Viedoklis

Teroristi izmanto bērnus pašnāvnieku lomai

© REUTERS / StringerБоевик "Исламского государства" на улицах Мосула
Боевик Исламского государства на улицах Мосула - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad ISIS galvenie spēki būs sakauti – halifāts nenoturēsies ilgak nekā gadu, - izdzīvojušo fanātiķu teroristisko uzbrukumu risks Eiropā, ASV, Krievijā un Turcija būs ļoti augsts vēl vismaz 5-6 gadus.

ISIS "halifāta" kaujinieki sākuši izmantot bērnus pašnāvnieciskiem uzbrukumiem. Nesen ar zēna palīdzību tika izdarīts teroristisks uzbrukums Turcijā, gāja bojā liels skaits cilvēku. Kādu 11 gadus vecu puisēnu policija Irākā paspēja aizturēt tikai tāpēc, ka šahida josta bija slikti paslēpta zem apģērba.

Metodika ir izstrādāta. Teroristiskā kara organizatori izvēlas bērnu vai pusaudzi ar nopietni traumētu psihi, piemēram, pēc viņa ģimenes bojāejas aviācijas uzlidojuma vai terorakta rezultātā, no kāda kaujinieka vai ISIS fanātiska piekritēja ģimenes. Pirmajā gadījumā bērns līdz ar "gādīgo" aizbildni dodas uz Turciju kā bēglis, otrajā – bērns tiek izmantots uz vietas.

Восточные кварталы Алеппо, захваченные боевиками - Sputnik Latvija
Sīrieši stāsta par dzīvi teroristu ieņemtajā Alepo pilsētā

Upuri apstrādā ISIS ideoloģijas garā, mudina atriebties, sola pēc terorakta viņš pievienosies vecākiem viņsaulē. Bieži bērnam neuztic spridzekļa iedarbināšanu – viņš kļūst par dzīvo bumbu un dodas turp, kur vēlas uzbrukuma organizatori. Bumbu uzspridzina "aizbildnis" ar tālvadības detonatoru. Domājams, tā notika teroraktā kāzu svinību laikā Turcijā, kur liecinieki ievēroja bērnu divu pieaugušo pavadībā, kuri ātri pameta telpu.

Kaujinieki dezertē no ISIS

Liela daļa teroraktu joprojām notiek rajonos netālu no karadarbības zonas – haosa zonā. Tomēr ISIS vēl joprojām ir bīstama arī ārpus šiem rajoniem, tostarp arī rietumvalstīs. Tiesa, grūti noticēt apgalvojumiem par to, ka dažādās Eiropas valstīs pavēli uzbrukt gaida apmēram trīs tūkstoši trenētu kaujinieku. ISIS rīcībā Eiropā nav nekādas organizācijas, kas spētu vadīt tik lielus spēkus. Visus, kas ieradušies no karadarbības zonām, jau uzmana specdienesti, lai arī tas, protams, nenozīmē, ka kontrolēti ir visi potenciālie teroristi.

Acīmredzama ir jauna tendence – aizvien vairāk kaujinieku pamet ISIS, aizvien mazāk ir to, kas vēlas cīnīties par "halifātu". Lai arī daļa no tiem, kas grupējumu pametuši, droši vien ir gatavi darboties kā "vientuļie vilki", daudzi gribētu uz visiem laikiem aizmirst "svēto karu" un ISIS. Daži no viņiem pat aktīvi propagandē cīņu ar terorismu.

Teroristiskā grupējuma Islāma valsts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV Aizsardzības ministrija informē par iespējamiem ISIS uzbrukumiem

Taču jāņem vērā arī tas, ka ISIS rindās stājas grūti kontrolējami cilvēki, kas pārņēmuši grupējuma pasaules skatījumu, un tā rindās paliek "svētā kara" fanātiķi, noziedznieki, kam ceļa atpakaļ vairs nav.

Pateicoties viņiem, izdzīvojušo fanātiķu teroristisko uzbrukumu risks Eiropā, ASV, Krievijā un Turcija būs ļoti augsts vēl vismaz 5-6 gadus pat tad, kad ISIS galvenie spēki būs sakauti – halifāts nenoturēsies ilgāk kā gadu. Lai arī lielākā daļa apmācīto kaujinieku tiks identificēti un likvidēti, pirms sāks rīkoties, atsevišķas grupas saglabāsies par spīti specdienestu pūlēm un mēģinās izdarīt pēc iespējas sāpīgākus uzbrukumus.

Primitīvi, taču ļoti bīstami indivīdi

Īpaši bīstami ir tā saucamo "vientuļo vilku" vai "vilku pāru" uzbrukumi. Bieži vien primitīvi fanātiķi bez jebkādām iemaņām spiež specdienestus sadalīt spēkus, pārslogo viņu novērošanas iespējas un sniedz atbalstu īpaši apmācītiem teroristiem. Eiropā vairs nav nevienas valsts, kurā reālā sociāli politiskā situācija neveidotu priekšnoteikumus tādu "vientuļo vilku" darbībai.

Daudzi no viņiem nav saistīti ar ISIS, taču jebkurā gadījumā viņus ietekmē islāmistu ideoloģija. Pie tam liela nozīme ir medijiem. Ikviens teroristu uzbrukums kļūst par jaunumu, kas dāvā iespēju palielināt izdevuma tirāžu, nodrošina plašu auditoriju un nes peļņu. Tamlīdzīgi teroraktu masveida apraksti ir teicama reklāma ISIS un apstiprina grupējuma slavu.

Lielākā daļa cilvēku neliekuļoti baidās no terora, ienīst teroristus un tikai pavisam nedaudzi izrāda interesi (taču, ņemot vērā iedzīvotāju kopskaitu, tie tomēr ir simtiem cilvēku) par neaizsargātu civiliedzīvotāju nāvi, sajūsminās par to vai pat vēlas atdarināt.

