Viedoklis

Nodzīvot līdz algai Valsts ieņēmumu dienestā

© Foto : jarmolukПодпись документов
Подпись документов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc alga 8,1 tūkstošu eiro apmērā nodokļu dienesta vadītājam Latvijā šķiet niecīga.

Pie mums Latvijā ombudsmena (ja kāds ir piemirsis, atgādināšu – tas ir tāds pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos) amats nav nekāds cienīgais. Tiesa, dažbrīd viņš kaut ko norāda par parandžas nēsāšanu, geju, transpersonu un viņu draugu diskriminēšanu. Daudziem atmiņā iespiedušies viņa izteikumi par to, ka mācības krievu valodā ir krievu skolēnu diskriminācija.

Te nu Juris Jansons ir atkal ierunājies – viņš neparasti emocionāli atsaucās uz finanšu ministres ierosinājumu palielināt Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja (kurš vēl joprojām nav atrasts) algu līdz 8100 eiro mēnesī.

Pēc tiesībsarga domām, tas ir:

a) netaisnīgi

b) nepareizi

c) absurdi

d) neadekvāti.

Ir nepareizi noteikt īpašu algu vienai amatpersonai, izraujot to no vienotās darba apmaksas sistēmas, paziņoja Jansons.

Kāpēc gan precedents ar VID vadītāju tā saviļņoja ombudsmenu? Varbūt tā gan ir sakritība, taču pērnvasar Juris Jansons pieprasīja algas pielikumu līdz 4315,14 eiro mēnesī, jeb par 77%. Pie tam viņš it nemaz nebijās izkrist no sistēmas un saplīst gabalu gabalos.

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Bijušie VID darbinieki neiet uz jauno darbu

Toreiz Finanšu ministrija joku nesaprata. Viņi attrauca, ka gadījumā, ja Jansona kaprīze būtu izpildīta, viņā alga līdzinātos Satversmes tiesas priekšsēdētāja atalgojumam. Un tie ir nesalīdzināmi atšķirīgi amati.

Skaidrs, ka cilvēks apvainojās. Viņa plecos taču ir cilvēka tiesību nasta un tas, piedodiet, skan lepni! 

Te nu es gan negribu piekrist tiesībsargam Jansonam. VID vadītāja amats nav salīdzināms ar tiesībsarga biroja vadītāja posteni. Pirmkārt, nodokļu dienesta vadītāja darbs ir kaitīgs – kuram tad patiks maksāt nodokļus. Toties cilvēka tiesību aizsardzība ir noderīgs darbs. Protams, ja vien tas vispār tiek veikts.

Otrkārt, VID priekšnieka darbs ir kaitīgs. Galu galā, tas vienkārši ir bīstams. Un vārdi "nodzīvot līdz algai" šajā kontekstā iegūst biedējošu jēgu.

Atcerieties, cik spēcīga un neatkarīga ir iepriekšējā iestādes vadītāja Ināra Pētersone. Kāpēc viņa pēkšņi atkāpās no amata, pat nepabeigusi reformas? Šantāža, kompromitējoša informācija? Es neizslēdzu iespēju, ka tika likti lietā pat fiziski draudi.

Pirms tam no VID tika "aizieta" Nellija Jezdakova, aizbildinoties ar konstatētajiem pārkāpumiem. Tagad vēl viena "dzelzs lēdija" – Inga Koļegova nav izturējusi spiedienu, kam tika pakļauta viņa pati un viņas ģimene. Tikai, aizcērtot durvis, viņa piebilda, ka visu VID vajadzētu padzīt un pašu tā vietu – dezinficēt.

Man šķiet, nebūs daudz drosminieku, kuri piekritīs tīrīt Latvijas valsts ieņēmumu sistēmas Augeja staļļus par pieticīgiem 8100 eiro mēnesī.

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki pieķerti kukuļņemšanā

Tāpēc varam piekrist Zaļo un zemnieku frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa viedoklim. Ja tā turpināsies, nodokļu dienesta priekšnieku atrast neizdosies.

Drīz vien Latvija varētu kļūt par valsti ar hroniskām vakantajām VID ģenerāldirektora, Valsts kontroles, ģenerālprokurora, KNAB priekšnieka, muitas priekšnieka un zoodārza direktora vietām. Tiesa, zoodārzā iespēja tikt apēstam ir daudz mazāka.

— Kāpēc pie jums neviens nevēlas ieņemt šo vietu? – jautās ārzemju žurnālisti.

— Nu, lieta tāda, ka maksā par maz…

Pagaidiet, bet kā tad ar tiesībsargu? Varbūt viņš visžēlīgi piekritīs sēsties VID priekšnieka krēslā? Galu galā pie mums vēl neviens nav nodokļu maksātāju uzskatījis par cilvēku.

Ziņu lente
0