieļaut krievu vieglatlētu piedalīšanos tās organizētajās sacensībās, tai skaitā arī 2016. gada Olimpiskajās spēlēs.

IAAF padome ir apturējusi Krievijas Vieglatlētikas federācijas līdzdalību, tātad krievu vieglatlētiem liegta līdzdalība starptautiskajos turnīros.

"Krievijā zināmā mērā pastāv "nolieguma siena". Agrāk antidopinga sistēmā valdījusi korupcija. Iespējams, krievi cer, ka visas pretrunas pagaisīs un jautājums par līdzdalību tiks izslēgts no dienas kārtības," – paziņojis Paunds. Viņu citē Telegraph žurnālists Bens Ramsbijs savā mikroblogā Twitter.

"Bumba ir Krievijas laukuma pusē. Šķiet, parādījušās liecības par to, ka viņi vienkārši pārbīda krēslus uz "Titānika" klāja," – piebildis Paunds.

Līdz 2016. gada janvārim meldonijs nebija iekļauts aizliegto preparātu sarakstā, tātad tikai pirms trim mēnešiem šis līdzeklis bija atļauts. Pirms trim mēnešiem meldonijs netika uzskatīts par dopingu, un sportisti to lietoja, lai atgūtu spēkus pēc sacensībām. Meldonijs izstrādāts PSRS septiņdesmitajos gados un jau vairāk nekā 30 gadus tiek izmantots sirds un asinsvadu sistēmas ārstēšanai. 2012. gadā meldonijs tika iekļauts Krievijas vitāli nepieciešamo un svarīgo ārstniecisko preparātu sarakstā.

Eksperts: Sporta ārstiem vajadzētu vērsties ANO, lai savaldītu WADA

Krievijā jūtams speciālistu trūkums sporta medicīnas jomā. Nesenais stomatologs, proktologs un pediatrs šodien var strādāt ar t.s. "pirmā ešelona" sportistiem, stāsta Zurabs Ordžonikidze, Maskavas Veselības aizsardzības departamenta Sporta medicīnas centra vadītājs. Šodien ienesīgajā jomā strādā visi, kam nav slinkums.
Eksperts norādījis, ka starptautiskajām sacensībām tiek gatavoti 3-4 tūkstoši sportisti – neliela daļa no visiem profesionālajiem atlētiem. Ar viņiem var strādat tikai kvalificēti sporta mediķi.

"Ikviena metode, kas piešķir tev priekšrocības pār sāncensi sacensību laikā, ir aizliegta, pat ja runa ir tikai par milisekundēm. Meldonijs nekad nav uzskatīts par dopingu, tas ir līdzeklis, kas palīdz atgūt spēkus. Rietumos sastāva ziņā līdzīgi preparāti tiek plaši lietoti, vienkārši tiem ir cits nosaukums," – piezīmējis Ordžonikidze.

"Ir izveidota Pasaules sporta ārstu biedrība. Ja WADA nolemj kādu preparātu iekļaut aizliegto vielu sarakstā, viņiem vispirms vajadzētu konsultēties ar ekspertiem. Man šķiet, meldonija skandāls ir politisks spiediens. Pienācis laiks vērsties ANO, lai tā savaldītu WADA," – viņš piezīmējis.

"Kā Marija Šarapova varēja kaut ko zināt par meldoniju? Ar viņu strādā vesela ārstu un treneru komanda. Viņai vienkārši ieteica lietot preparātu, un viņa paklausīja. Diezin vai viņa būtu riskējusi ar savu reputāciju un karjeru tādas vielas dēļ, kas nedod galvu reibinošus rezultātus. Aizliegto vielu saraksti tiek bieži atjaunoti. Šarapovas komandai bija jāseko izmaiņām," – secinājis eksperts.

Zurabam Ordžonikidze piekrīt arī Ramils Habrijevs, bijušais Krievijas Antidopinga aģentūras ģenerāldirektors: "Preparāts iekļauts aizliegto vielu sarakstā, kas tiek periodiski atjaunots. Treneriem, ārstiem un sportistiem ir jāseko informācijai. Grozījumu un papildinājumu jautājums tiek ilgi apspriests, pēc tam sportistus brīdina. Tikai gada sākumā grozījumi tiek pieņemti galīgi. Antidopinga aģentūras rīcībā ir jābūt aizliegto vielu un metožu sarakstam, par ko tā informē trenerus. Galu galā atbildība par meldonija lietošanu ir jāuzņemas sportistiem," – uzskata Habrijevs.

Ziņu lente
0