Viedoklis

Smēķēšanas aizlieguma aizliegšana

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasНадпись "Курение убивает" на пачке сигарет.
Надпись Курение убивает на пачке сигарет. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskais komentētājs Dmitrijs Kosirevs stāsta par Čehijas parlamentu, kurš neatbalstīja likumu par smēķēšanas aizliegumu, un ASV centieniem ieviest brīdinājuma uzrakstus uz cigarešu paciņām.

Dmitrijs Kosirevs vēsturnieks, rakstnieks, orientālists, Krievijas kustības par smēķētāju tiesībām prezidija loceklis un starptautiskais komentētājs

Parādījušās divas labas ziņas cīņā pret negodīgu antitabakas kampaņu. Pirmā nāk no Čehijas. Jūs domājat, ka pa pasauli maršē aizvien jauni smēķēšanas aizliegumi? Ne gluži. Čehijas parlaments noraidījis likumprojektu par smēķēšanas aizliegumu restorānos un bāros. Tiesa, situācija bija amizanta. Viena partija nobalsoja pret, jo aizliegums demonstrējot necieņu pret smēķējošiem pilsoņiem. Otrā – tāpēc, ka likumprojekta grozījumi esot pārāk izdevīgi smēķētājiem. Un tomēr galvenais ir rezultāts.

Savukārt otrā ziņa ir tik interesanta, ka ar vienu rakstu vien neiztikšu. Ziņa nāk no ASV – valsts, kur izdomāta, uzsākta un finansēta antitabakas kampaņa ar visiem tās meliem. Šis jaunums parāda, kur īsti slēpjas meli.

Ziņai veltītais raksts publicēts The New York Times. Ar visiem lasītāju komentāriem, kuri ir interesantāki par pašu rakstu.

Runa ir par to, ka amerikāņu Food & Drug Administration (tas ir PVD analogs) jau piecus gadus nevar sākt publicēt "jautrās bildītes" uz cigarešu paciņām, lai gan likumam par to apritējuši nevis pieci, bet pat veseli septiņi gadi.

Elektroniskā cigarete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā aizliegtas ūdenspīpes un elektroniskās cigaretes

Tālāk publicēšu vairākus citātus, jo raksta autore ir sieviete, kurai piemīt augsts stils, un kura prot parādīt gan sašutumu, gan izmisumu.

"ASV vēl joprojām labumu gūst tabakas kompānijas, bet cilvēki, kuri turpina smēķēt, ir zaudētājos. Tāpat kā bērni, kuri sāks smēķēt. Tāpat kā tie, kuri zaudējuši vecākus vai bērnus tabakas izraisītas slimības dēļ." Noslēgumā viņa stāsta: "FDA ir pārāk ievilcinājusi lietu, tai jāstājas pret tabakas kompānijām tikpat enerģiski, pārdroši un ātri, kā rīkojas šīs nozares pārstāvji jau gadu desmitiem. FDA ir jāpilda savs uzdevums un jānodrošina sabiedrībai veselības aprūpes pakalpojums, ko prasa likums un ko pelnījusi Amerika."

Par stilu: kad cilvēks tā kliedz vienu reizi, tas ir iespaidīgi. Kad augstas morāles histērija kļūst ierasta un dažādi personāži to atkārto ar vienādiem vārdiem – tas apnīk un liek grimt pārdomās.

Rakstā kliedz Džoana Koena, Globālās tabakas kontroles institūta direktore un Hopkinsa-Blūmberga sabiedrības veselības skolas profesore. Blūmbergs (iespējams, kāds to nezina) ir visbagātākais ASV antitabakas kustības darbinieks, un viņa nauda tiek izmantota antitabakas propagandas morālas kvēles uzturēšanai visā pasaulē.

Kā vienmēr, lasītāji atsaucas. Brīdī, kad lasīju materiālu, bija 178 komentāri (droši vien tagad to skaits ir pieaudzis). Es izlasīju visus. Sākumā ne uz ko īpašu necerēju. ASV ir vienīgā valsts pasaulē, kur ilggadējais spiediens uz smēķētājiem ir licis samazināties viņu skaitam. Amerikai seko visa anglosakšu civilizācija (Kanāda, Lielbritānija, Austrālija, Jaunzēlande). Tur gan antitabakas kampaņas rezultāti ir krietni mazāki, ja vispār ir kaut kādi panākumi. Pārējā pasaulē situācija ir tāda: jo tālāk no angliski runājošā epicentra, jo mazāki ir panākumi. Patiesību sakot, nevis panākumi, bet izgāšanās – mēģinājumi visur pielietot smadzeņu apstrādes metodes, kas ir piemērotas tikai vienai civilizācijai, neko labu nedod.

