Foto

Katiņas mežs – baismīgu notikumu liecinieks

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katiņas memoriāls atrodas 20 kilometru attālumā no Smoļenskas centra, starp Gņezdovo un Katiņas ciemiem. Mežā, ko dēvē arī par Nāves ieleju, nošauti un apglabāti vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku – Padomju Savienības un Polijas pilsoņi.

Smoļenskas latviešu biedrības 100. gadskārtas dienās Smoļenskas iedzīvotāji, Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme un Latvijas delegācija apmeklēja vienu no baismīgākajām vietām uz zemes — Katiņas meža masīvu, kur Staļina represiju laikā nogalināti un kopējos kapos apglabāti 4 415 poļi un vismaz 6 tūkstoši Smoļenskas novada iedzīvotāju, kuru vidū bija liels skaits latviešu.

Katiņas memoriāls tika atklāts 2000. gada 28. jūlijā — tas bija pirmais starptautiskais Staļina represiju upuru piemineklis Krievijā. Tā izveidi sekmēja Krievijas Kultūras ministrija un Polijas Atmiņas, cīņas un moceklības padome.

Kompleksu veido divas daļas — poļu un krievu (padomju) elementi. No galvenās alejas ceļi dalās — apmeklētāji var iet uz vienu vai otru kompleksa pusi, taču galā ceļi satiekas. Poļu un krievu robežas te ir nosacītas. Starpība tikai tā, ka poļu pusē ritēja nopietni pētījumi, un noskaidroti visu Katiņas mežā apglabāto karavīru un virsnieku uzvārdi. Ģenerāļu Mečislava Smoravinska un Broņislava Bogatireviča kapu plāksnes, kopējā siena ar Kozeļskas nometnes ieslodzīto sarakstiem, kurā līdz nāves soda brīdim bija ieslodzīti poļi, bet tālāk zem betona plāksnes — katra nogalinātā karavīra un virsnieka plāksnītes.

Visas kompozīcijas poļu pusē radītas no īpaša sakausējuma, kurš ar laiku kļuvis brūns un uz tā parādījušās asinīm līdzīgas pēdas. Tāda bija autoru iecere.

Poļi tika nogalināti 1940. gada pavasarī, un ilgus gadus padomju valdība par to vainoja vāciešus, līdz beidzot atzina savu vainu pagājušā gadsimta 80. gadu beigās.

Taču ilgi pirms šiem notikumiem uz Katiņas mežu tika vestas NKVD pagrabos nomocīto padomju pilsoņu mirstīgās atliekas. Viņu vidū bija arī liels skaits "neuzticamu latviešu".

No 1938. gada visu Katiņas mežu veidoja kurgāni, kuros līdz pat šai dienai guļ tūkstošiem padomju pilsoņu. Dati liecina, ka viņu skaits, iespējams, sasniedz sešus tūkstošus. Taču nekādi izrakumi šeit nav veikti. Tikai nesen FDD nodeva sarakstus ar trim tūkstošiem cilvēku. Acīmredzot viņi guļ šeit, tūkstošiem citu nezināmu Staļina represiju upuru vidū.

Šī kompleksa daļa ļoti atšķiras no poļu puses. Centrā uzstādīts desmit metrus augsts pareizticīgo krusts — mūžīgas piemiņas un nožēlas simbols. Te ir deviņi kapi, kuru perimetrus ieskauj nepareizas formas iežogojumi, kas simbolizē, ka upuru skaits nav zināms. No katras kapa kopiņas pie citām stiepjas koka laipas — tā kompleksa autori nolēma pasargāt padomju pilsoņu mieru, kuri šeit apglabāti uz katra soļa, jo mirstīgās atliekas nav pārapbedītas.

Memoriālu ieskauj sēta, bet aiz tās mežā atrodas vēl vairāk nekā 200 nesakārtotas Staļina represiju upuru kapavietas. 2009. gadā šeit uzstādīta piemiņas zīme, taču nolemts saglabāt baismīgā meža agrāko izskatu. Iespējams, tam vēl nav pienācis īstais laiks.

