Viedoklis

Rietumvalstis nesaprot Krievijas iedzīvotāju izvēli

© Sputnik / Sergey MelkonovVēlēšanu iecirknis Krievijas vēstniecībā
Vēlēšanu iecirknis Krievijas vēstniecībā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts domes vēlēšanās Krievijas iedzīvotāji par valdošo partiju balsoja tāpēc, ka piekrīt tās viedoklim par valsts vietu pasaulē, tās plāniem un nodomiem. Šo plānu dēļ iedzīvotāji ir ar mieru vēl pieciest grūtības. Taču ne vairāk kā vēl piecus gadus.

Par Krievijas Valsts domes vēlēšanām stāsta Villems Roda, PSRS Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pensionēts virsnieks, analītiķis.

Partijas "Vienotā Krievija" uzvara Krievijas Federācijas Valsts domes vēlēšanās ļoti pārsteidza daudzus rietumvalstu politiķus. Neviens nešaubījās, ka partija gūs pārsvaru, taču tikai retais uzskatīja, ka uzvara būs tik pārliecinoša un opozīcija gandrīz pilnībā izgāzīsies. Valdīja uzskats, ka opozīcijai veiksies labāk.

Sistemātiskās analīzes un prognožu centra prezidents Rostislavs Iščenko. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Demokrātijas nacionālās īpatnības

Daudzi cerēja, ka opozīcijas teicamo rezultātu slēpšanai nāksies spert dažādus soļus un falsificēt vēlēšanu rezultātus. Tādus pasākumus vēlāk būtu iespējams izmantot, lai apšaubītu vēlēšanu leģitimitāti. Tomēr nekas tamlīdzīgs nenotika. Pārkāpumi bija, taču pavisam citādi, un to nebija daudz.

Pat opozīcija bija spiesta aprobežoties ar ieturētiem vispārēja rakstura pārmetumiem. Nevar taču uztvert nopietni bijušā premjera Mihaila Kasjanova apsūdzības par to, ka Kremlis esot organizējis viņa partijas izslēgšanu no sarakstiem. Šai situācijai ir pašsaprotams iemesls, un nopietni analītiķi Kasjanova pārmetumiem īpašu uzmanību nepievērsa.

Opozīcijas piekritēji devušies atvaļinājumos

Vērību nepiesaistīja arī apgalvojumi par to, ka vēlēšanu rezultāti bijuši tik sekmīgi Kremlim tāpēc, ka vēlēšanu datums tika nozīmēts agrāk, kad lielākā daļa iedzīvotāju vēl atradusies atvaļinājumā, un šis faktors nodrošinājis zemāku vēlēšanu apmeklējumu. Vēlēšanas patiešām bija slikti apmeklētas, tomēr ieradās vairāk nekā prognozētie 30-40% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Plakāts ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina attēlu uz Manhetenas tilta Ņujorkā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Čehu politiķis uzskata, ka Putins ir absolūts politiskais līderis

Nesaprotami šķiet opozīcijas paskaidrojumi: it kā atvaļinājumos aizbraukuši tikai vēlētāji, kas nepiekrīt Kremļa politikai, un, pārceļot vēlēšanu datumu, valdība esot panākusi viņu neierašanos vēlēšanās. Galu galā, šie cilvēki taču neatpūtās Austrālijā vai Aļaskā. Lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju atvaļinājumus pavada dzimtajos ciemos vai ārpilsētas vasarnīcās, no kurienes nokļūt vēlēšanu iecirknī ir tikpat vienkārši kā no dzīvokļa. Pie tam vasarā un rudens sākumā līdz vēlēšanu iecirknim nokļūt ir ērtāk nekā lietainajā un vēsajā novembrī.

Krievija un tās tauta ir pārdzīvojusi grūtus laikus. Jūtams nogurums, skumjas, bijušas arī šaubas par to, vai vēlēšanas kaut ko mainīs cilvēku ikdienā. Tādos laikos cilvēkiem parlamenta vēlēšanas šķiet daudz miglainākas nekā, piemēram, prezidenta vēlēšanas, kurās viņi balso "par" vai "pret" konkrētu cilvēku.

Tādos gadījumos viedokli biežāk pauž aktīvie iedzīvotāji (parasti — 30% iedzīvotāju), kuri skaidri izprot pašu vēlēšanu nozīmi un ir izlēmuši, par ko balsot. Šie cilvēki personificē valsts būtību, iemieso visas sabiedrības viedokli un noskaņojumu un ved līdzi pozitīvi noskaņotos, taču pasīvos iedzīvotājus.

"Vienotajai Krievijai" nāksies atdot parādus

Tātad "Vienotā Krievija" ir ieguvusi aktīvās sabiedrības daļas atbalstu, taču opozīcijai to panākt nav izdevies. Kremlim neizdevās panākt vēlētāju ievērojamu aktivitāti, taču arī opozīcijai šajā ziņā nav laimējies. Domājams, ka opozīcijas rezultāti diezin vai būtu labāki, pat ja vēlēšanās ierastos lielāka daļa iedzīvotāju.

Швейцарский журналист и историк Гай Метлина - Sputnik Latvija
Viedoklis
Šveiciešu vēsturnieks: zāļu pret rusofobiju nav

Vēlēšanu iecirkņos lielākoties neieradās cilvēki, kuri neuzskata, ka vēlēšanu rezultāti varētu risināt viņu ikdienas problēmas. Iespējams, zināma nozīme bija arī trīs mēnešus ilgajām opozīcijas runām par to, ka vēlēšanu rezultāti — "Vienotās Krievijas" uzvara — jau ir iepriekš paredzami.

Vēlēšanu rezultāti demonstrēja, ka iedzīvotāji patiešām atbalsta valdību un prezidentu. Ņemot vērā pašreizējos dzīves apstākļus Krievijā, rubļa kursa krišanos un ekonomiskās sankcijas, daudziem novērotājiem nav saprotama Krievijas iedzīvotāju izvēle. Tiem, kuri pārzina dzīvi Krievijā, to izprast nav grūti. Aktīvie iedzīvotāji atbalsta nospraustos valsts tālākās attīstības soļus, piekrīt plāniem, tic panākumiem.

Šie iedzīvotāji ir gatavi pieciest grūtības, ar ko saskārusies valsts. Tā nu jaunajai Valsts domei nāksies atdot tautai parādu. Iecietības vairs nebūs un pēdējais termiņš — 5 gadi. Atdots parāds nozīmēs vēl lielāku uzticības kredītu nākotnei. Apmāns novedīs pie skarbas reakcijas, jo Krievijas iedzīvotāju atmiņā vēl saglabājušies stingrie parāda iekasēšanas noteikumi.

Autora uzskati var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0