Viedoklis

Lielās rungas meistari: kāpēc Tramps atsauc vēstniekus

© Foto : Gage SkidmoreДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV jaunievēlētā prezidenta lēmums atsaukt diplomātus no vairākām pasaules valstīm, iespējams, liecina par jaunas ēras sākumu un Vašingtonas vēlmi stingrāk aizsargāt savas intereses.

Donalda Trampa pagaidu štābs devis rīkojumu pirms jaunā valsts vadītāja inaugurācijas atsaukt visus Savienoto Valstu vēstniekus, kuru iecelšanai amatā bijuši politiski motīvi. Šim lēmumam ir vismaz divi aspekti, sarunā ar Sputnik Azerbaidžāna paskaidroja analītiskā centra "Austrumu un Rietumu stratēģija" ģenerāldirektors Dmitrijs Orlovs.

Krievijas vēstniecības ēka Vašingtonā, ASV. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rietumu mediji novērtējuši to, kā Krievijas vēstniecība "troļļo" Obamu

Eksperts pauda viedokli, ka politisku motīvu dēļ ieceltās amatpersonas parasti nav profesionāli diplomāti, jeb ir tik profesionāli, ka spēj sabotēt savas priekšniecības lēmumus tā, ka neviens to nepamanīs. It īpaši gadījumā, ja šī priekšniecība viņiem nepatīk. 

Pēc politologa domām, gan vieni, gan otri nodara nopietnu kaitējumu savu valstu tēlam. Domājams, Tramps to saprot, tāpēc cenšas novākt tos, kas varētu viņam traucēt pasludināto ārpolitisko mērķu īstenošanas darbā.

"Pagaidām mēs nezinām, kādu valstu vēstnieki tiks atsaukti, tāpēc patlaban ir grūti spriest, kuri vēstnieki Obamas laikā iecelti politisku motīvu dēļ," – paskaidroja Orlovs.

Pie tam, pēc Sputnik sarunbiedra domām, varētu domāt, ka ASV pāriet pie savu interešu stingrākas aizsardzības, ja vien Tramps iepriekšējo vēstnieku vietā neiecels jaunus politiski motivētus diplomātus.

Капитолий Вашингтона - Sputnik Latvija
Politika
ASV Kongress vēsta, ka neļaus Trampam atcelt sankcijas pret Krieviju

Dmitrijs Orlovs uzsvēra, ka superlielvalstij, par kādu sevi pasludina Savienotās Valstis, tā ir ikdienišķa parādība. Taču to valstu līderiem, kurās vēstnieki tiks nomainīti, būtu jāpadomā, jo amerikāņu diplomāti vienmēr bijuši slaveni ar savu prasmi panākt to, kas vajadzīgs tieši Amerikai.

Politologs atgādināja, ka frāze "lielās rungas politika" iegājusies ne tik daudz amerikāņu prezidenta Teodora Rūzvelta dēļ, kurš reiz izteicās: "Runā maigi, taču aiz muguras turi lielu rungu," cik amerikāņu diplomātu dēļ, kuri prasmīgi īstenoja šo politiku.

Ziņu lente
0