© Sputnik , Alexey TikhomirovSmoļenskas latviešu biedrības 100. gadskārtas dienās Smoļenskas iedzīvotāji, Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme un Latvijas delegācija apmeklēja vienu no baismīgākajām vietām uz zemes – Katiņas meža masīvu, kur Staļina represiju laikā nogalināti un kopējos kapos apglabāti 4 415 poļi un vismaz 6 tūkstoši Smoļenskas novada iedzīvotāju, kuru vidū bija liels skaits latviešu.
Smoļenskas latviešu biedrības 100. gadskārtas dienās Smoļenskas iedzīvotāji, Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme un Latvijas delegācija apmeklēja vienu no baismīgākajām vietām uz zemes – Katiņas meža masīvu, kur Staļina represiju laikā nogalināti un kopējos kapos apglabāti 4 415 poļi un vismaz 6 tūkstoši Smoļenskas novada iedzīvotāju, kuru vidū bija liels skaits latviešu. - Sputnik Latvija
1/23
Smoļenskas latviešu biedrības 100. gadskārtas dienās Smoļenskas iedzīvotāji, Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme un Latvijas delegācija apmeklēja vienu no baismīgākajām vietām uz zemes – Katiņas meža masīvu, kur Staļina represiju laikā nogalināti un kopējos kapos apglabāti 4 415 poļi un vismaz 6 tūkstoši Smoļenskas novada iedzīvotāju, kuru vidū bija liels skaits latviešu.
© Sputnik , Alexey TikhomirovKatiņas memoriāls tika atklāts 2000. gada 28. jūlijā – tas bija pirmais starptautiskais Staļina represiju upuru piemineklis Krievijā. Tā izveidi sekmēja Krievijas Kultūras ministrija un Polijas Atmiņas, cīņas un moceklības padome.
Katiņas memoriāls tika atklāts 2000. gada 28. jūlijā – tas bija pirmais starptautiskais Staļina represiju upuru piemineklis Krievijā. Tā izveidi sekmēja Krievijas Kultūras ministrija un Polijas Atmiņas, cīņas un moceklības padome. - Sputnik Latvija
2/23
Katiņas memoriāls tika atklāts 2000. gada 28. jūlijā – tas bija pirmais starptautiskais Staļina represiju upuru piemineklis Krievijā. Tā izveidi sekmēja Krievijas Kultūras ministrija un Polijas Atmiņas, cīņas un moceklības padome.
© Sputnik , Alexey TikhomirovKompleksu veido divas daļas – poļu un krievu (padomju) elementi. No galvenās alejas ceļi dalās – apmeklētāji var iet uz vienu vai otru kompleksa pusi, taču galā ceļi satiekas.
Kompleksu veido divas daļas – poļu un krievu (padomju) elementi. No galvenās alejas ceļi dalās – apmeklētāji var iet uz vienu vai otru kompleksa pusi, taču galā ceļi satiekas. - Sputnik Latvija
3/23
Kompleksu veido divas daļas – poļu un krievu (padomju) elementi. No galvenās alejas ceļi dalās – apmeklētāji var iet uz vienu vai otru kompleksa pusi, taču galā ceļi satiekas.
© Sputnik , Alexey TikhomirovPoļu un krievu robežas te ir nosacītas. Starpība tikai tā, ka poļu pusē ritēja nopietni pētījumi, un noskaidroti visu Katiņas mežā apglabāto karavīru un virsnieku uzvārdi.
Poļu un krievu robežas te ir nosacītas. Starpība tikai tā, ka poļu pusē ritēja nopietni pētījumi, un noskaidroti visu Katiņas mežā apglabāto karavīru un virsnieku uzvārdi. - Sputnik Latvija
4/23
Poļu un krievu robežas te ir nosacītas. Starpība tikai tā, ka poļu pusē ritēja nopietni pētījumi, un noskaidroti visu Katiņas mežā apglabāto karavīru un virsnieku uzvārdi.
