Politika

Eiropas Padome ierosina Krievijai atcelt Konstitucionālās tiesas virsvadības principu

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasЗдание Совета Европы в Страсбурге
Здание Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks aicinājis Krievijas valdību grozīt likumu, kas dod Krievijas Konstitucionālajai tiesai varu liegt Strasbūras tiesas spriedumu izpildi.

RĪGA, 21. janvāris — Sputnik. Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks uzskata, ka Krievijas Konstitucionālās tiesas lēmumam naftas kompānijas "Jukos" lietā būs tālejošas sekas attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, vēsta RIA Novosti.

Ceturtdien KT atzina par neiespējamu izpildīt ECT lēmumu par kompensācijas izmaksu Jukos akcionāriem 1,866 miljardu eiro apmērā. Tiesas lēmums pauž, ka ECT spriedums neatbilst Konstitūcijas normām, un Krievijai ir tiesības to nepildīt.

Pēc Muižnieka domām, Konstitucionālās tiesas darbības "apdraud Eiropas Cilvēktiesību konvencijas sistēmas viengabalainību un likumību, jo sūta signālus, ka pēc iegribas var necienīt demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas standartus."

Офис нефтяной компании Юкос - Sputnik Latvija
Krievijas Konstitucionālā tiesa noraida ECT prasību valstij izmaksāt 1,9 miljardu eiro kompensāciju "Jukos" akcionāriem

2014. gada jūlijā ECT nolēma, ka Krievijai ir jāmaksā bijušajiem naftas kompānijas "Jukos" akcionāriem gandrīz 1,9 miljardi eiro, uzskatot par nepamatotiem jaunās tūkstošgades sākumā "Jukos" noteiktos sodus par nodokļu normu pārkāpumiem. Savukārt Krievijas Konstitucionālā tiesa savā lēmumā norādīja, ka kompānijas izvairīšanās no nodokļu nomaksas "apdraudēja tiesisku demokrātiskas sociālās valsts principus" un tai bija jāstrādā iedarbīgāk.

ECT spriedums par kompensācijas izmaksu ir pretrunā Krievijas konstitūcijai, secināja Krievijas Konstitucionālā tiesa. Spriedumā teikts, ka lielas summas izmaksa akcionāriem, kas izvairījušies no nodokļu nomaksas, ir pretrunā konstitucionālajiem vienlīdzības un godīguma principiem.

EP cilvēktiesību komisārs aicinājis Krievijas valdību un parlamentu grozīt federālo likumu, kas dod Krievijas Federācijas Konstitucionālajai tiesai varu liegt Strasbūras tiesas spriedumu izpildi.

2016. gada oktobrī Nils Muižnieks pavēstīja, ka atteicies no vizītes Krievijā, kas ieplānota mēneša otrajā pusē. Savu lēmumu Eiropas politiķis pamatojis ar "nepieņemamiem programmas ierobežojumiem, ko uzspiedušas Krievijas varas iestādes."

Vēlāk Krievijas Ārlietu ministrija paskaidroja, ka vienošanās par Muižnieka vizīti nav bijis. Tolaik diplomāti pauda gatavību turpināt konsultācijas pat vizīti, ja EP komisārs izmantos depolitizētu un objektīvu pieeju, pildot savas pilnvaras.

Ziņu lente
0