Preparāta izstrādātājs: Šarapovas organismā atrastais meldonijs nav dopings

© Sputnik / Anton DenisovМария Шарапова на тренировке перед финальным матчем Кубка Федерации 2015 между сборными командами России и Чехии
Мария Шарапова на тренировке перед финальным матчем Кубка Федерации 2015 между сборными командами России и Чехии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievu tenisistei Marijai Šarapovai draud diskvalifikācija pēc paziņojuma par organismā konstatēto dopingu

RIGA, 9. marts — Sputnik. Pieckārtējā "Grand Slam" turnīru uzvarētāja, Olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvēja Marija Šarapova ir atzinusies, ka viņas organismā kontatētas aizliegtas vielas – meldonija pēdas. Pie tam preparāta izstrādātājs Ivars Kalviņš ir norādījis, ka zinātniskie pētījumi neliecina par preparāta ietekmi uz sportistu snieguma rezultātiem.

Pirmdien ārkārtas preses konferencē slavenā tenisiste paziņojusi, ka saņēmusi informāciju par to, ka viņas dopinga analīzē, kas ņemta pēc Austrālijas atklātā tenisa čempionāta, konstatēta aizliegtā preparāta meldonija pēdas.

"Man pašai ir jāuzņemas visa atbildība. Varu vainot tikai pati sevi. Galu galā, cilvēks pats izlemj, kādus preparātus lietot," – piebildusi Šarapova.

Viņa atzinusies, ka preparātu ārstniecības nolūkos lietojusi 10 gadus, taču aizliegto vielu sarakstā tas iekļauts 2016. gada 1. janvārī. Šarapova atzīmējusi, ka viņai ieteikts "Mildronāts", taču izrādījies, ka preparātam ir cits nosaukums – meldonijs. Viņa to nav zinājusi.

"Preparātu pirmo reizi man ieteica 2006. gadā. Man radās noteiktas veselības problēmas, es bieži slimoju. Tika konstatēts magnija deficīts. Regulāri izgāju EKG pārbaudes. Manā ģimenē jau sen konstatētas diabēta problēmas, un šis ir viens no daudzajiem preparātiem, ko lietoju," – paziņojusi tenisiste.

Kāpēc tas vajadzīgs

Pasaules Antidopinga aģentūra meldoniju iekļāvusi aizliegto vielu sarakstā no 2016. gada 1. janvāra. Šis preparāts ir aizliegts gan sacensību, gan ārpussacensību periodos un pieder pie "Hormonu un vielmaiņas modulatoru" kategorijas.

Viela tika sintezēta pagājušā gadsimta 70. gadu vidū Organiskās sintēzes institūtā Latvijā. Austrumeiropas valstīs meldonijs pieejams ar tirdzniecības nosaukumu "Mildronāts". Tas ir infarkta profilakses līdzeklis.

Paaugstinātas slodzes apstākļos mildronāts atjauno skābekļa piegādes un patēriņa līdzsvaru šūnās, novērš toksisko vielmaiņas produktu uzkrāšanos šūnās un pasargā tās. Preparāts palīdz organismam izturēt slodzi un ātri atjaunot enerģētiskās rezerves.

Par šā preparāta lietošanu sportistiem draud līdz četru gadus ilga diskvalifikācija.

Aizliegumam nav pamata

Preparāta autors profesors Ivars Kalviņš norādījis, ka zinātniskie pētījumi neliecina par preparāta ietekmi uz sportistu snieguma rezultātiem. Šāda informācija sniegta franču preses izdevuma Le Monde blogā.

"Meldonijs paredzēts sirds išēmiskās slimības ārstēšanai, tātad ļauj trenēties ar vidēju slodzi. Meldonijs nav stimulējošs līdzeklis, un, manuprāt, sportistu sniegumu uzlabot nevar. Tāpēc nav saprotams, kāpēc tas iekļauts aizliegto vielu sarakstā," – Kalviņa vārdus citē aģentūra R-Sport.

