Politika

CNN stāsta, kas nāks pie varas, ja inaugurācijas ceremoniju ASV pārtrauks uzbrukums

© REUTERS / JONATHAN ERNSTБарак Обама
Барак Обама - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu telekanāls stāsta par varas pārmantojamības sistēmu gadījumam, ja inaugurācijas laikā notiks uzbrukums ASV jaunievēlētajam prezidentam Donaldam Trampam un viceprezidentam Maiklam Pensam.

RĪGA, 20. janvāris — Sputnik. Telekanāls CNN stāsta, kas ieņems prezidenta vietu, ja inaugurācijas laikā notiks uzbrukums.

Lai arī nav nekādu iemeslu bažīties par valsts līderu un valdības locekļu drošību, jautājums saglabājas par to, kas atbildēs par Savienoto Valstu vadību, ja notiks uzbrukums prezidentam un viceprezidentam, kuri stājas amatā, vai Kongresa līderiem laikā, kad vara pāriet no viena prezidenta un administrācijas pie otra, atzīmēja telekanāls.

ASV Konstitūcija nosaka: ja prezidents vai viceprezidents ir nogalināti vai kļūs rīcībnespējīgi, vara pāriet pie ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkera, bet viņam seko ASV Senāta pagaidu priekšsēdētājs.

"Bet ja nu arī ar viņiem kaut kas notiks inaugurācijas laikā?" — turpina telekanāls.

Pēc tam vara nonāk vesela Ministru kabineta sekretāru pulka rokās, sākot ar valsts sekretāru. Inaugurācijas dienā prezidenta pagaidu varas pārņēmējs drošības labad nepiedalās ceremonijā. Viņš ir gatavs pārņemt valsts vadību, ja kaut kas notiks, atzīmē telekanāls.

"Taču tas nevar būt ASV jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa Ministru kabineta sekretārs, jo viņš vēl nav stājies postenī, tāpēc tas būs Obamas cilvēks," – skaidro korespondents.

"Inaugurācijas ceremonijā ir divi varas nodošanas scenāriji: viens – ASV aizejošā prezidenta administrācijai, kurai vēl joprojām ir pilnvaras, un otrs, kas nav iespējams, kamēr Donalds Tramps nav nodevis zvērestu un stājies amatā," – stāstīja valdības varas nodošanas komisijas bijušais direktors Džons Fortiers.

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
ASV žurnālisti atklātā vēstulē kritizējuši Trampa noslēgtību

Piektdien pusdienlaikā pēc Vašingtonas laika visi Baraka Obamas Ministru kabineta sekretāri tiks atbrīvoti no amatiem, turpina kanāls. Pašreizējais valsts sekretārs Džons Kerijs būs pirmais Ministru kabineta sekretārs, kas pārņems varu šajā gadījumā, taču ofisā pusdienlaikā viņa nebūs.

Donalda Trampa komandas valsts sekretāra kandidāts Rekss Tilersons, domājams, netiks apstiprināts amatā vēl vienu vai divas nedēļas.

Kurš tad ieņems valsts sekretāra amatu piektdien pusdienlaikā, vaicā CNN. Avots ASV Valsts departamentā stāsta, ka šis amats pāries pie viena no vietniekiem, piemēram, pie valsts sekretāra vietnieka politiskajos jautājumos Toma Šennona.

"Sliktākā scenārija gadījumā, pārmantojamības līnijā paliek cilvēks, kurš stāv pakāpienu zem valsts sekretāra, un uz zināmu laiku kļūs par prezidenta pienākumu pagaidu izpildītāju, ja notiks kaut kas neparedzēts," – paziņoja Fortiers.

Amerikāņu kara tehnikas izkraušana Bremerhafenas ostā Vācijā - Sputnik Latvija
Focus: Trampa prezidentūras laikā ASV zaudēs interesi par Eiropas aizsardzību

ASV jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa un viceprezidenta Maikla Pensa inaugurācija notiks 20. janvārī Vašingtonā pie Kapitolija ēkas, kur strādā ASV Kongress.

Plānots, ka ceremoniju vēros aptuveni 900 tūkstoši cilvēku. Pie Kapitolija automašīnu satiksme tiks slēgta gandrīz septiņu kvadrātkilometru platībā. Svētku pasākumu izmaksas pārsniegs 100 milj. dolāru.

Iepriekš ASV iekšējās drošības ministrs Džejs Džonsons informēja, ka ceremonijas laikā par drošību pilsētā atbildēs 28 tūkstoši cilvēku no ASV Slepenā dienesta, Transporta drošības pārvaldes, FIB, Federālā dienesta, Kapitolija policijas departamenta, Krasta apsardzes un Vašingtonas policijas.

Ziņu lente
0