Tātad no amerikāņu komentāriem es neko labu negaidīju. Mani gaidīja pārsteigums! Gandrīz puse komentāru autoru it nemaz neatbalstīja Džoanu. Viņi saka: "Nu, tad atgriezīsimies arī pie sausā likuma" (alkohola aizliegums, kurš gandrīz iznīcinājis ASV kā valsti), "aplīmēsim mašīnas ar notriektu un sakropļotu cilvēku attēliem."

В Российской Федерации вступает в силу новый Технический регламент на табачную продукцию - Sputnik Latvija
Deputāti piedāvā noslēpt cigaretes

Taču tie ir cilvēki, kuri vienkārši atzīst acīmredzamo: "jautrajām bildītēm" nav gandrīz nekādu rezultātu. Uz rakstu atsaucās arī citādi noskaņoti lasītāji. Piemēram, tādi: "Smēķētāju pamattiesības bija pārkāptas, jo valdība apzināti pieļauj zinātnisku falsifikāciju, negodīgi vainojot smēķēšanu par infekcijas izraisītām slimībām. To pierāda katra veselības ministra atskaite." Un komentētāji publicē saites, kas pierāda viņu teikto.

Labi, tagad atliek tikai noskaidrot, kāpēc tad amerikāņi tā vilcinās ar "jautrajām bildītēm". Problēma slēpjas attēlos. Lūk, kā tos apraksta mūsu raksta autore Džoana: "Vienā uz veselām plaušām uzklātas nomelnējušas, tabakas saindētas plaušas… Kādā citā attēlā sieviete gaudo sāpēs – viņa mokās agonijā pasīvas smēķēšanas nāvīgo seku dēļ."

Pagaidiet, pie plaušām mēs atgriezīsimies nākamajā rakstā. Tagad aprunāsimies par to, kādas pasīvās smēķēšanas sekas ir nāvējošas? Kāpēc viņa gaudo, ja…? Kāds laikraksta lasītājs atbild Džoanai: "2007. gada Stenforda universitātes pētījums par pasīvu smēķēšanu, liecina, ka:

a. pasīvā smēķēšana nav saistīta ar nesmēķētāju plaušu vēzi

b. svaigā gaisā aparāti nefiksē dūmu sastāvdaļas jau 2 metru attālumā no smēķētāja vai pat tuvāk, jo tabakas dūmu biodegradācija ir ļoti ātra.

Nekad neesmu redzējis, ka šos rezultātus būtu atzinis kāds antitabakas lobijs."

Šo pētījumu neesmu lasījis, toties esmu lasījis sešus citus. Tie stāsta to pašu: nepastāv nekādi draudi veselībai pasīvas smēķēšanas dēļ. Grāmata, ko nesen publicēju par šo tēmu, sākas ar kāda slavena franču mediķa vārdiem par to, ka 2010. gadā tika veikti 100 medicīniskie pētījumi pasīvās smēķēšanas jomā un tie visi liecina vienu un to pašu: pasīvā smēķēšana kaitējumu nerada.

Pēc tam arī minētā Blūmberga fonds, tāpat kā citas organizācijas sāka finansēt pētījumus, kuri – kāds pārsteigums! – liecina par pretējo. Mediķi šo daiļradi dēvē par "atkritumu zinātni", taču viņus draud iesūdzēt tiesā par pasīvas smēķēšanas "draudu noliegšanu". Lūk, kā tas notiek.

Nu, bet noslēgumā atgriezīsimies pie sākotnējā jautājuma: kāpēc amerikāņu FDA nevar uzsākt "jautro bildīšu" kampaņu? Kas viņiem traucē? Par to runāsim nākamajā rakstā. Īsumā gan pateikšu: ASV tiesa ir aizliegusi FDA melot šajos attēlos.

Autora uzskati var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0