Profesors uzsvēris, ka arī "sportistiem ir tādas pašas tiesības, kā citiem cilvēkiem – tiesības izmantot ārstnieciskos preparātus, lai novērstu kaitējumu veselībai, ņemot vērā to, ka zinātniskie pētījumi neliecina par preparāta ietekmi uz viņu snieguma rezultātiem".

"Tikpat labi varam aizliegt ēst gaļu, jo tā satur karnitīnu – vielu, kas palielina taukskābju oksidēšanās ātrumu un stimulē enerģijas veidošanos," – piezīmējis profesors.

Tas nav dopings

Zurabs Ordžonikidze, sporta medicīnas speciālists, norāda, ka Šarapovas organismā konstatētais preparāts nepaaugstina organisma darbspēju. Tas palīdz sportistam ātrāk atgūt spēkus.

"Taču pastāv tāds noteikums: viss, kas sniedz tev priekšrocības sāncenšu priekšā, ir aizliegts, pat atjaunošanās metodes tiek uzskatītas par aizliegtām," – paziņojis Ordžonikidze.

Ārsts uzskata, ka Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) loģika itin drīz var novest līdz absurdam.

"Man šķiet, drīz vien varam nonākt līdz tam, ka aizliegs elpot gaisu. Es uzskatu, ka no mūsu puses, būtu juridiski pareizi uzdot jautājumu par tiesībām iekļaut (preparātu aizliegto vielu sarakstā – red.piez.)," – piezīmējis Ordžonikidze.

Ārsts norāda, ka daži preparāti, piemēram, steroīdi un eritropoetīns, protams, ir kaitīgi un ir jāaizliedz.

"Taču šis preparāts nav dopings. Vai tad sportistam būtu jāmirst nost, ja viņš ir noguris? Vai jānogaida pāris mēneši, līdz organisms atgūsies pēc slodzes? Sportists nevar to atļauties, citādi viņš zaudēs formu," – piebildis Ordžonikidze.

Diskvalificēt un aizmirst

Pasaules Antidopinga aģentūra pagaidām nesniedz komentārus Šarapovas lietā.

"WADA rīcībā ir informācija par pašreizējo plaši atspoguļoto tenisistes Marijas Šarapovas lietu. Ar mērķi saglabāt lietas kopību, WADA nesniegs komentārus līdz brīdim, kad lēmumu pieņems Starptautiskā Tenisa federācija," — norādīts ziņojumā.

Tenisistes sponsori steigšus atsakās no sadarbības ar slaveno sportisti.

Šarapovas ilggadējais partneris, sporta apģērbu ražotājs Nike (ASV) nolēmis "apturēt mūsu sadarbību, kamēr turpinās izmeklēšana." Kompānijas piemēram sekojusi kompānija TAG Heuer (Šveice), kas nodarbojas ar pulksteņu ražošanu. TAG Heuer ar Šarapovu sadarbojusies vairāk nekā desmit gadus. Arī vācu automašīnu koncerns Porsche AG pavēstījis, ka atceļ visus pasākumus, kas bija plānoti kopā ar Šarapovu, līdz tiks noskaidroti visi lietas apstākļi.

KF sporta ministrs Vitālijs Mutko paziņojis, ka aizliegtā viela, iespējams, tiks konstatēta arī citu sportistu dopinga analīzēs: "Diemžēl šo preparātu lietojuši daudzi sportisti."

Starptautiskā Tenisa federācija pieņēmusi lēmumu uz laiku atstādināt Šarapovu no 12. marta. Sky Sports žurnālists Pols Kelso ziņojis, ka lietas izskatīšana sāksies 23. martā Londonā.

Marijai Šarapovai draud līdz pat četru gadu diskvalifikācija par meldonija lietošanu vai divu gadu diskvalifikācija gadījumā, ja tiks pierādīts, ka sportiste preparātu lietojusi ārstēšanās nolūkos.

Ziņu lente
0