Politika

Slovākijas premjers kritizē sankcijas pret Krieviju

© Foto : Фотохост-агентство / Pāriet pie mediju bankasПрилет премьер-министра Словакии Роберта Фицо в Москву
Прилет премьер-министра Словакии Роберта Фицо в Москву - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sankcijas līdz šim nav sekmējušas to, lai tiktu izpildīta Kijevas, Kremļa un Donbasa kaujinieku starpā noslēgtā Minskas vienošanās.

RĪGA, 15. decembris – Sputnik. Slovākijas premjerministrs Roberts Fico trešdien Krievijai noteikto sankciju pagarināšanu nodēvēja par "bezjēdzīgu", solot izmantot iespēju gaidāmajā Eiropas Savienības samitā, lai tās kritizētu, ziņo aģentūra LETA.

Sankcijas līdz šim nav sekmējušas to, lai tiktu izpildīta Kijevas, Kremļa un Donbasa kaujinieku starpā noslēgtā Minskas vienošanās par Austrumukrainas konflikta noregulējumu, skaidroja premjers.

"Abām pusēm joprojām darāmā ir daudz. Mūsu melnbaltais skatījums ir bīstams un slikts," – runājot parlamentā Bratislavā, sacīja premjers.

Krievijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas valstu premjerministri aicinājuši pagarināt sankcijas pret Krieviju

Slovākija līdz gada beigām pilda rotējošās ES prezidentūras pienākumus.

Vēl otrdien Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands aicināja ES partnerus pagarināt sankcijas pret Krieviju, ja Maskava nepildīs Minskas vienošanos.

ES līderi tiekas ceturtdien Briselē. 

Aizlieguma hronika: no individuālām sankcijām līdz nozarēm

Krievijas un Rietumu attiecības pasliktinājās sakarā ar situāciju Ukrainā. ES valstis sākumā ieveda individuālas sankcijas pret fiziskām personām, kas ir spēkā līdz 2016. gada 15. septembrim. Sektoru ierobežojošie mēri, kas skar veselas ekonomikas nozares, darbojas līdz 31. jūlijam.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Stoltenbergs aicina turpināt sankcijas pret Krieviju

Atbildē Krievija ierobežoja pārtikas preču importu no valstīm, kuras ieveda sankcijas. 2015. gada jūnijā Krievija uzreiz pēc ES pagarināja pārtikas embargo uz gadu — līdz 2016. gada 5. augustam, bet vēlāk — līdz 2018. gadam. Jūlija sākumā ES oficiāli pagarināja ekonomiskās sankcijas pret Krieviju līdz 2017. gada janvāra beigām. ES pagarinājusi pret Krieviju vērsto sankciju paketi līdz 2017. gada 15. martam, attiecinot ierobežojumus uz dažiem Krievijas pilsoņiem un uzņēmumiem.

Pēc analītiķu vērtējuma Rietumu zaudējumi no Maskavas sankcijām jau sasnieguši vairāk nekā 60 miljardus dolāru. ES saista sankciju atcelšanu ar Minskas protokolu īstenošanu.

Vienlaikus Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsver, ka Krievija nav pieminēta Minskas protokolos, un tajos noteikti uzdevumi Ukrainas valdībai, ko tā līdz šim nav izpildījusi.

Ziņu lente
0