Politika

NATO apsveic Šteinmeiera idejas par bruņošanās sacīkšu pārtraukšanu

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел Германии Франк-Вальтер Штайнмайер.
Министр иностранных дел Германии Франк-Вальтер Штайнмайер. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO apsveic Šteinmeiera idejas par bruņošanās sacīkšu pārtraukšanu

RĪGA, 29. augusts — Sputnik. NATO apsveic jebkuru darbību, kas sekmēs labāku bruņojuma kontroli Eiropā, aģentūrai RIA Novosti pavēstīja alianses pārstāvis, komentējot Vācijas ārlietu ministra Franka Valtera Šteinmeiera ierosinājumu noslēgt jaunu vienošanos par bruņojuma kontroli Eiropā ar mērķi izvairīties no jaunām bruņošanās sacīkstēm Krievijas un NATO starpā.

"Mēs apsveicam visas pūles, kas palīdzēs sekmēt caurskatāmību un stiprinās bruņojuma kontroles režīmu Eiropā," – aģentūrai pavēstīja NATO pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms.

NATO militārās mācības Operation Summer Shield. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Šteinmeiers paziņojis, ka dialogs ar Krieviju ir nepieciešams

Viņš atgādināja, ka NATO valstu līderi alianses samitā Varšavā informējuši par "savstarpējas militārās caurskatāmības un risku mazināšanas" nepieciešamību stabilitātes un drošības stiprināšanai.

Iepriekš Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers ierosināja noslēgt jaunu vienošanos par bruņojuma kontroli Eiropā ar mērķi izvairīties no jaunām bruņošanās sacīkstēm Krievijas un NATO starpā, vēstīja ministrs savā rakstā avīzei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Šteinmeiers atgādināja, ka Krievija jau vairākkārt aicinājusi NATO iesaistīties diskusijā par bruņojumu Eiropā. Bruņojuma kontroles atjaunošana varētu kļūt par "drošu iespēju panākt caurskatāmību, novērst riskus un paplašināt uzticību." Viņš atzīmēja, tas kļūtu par konkrētu uzaicinājumu sadarboties visiem, kas vēlas uzņemties atbildību par drošību Eiropā.

Politiķis paskaidroja, ka pagātnē attiecībās ar Krieviju tika izmantota apturēšanas un spriedzes mazināšanas stratēģija. Šo dubulto stratēģiju NATO īsteno tālāk. Taču ministrs uzsver, ka konkrētai un visiem saprotamai apturēšanas stratēģijai, tāpat kā aicinājumam sadarboties ir jābūt nepārprotamam.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Putins: Krievija nepadosies provokācijām

Pēc ministra domām, bruņojuma kontroles atjaunošana jāizmanto apgabalos ar strīdīgu teritoriālo statusu. Turklāt dokumentā jāiekļauj jaunās bruņojuma sistēmas, jānosaka reģionu robežas un minimālais attālums starp tiem. Tāpat uzmanība jāpievērš jaunajām militārajām iespējām un stratēģijām.

"Šim nolūkam mēs vēlamies strukturētu dialogu ar visiem partneriem, kuri uzņemas atbildību par drošību mūsu kontinentā," – uzsvēra Šteinmeiers un atgādināja, ka būtiska dialoga platforma ir EDSO.

Ziņu lente
0