Šeit rodas arī milzum primitīvie, taču savas neprognozējamības dēļ bīstamie uzbrukumi ar nažiem un cirvjiem. Tie ir savdabīgi fanātiski psihiski nelīdzsvarotu teroristu – pašnāvnieku uzbrukumi. Varam viņus droši uzskatīt par pašnāvniekiem, jo viņi uzbrūk pat bruņotiem, apmācītiem policistiem bez mazākās iespējas izdzīvot.

Tā notika Beļģijā. Fiksēts arī uzbrukums ceļu policijas postenim Krievijā. Pirms tam divi fanātiķi publicēja sociālajos tīklos savu vēstījumu un uzbruka policistiem ar cirvjiem.

Teroristu galvenie uzbrukumi vēl ir nākotnē

Bīstami ir ne tikai fanātiski pašnāvnieki ar aukstajiem ieročiem. Ļoti daudz ir tādu, kuri spēj sadabūt šaujamieročus un mācās izgatavot paštaisītus spridzekļus vai degmaisījumus. Daži no viņiem uztur sakarus ar ISIS, vai pat ISIS aģenti paši sazinās ar viņiem sociālajos tīklos. Ja viņi rīkojas slepus, neapliecina sevi ar atbilstošiem komentāriem tīklā, ir neiespējami viņus identificēt pirms akcijas.

Pagaidām ISIS terors ir sasniedzis tikai sākotnējo attīstības stadiju. Izmisuma un atriebības mudinātie uzbrukumi kļūs arvien smagāki līdztekus militārajām sakāvēm. Lielāko daļu uzbrukumu saņems Sīrija, Lībija, Libāna, Irāka un Turcija. Mazāks skaits, taču smagāki uzbrukumi gaidāmi ASV un ES valstīs, tostarp arī valstīs, kur līdz šim nav bijis neviena uzbrukuma

Ситуация в сирийском городе Алеппо - Sputnik Latvija
ASV rūpīgi izplānotā "netīšā uzbrukuma" Sīrijā negaidītās sekas Tuvajos Austrumos
(Austrumeiropas valstis), kā arī Krievijā.

Domājams, ISIS atteiksies no teroraktiem masu pasākumos, kas tiek īpaši apsargāti. Diversijas aviotransportā grupējumam arī nebūs pa spēkam. Tātad teroraktiem būs pakļauti nakstsklubi, ātrgaitas dzelzceļi, paši vilcieni, tirdzniecības centri, ko specdienestiem nav iespējams apsargāt.

Atliek cerēt arī uz ISIS fanātiķu neprasmi slēpt gatavošanos teroraktiem, audzināt "vientuļos vilkus", kā arī uz vietējo iedzīvotāju modrību – drošībnieki ir jāatbalsta.

Par galveno trieciena spēku kļūst kurdi

Karš ar ISIS ievelkas garumā. Galvenais iemesls ir "halifāta" dzīvotspējīgais elements – tā ideoloģija. Mūsdienu pasaules reālajā politiskajā situācijā tā darbojas ļoti efektīvi. Pie tam ISIS dzīvotspēju sekmē tas, ka pastāv ne vien grupējama redzamā daļa, bet arī slēptais elements. Nav domājams, ka islāmistu "halifāta" ideoloģija nesaņemtu atbalstu no kādām ietekmīgām un bagātām personām un organizācijām. Sagādes sistēmu un kaujinieku apmācību ārpus karadarbības rajoniem neizdotos organizēt bez palīdzības un vadības no ārienes – pašam ISIS nekas tamlīdzīgs nav pa spēkam.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas pārstāvis ANO: daudziem nāksies lūgt grēku piedošanu par Sīriju un Irāku

Sīrijas un Irākas valdības bruņoto spēku vienības, kas cīnās pret ISIS, ir nogurdinājis bezgalīgais karš. Cilvēki ir ideoloģiski nestabili, jūt nodrošinājuma un jaunāko ieroču trūkumu.

Krievija, ASV un NATO sabiedrotie viņus atbalsta tikai no gaisa. Savus vadības centrus, karaspēka nodaļas un amunīcijas noliktavas ISIS dislocē civiliedzīvotāju dzīves rajonos, kavē mierīgo iedzīvotāju evakuāciju un izmanto viņiem paredzēto humanitāro palīdzību kaujinieku vajadzībām.

Līdz ar to kaujinieki nedod iespēju efektīvi izmantot kara aviāciju, tankus, artilēriju un mīnmetējus. Tādos apstākļos ir neizbēgamas traģiskas kļūdas aviācijas triecienu īstenošanā.

ISIS paredzēto kravu kolonnas piesedz "dzīvais vairogs" – civiliedzīvotāji, tāpēc aviācijas uzbrukumi tām nav pieļaujami. Problēmu būtu iespējams risināt, nosūtot speciālo uzdevumu vienības ar atbilstošu apbruņojumu no Krievijas, ASV un citām NATO valstīm. Taču neviens negrib tik dziļi iesaistīties šajā karā un zaudēt elitāra līmeņa karavīrus.

Situācijā, kas atgādina strupceļu, Sīrijas ziemeļos ISIS iznīcināšanas galvenos spēkus veido kurdi. Domājams, viņiem var pateikties par to, ka "halifāts" ilgi nenoturēsies. Situāciju varēja uzlabot arī Krievijas un Turcijas līgumi par sadarbību Sīrijā un pašu sīriešu savstarpējās vienošanās. Daudz efektīvāka šķiet Krievijas un ASV sadarbība jautājumā par situāciju Sīrijā un Irākā.

Autora uzskati var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0