Foto

Kā rotāja eglītes PSRS laikos

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik nolēma atsaukt atmiņā Jaungada rotas, kas bija populāras Padomju Savienībā XX gs. otrajā pusē.

Nav svarīgi, vai mājās stāv īsta vai mākslīga eglīte, galvenais – lai tās zaros būtu iemīļotās rotaļlietas.

© Sputnik / Валерий Шустов / Pāriet pie mediju bankasDaudzās ģimenēs eglīšu rotājumi tiek mantoti vairākās paaudzēs.
Елки от бабушек - Sputnik Latvija
1/11
Daudzās ģimenēs eglīšu rotājumi tiek mantoti vairākās paaudzēs.
© Sputnik / Борис Кавашкин / Pāriet pie mediju bankasAtklātņu virtenes, plīša draugi, stikla rotaļlietas eglītē, mirdzošs lietutiņš – viss, kas vajadzīgs svētku noskaņojumam visai ģimenei. Tā tās bija pirms 50 gadiem, un tendence saglabājas.
Eglītes no vecmāmiņām. - Sputnik Latvija
2/11
Atklātņu virtenes, plīša draugi, stikla rotaļlietas eglītē, mirdzošs lietutiņš – viss, kas vajadzīgs svētku noskaņojumam visai ģimenei. Tā tās bija pirms 50 gadiem, un tendence saglabājas.
© Sputnik / Борис Кавашкин / Pāriet pie mediju bankasPirmā publiskā eglīte tika uzstādīta Krievijas impērijas laikos – 1852. gadā. Svētki notika Jekaterinhofas stacijā Pēterburgā. Arī Maskavā veidojās tradīcijas – svētki ritēja ik gadus kopš XIX gs. 50. gadiem. 1914. gadā, kad Krievija iesaistījās Pirmajā pasaules karā, Svētā sinode Ziemassvētku eglītes pasludināja par "ienaidnieku, vāciešu ideju", un aizliegums tika atcelts tikai pēc revolūcijas. Padomju laikos, it īpaši pēc 50. gadiem un Lielā Tēvijas kara Jaungada svētki ieguva īpašu vērienu.
Елки от бабушек - Sputnik Latvija
3/11
Pirmā publiskā eglīte tika uzstādīta Krievijas impērijas laikos – 1852. gadā. Svētki notika Jekaterinhofas stacijā Pēterburgā. Arī Maskavā veidojās tradīcijas – svētki ritēja ik gadus kopš XIX gs. 50. gadiem. 1914. gadā, kad Krievija iesaistījās Pirmajā pasaules karā, Svētā sinode Ziemassvētku eglītes pasludināja par "ienaidnieku, vāciešu ideju", un aizliegums tika atcelts tikai pēc revolūcijas. Padomju laikos, it īpaši pēc 50. gadiem un Lielā Tēvijas kara Jaungada svētki ieguva īpašu vērienu.
© Sputnik / В. Шияновский / Pāriet pie mediju bankasTāpat kā pašlaik, arī pirms pusgadsimta eglītes bērniem bija tradicionāls pasākums svētku priekšvakarā un brīvdienās. Zaļo skaistuli uzstādīja mājās un kultūras namos. Jaungada svētki notika arī Maskavas Pionieru pilī Ļeņina (Zvirbuļu) kalnos.
Елки от бабушек - Sputnik Latvija
4/11
Tāpat kā pašlaik, arī pirms pusgadsimta eglītes bērniem bija tradicionāls pasākums svētku priekšvakarā un brīvdienās. Zaļo skaistuli uzstādīja mājās un kultūras namos. Jaungada svētki notika arī Maskavas Pionieru pilī Ļeņina (Zvirbuļu) kalnos.
© Sputnik / Игорь Бойко / Pāriet pie mediju bankas50. gadu sākumā Maskavas Eglīšu rotājumu fabrikā radīts eglītes dekora komplekts – krievu pasaku varoņi.
Елки от бабушек - Sputnik Latvija
5/11
50. gadu sākumā Maskavas Eglīšu rotājumu fabrikā radīts eglītes dekora komplekts – krievu pasaku varoņi.
© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasIemīļotākie padomju bērnu svētki pirms pusgadsimta bija Jaungada eglīte Kremlī. Protams, galvenais rotājums – bērnu smiekli un laimē starojošās acis.
Елки от бабушек - Sputnik Latvija
6/11
Iemīļotākie padomju bērnu svētki pirms pusgadsimta bija Jaungada eglīte Kremlī. Protams, galvenais rotājums – bērnu smiekli un laimē starojošās acis.
© Sputnik / Максимов / Pāriet pie mediju bankasPadomju eglītē bija redzams liels skaits daudzkrāsainu rotaļlietu no dažādākajiem materiāliem. Mūsdienās dažkārt iztiek tikai ar divu vai trīs krāsu bumbiņām, bet pirms 50 gadiem tā bija īsta varavīksne – būdiņas, lāsītes, sniegpārsliņas, gailīši, sniegbaltītes un salatēti, vilki un zaķīši – kas tik nebija redzams zaļās skaistules zaros.
Елки от бабушек - Sputnik Latvija
7/11
Padomju eglītē bija redzams liels skaits daudzkrāsainu rotaļlietu no dažādākajiem materiāliem. Mūsdienās dažkārt iztiek tikai ar divu vai trīs krāsu bumbiņām, bet pirms 50 gadiem tā bija īsta varavīksne – būdiņas, lāsītes, sniegpārsliņas, gailīši, sniegbaltītes un salatēti, vilki un zaķīši – kas tik nebija redzams zaļās skaistules zaros.
© Sputnik / Игорь Бойко / Pāriet pie mediju bankasNereti Jaungada rotājumu fabrikas bija slavenas ar kādām firmas kolekcijām. Piemēram, ļoti slavens bija bumbiņu komplekts "Ugunīgie zirgi", ko ražoja Maskavas Eglīšu rotājumu fabrikā.
Елки от бабушек - Sputnik Latvija
8/11
Nereti Jaungada rotājumu fabrikas bija slavenas ar kādām firmas kolekcijām. Piemēram, ļoti slavens bija bumbiņu komplekts "Ugunīgie zirgi", ko ražoja Maskavas Eglīšu rotājumu fabrikā.
© Sputnik / Ю. Левянт / Pāriet pie mediju bankasGalvenā Jaungada nakts tradīcija – šampanietis. Starp citu, dzirkstošā vīna ražošana PSRS sākās 20. gados, un zīmols "Padomju šampanietis" tika izstrādāts 1928. gadā. Par tā radītāju var uzskatīt profesoru Antonu Frolovu-Bagrejevu.
Советское шампанское - Sputnik Latvija
9/11
Galvenā Jaungada nakts tradīcija – šampanietis. Starp citu, dzirkstošā vīna ražošana PSRS sākās 20. gados, un zīmols "Padomju šampanietis" tika izstrādāts 1928. gadā. Par tā radītāju var uzskatīt profesoru Antonu Frolovu-Bagrejevu.
© Sputnik / Александр Поляков / Pāriet pie mediju bankasPar godu Jaunajam gadam pārvērtās arī Maskava. Tāpat kā tagad, noritēja tirdziņi, rajonos rotāja eglītes. Veidojās svētku noskaņojums. Piemēram, galvaspilsētas iedzīvotāju un viesu vidū ļoti populārs bija Jaungada tirgus Kaļinina prospektā (tagad – Jaunais Arbats).
Новогодний базар в Москве - Sputnik Latvija
10/11
Par godu Jaunajam gadam pārvērtās arī Maskava. Tāpat kā tagad, noritēja tirdziņi, rajonos rotāja eglītes. Veidojās svētku noskaņojums. Piemēram, galvaspilsētas iedzīvotāju un viesu vidū ļoti populārs bija Jaungada tirgus Kaļinina prospektā (tagad – Jaunais Arbats).
© Sputnik / Михаил Озерский / Pāriet pie mediju bankasSalatētis un Sniegbaltīte Jaungada eglītē Lielās Kremļa pils Georga zālē.
Дед Мороз и Снегурочка - Sputnik Latvija
11/11
Salatētis un Sniegbaltīte Jaungada eglītē Lielās Kremļa pils Georga zālē.
Ziņu lente
0