© Sputnik , Alexey TikhomirovĢenerāļu Mečislava Smoravinska un Broņislava Bogatireviča kapu plāksnes.
Ģenerāļu Mečislava Smoravinska un Broņislava Bogatireviča kapu plāksnes. - Sputnik Latvija
5/23
Ģenerāļu Mečislava Smoravinska un Broņislava Bogatireviča kapu plāksnes.
© Sputnik , Alexey TikhomirovKopējā siena ar Kozeļskas nometnes ieslodzīto sarakstiem, kurā līdz nāves soda brīdim bija ieslodzīti poļi. Vārdi iegravēti vienotā stilā bez atstarpēm, gluži kā uz rakstāmmašīnas. Izceļas tikai viens uzvārds – Janīna Antoņina Levandovska, lidotāja un vienīgā sieviete, kas nošauta līdz ar citiem poļu pilsoņiem.
Kopējā siena ar Kozeļskas nometnes ieslodzīto sarakstiem, kurā līdz nāves soda brīdim bija ieslodzīti poļi. Vārdi iegravēti vienotā stilā bez atstarpēm, gluži kā uz rakstāmmašīnas. Izceļas tikai viens uzvārds – Janīna Antoņina Levandovska, lidotāja un vienīgā sieviete, kas nošauta līdz ar citiem poļu pilsoņiem. - Sputnik Latvija
6/23
Kopējā siena ar Kozeļskas nometnes ieslodzīto sarakstiem, kurā līdz nāves soda brīdim bija ieslodzīti poļi. Vārdi iegravēti vienotā stilā bez atstarpēm, gluži kā uz rakstāmmašīnas. Izceļas tikai viens uzvārds – Janīna Antoņina Levandovska, lidotāja un vienīgā sieviete, kas nošauta līdz ar citiem poļu pilsoņiem.
© Sputnik , Alexey TikhomirovTālāk zem betona plāksnes – katra nogalinātā karavīra un virsnieka plāksnītes.
Tālāk zem betona plāksnes – katra nogalinātā karavīra un virsnieka plāksnītes. - Sputnik Latvija
7/23
Tālāk zem betona plāksnes – katra nogalinātā karavīra un virsnieka plāksnītes.
© Sputnik , Alexey TikhomirovUz dažādām plāksnītēm redzamas represiju upuru forogrāfijas, kuras šurp atveduši bojāgājušo karavīru un oficieru radinieki.
Uz dažādām plāksnītēm redzamas represiju upuru forogrāfijas, kuras šurp atveduši bojāgājušo karavīru un oficieru radinieki. - Sputnik Latvija
8/23
Uz dažādām plāksnītēm redzamas represiju upuru forogrāfijas, kuras šurp atveduši bojāgājušo karavīru un oficieru radinieki.
© Sputnik , Alexey TikhomirovVisas kompozīcijas poļu pusē radītas no īpaša sakausējuma, kurš ar laiku kļuvis brūns un uz tā parādījušās asinīm līdzīgas pēdas. Tāda bija autoru iecere.
Visas kompozīcijas poļu pusē radītas no īpaša sakausējuma, kurš ar laiku kļuvis brūns un uz tā parādījušās asinīm līdzīgas pēdas. Tāda bija autoru iecere. - Sputnik Latvija
9/23
Visas kompozīcijas poļu pusē radītas no īpaša sakausējuma, kurš ar laiku kļuvis brūns un uz tā parādījušās asinīm līdzīgas pēdas. Tāda bija autoru iecere.
© Sputnik , Alexey TikhomirovPoļi tika nogalināti 1940. gada pavasarī, un ilgus gadus padomju valdība par to vainoja vāciešus, līdz beidzot atzina savu vainu pagājušā gadsimta 80. gadu beigās.
Poļi tika nogalināti 1940. gada pavasarī, un ilgus gadus padomju valdība par to vainoja vāciešus, līdz beidzot atzina savu vainu pagājušā gadsimta 80. gadu beigās. - Sputnik Latvija
10/23
Poļi tika nogalināti 1940. gada pavasarī, un ilgus gadus padomju valdība par to vainoja vāciešus, līdz beidzot atzina savu vainu pagājušā gadsimta 80. gadu beigās.
© Sputnik , Alexey TikhomirovVirs brāļu kapa ar poļu mirstīgajām atliekām paceļas katoļu krusts. Saskaņā ar autoru ieceri, tas it kā tiecas augšup.
Virs brāļu kapa ar poļu mirstīgajām atliekām paceļas katoļu krusts. Saskaņā ar autoru ieceri, tas it kā tiecas augšup. - Sputnik Latvija
11/23
Virs brāļu kapa ar poļu mirstīgajām atliekām paceļas katoļu krusts. Saskaņā ar autoru ieceri, tas it kā tiecas augšup.
© Sputnik , Alexey TikhomirovTaču ilgi pirms šiem notikumiem uz Katiņas mežu tika vestas NKVD pagrabos nomocīto padomju pilsoņu mirstīgās atliekas. Viņu vidū bija arī liels skaits "neuzticamu latviešu".
Taču ilgi pirms šiem notikumiem uz Katiņas mežu tika vestas NKVD pagrabos nomocīto padomju pilsoņu mirstīgās atliekas. Viņu vidū bija arī liels skaits neuzticamu latviešu. - Sputnik Latvija
12/23
Taču ilgi pirms šiem notikumiem uz Katiņas mežu tika vestas NKVD pagrabos nomocīto padomju pilsoņu mirstīgās atliekas. Viņu vidū bija arī liels skaits "neuzticamu latviešu".
© Sputnik , Alexey TikhomirovTe ir deviņi kapi, kuru perimetrus ieskauj nepareizas formas iežogojumi, kas simbolizē, ka upuru skaits nav zināms. Saskaņā ar autoru ieceri, nepareizā forma simbolizē arī padomju ģimeņu salauztos likteņus.
Te ir deviņi kapi, kuru perimetrus ieskauj nepareizas formas iežogojumi, kas simbolizē, ka upuru skaits nav zināms. Saskaņā ar autoru ieceri, nepareizā forma simbolizē arī padomju ģimeņu salauztos likteņus. - Sputnik Latvija
13/23
Te ir deviņi kapi, kuru perimetrus ieskauj nepareizas formas iežogojumi, kas simbolizē, ka upuru skaits nav zināms. Saskaņā ar autoru ieceri, nepareizā forma simbolizē arī padomju ģimeņu salauztos likteņus.
© Sputnik , Alexey TikhomirovTe ir deviņi kapi, kuru perimetrus ieskauj nepareizas formas iežogojumi, kas simbolizē, ka upuru skaits nav zināms. Saskaņā ar autoru ieceri, nepareizā forma simbolizē arī padomju ģimeņu salauztos likteņus.
Te ir deviņi kapi, kuru perimetrus ieskauj nepareizas formas iežogojumi, kas simbolizē, ka upuru skaits nav zināms. Saskaņā ar autoru ieceri, nepareizā forma simbolizē arī padomju ģimeņu salauztos likteņus. - Sputnik Latvija
14/23
Te ir deviņi kapi, kuru perimetrus ieskauj nepareizas formas iežogojumi, kas simbolizē, ka upuru skaits nav zināms. Saskaņā ar autoru ieceri, nepareizā forma simbolizē arī padomju ģimeņu salauztos likteņus.
© Sputnik , Alexey TikhomirovNo katras kapa kopiņas pie citām stiepjas koka laipas – tā kompleksa autori nolēma pasargāt padomju pilsoņu mieru, kuri šeit apglabāti uz katra soļa, jo mirstīgās atliekas nav pārapbedītas.
No katras kapa kopiņas pie citām stiepjas koka laipas – tā kompleksa autori nolēma pasargāt padomju pilsoņu mieru, kuri šeit apglabāti uz katra soļa, jo mirstīgās atliekas nav pārapbedītas. - Sputnik Latvija
15/23
No katras kapa kopiņas pie citām stiepjas koka laipas – tā kompleksa autori nolēma pasargāt padomju pilsoņu mieru, kuri šeit apglabāti uz katra soļa, jo mirstīgās atliekas nav pārapbedītas.
© Sputnik , Alexey TikhomirovTādos vagonos Staļina nometnēs tika nogādāti "neuzticamie"padomju pilsoņi.
Tādos vagonos Staļina nometnēs tika nogādāti neuzticamiepadomju pilsoņi. - Sputnik Latvija
16/23
Tādos vagonos Staļina nometnēs tika nogādāti "neuzticamie"padomju pilsoņi.
© Sputnik , Alexey TikhomirovNelielajā vagonā tika sadzīti līdz 40 cilvēki. Gulēt nācās pēc kārtas vai cieši saspiežoties kopā un vienlaikus pagriežoties no viena sāna uz otru.
Nelielajā vagonā tika sadzīti līdz 40 cilvēki. Gulēt nācās pēc kārtas vai cieši saspiežoties kopā un vienlaikus pagriežoties no viena sāna uz otru. - Sputnik Latvija
17/23
Nelielajā vagonā tika sadzīti līdz 40 cilvēki. Gulēt nācās pēc kārtas vai cieši saspiežoties kopā un vienlaikus pagriežoties no viena sāna uz otru.
© Sputnik , Alexey TikhomirovTualete – šāds spainis vai caurums grīdā. Vagonus nevēra vaļā nedēļām ilgi, līdz sastāvs nonāca pie mērķa.
Tualete – šāds spainis vai caurums grīdā. Vagonus nevēra vaļā nedēļām ilgi, līdz sastāvs nonāca pie mērķa. - Sputnik Latvija
18/23
Tualete – šāds spainis vai caurums grīdā. Vagonus nevēra vaļā nedēļām ilgi, līdz sastāvs nonāca pie mērķa.
© Sputnik , Alexey TikhomirovPoļu karavīru un virsnieku personiskās mantas, atrastas Katiņas mežā izrakumos 90. gadu vidū.
Poļu karavīru un virsnieku personiskās mantas, atrastas Katiņas mežā izrakumos 90. gadu vidū. - Sputnik Latvija
19/23
Poļu karavīru un virsnieku personiskās mantas, atrastas Katiņas mežā izrakumos 90. gadu vidū.
© Sputnik , Alexey TikhomirovPoļu karavīru un virsnieku izcilības zīmes un apbalvojumi.
Poļu karavīru un virsnieku izcilības zīmes un apbalvojumi. - Sputnik Latvija
20/23
Poļu karavīru un virsnieku izcilības zīmes un apbalvojumi.
© Sputnik , Alexey TikhomirovStaļina represiju upuru dokumenti Katiņas memoriālā kompleksa muzejā.
Staļina represiju upuru dokumenti Katiņas memoriālā kompleksa muzejā. - Sputnik Latvija
21/23
Staļina represiju upuru dokumenti Katiņas memoriālā kompleksa muzejā.
© Sputnik , Alexey TikhomirovDala Katiņas muzeja eksponātu veltīta Staļina represiju upuriem – latviešiem.
Dala Katiņas muzeja eksponātu veltīta Staļina represiju upuriem – latviešiem. - Sputnik Latvija
22/23
Dala Katiņas muzeja eksponātu veltīta Staļina represiju upuriem – latviešiem.
© Sputnik , Alexey TikhomirovAtšķirībā no padomju pilsoņiem, kurus pirms nošaušanas un apbedīšanas izģērba, poļiem netika atņemts formas tērps, tāpēc katru upuri ir izdevies atpazīt. Savukārt mūsu pilsoņu tuviniekiem Staļina bendes neatstāja ne mazāko iespēju jebkad atpazīt tuvinieku mirstīgās atliekas un apbedīt cilvēciski.
Atšķirībā no padomju pilsoņiem, kurus pirms nošaušanas un apbedīšanas izģērba, poļiem netika atņemts formas tērps, tāpēc katru upuri ir izdevies atpazīt. Savukārt mūsu pilsoņu tuviniekiem Staļina bendes neatstāja ne mazāko iespēju jebkad atpazīt tuvinieku mirstīgās atliekas un apbedīt cilvēciski. - Sputnik Latvija
23/23
Atšķirībā no padomju pilsoņiem, kurus pirms nošaušanas un apbedīšanas izģērba, poļiem netika atņemts formas tērps, tāpēc katru upuri ir izdevies atpazīt. Savukārt mūsu pilsoņu tuviniekiem Staļina bendes neatstāja ne mazāko iespēju jebkad atpazīt tuvinieku mirstīgās atliekas un apbedīt cilvēciski.
Ziņu lente
0