Viedoklis

Kāpēc Eiropas Savienībai ir svarīgi nepalaist garām ŠSO signālus

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasŠanhajas sadarbības organizācijas dalībvalstu karogi
Šanhajas sadarbības organizācijas dalībvalstu karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Kolektīvie Rietumi" nevar pastāvēt bez pieejas ŠSO valstu tirgiem, kā arī bez to rīcībā esošajiem resursiem, bet atsevišķos gadījumos – arī bez jaunajām novatoriskajām precēm.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Uzbekistānas galvaspilsētā notikušajā Šanhajas Sadarbības organizācijas (ŠSO) samitā Indija un Pakistāna kļuva par pilnvērtīgām organizācijas dalībvalstīm, un sākās Irānas iestāšanās process. ES vajadzētu pievērst uzmanību ŠSO politiskajai strukturizācijai, uzskata Sistemātiskās analīzes un prognožu centra prezidents Rostislavs Iščenko.

Politologs un ekonomists, Ekonomikas augstskolas Vispasaules ekonomikas un politikas fakultātes dekāna vietnieks Andrejs Suzdaļcevs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sankciju mīts. Krievija spēj izdzīvot jebkādos apstākļos

"Būtībā ŠSO ietvaros tika ierosināta ideja apvienot Āziju vienā elastīgā politiskā un ekonomiskā struktūrā, kas kontrolētu perspektīvākos tirgus un izdevīgākos tranzīta ceļus un kuras rīcībā būtu pietiekami daudz militāro spēku savu interešu aizsardzībai no jebkuriem apdraudējumiem," – uzskata eksperts.

Viņš norāda, ka ŠSO drošības garantijas ir nodrošinātas, pateicoties divpusējo un daudzpusējo militāro līgumu sistēmai, ko nepieciešamības gadījumā iespējams papildināt.

Politologs norāda, ka Šanhajas Sadarbības organizācija jau ietver valstis, kurās dzīvo divas trešdaļas Āzijas un trešā daļa planētas iedzīvotāju: pirmā (Ķīna), ceturtā (Indija) un sestā (Krievija) ekonomikas pasaulē.

"ŠSO valstīs jau ir vairāk nekā puse pasaules zelta rezervju. Līdz ar iespējamo Irānas uzņemšanu ŠSO sastāvā tuvākajā nākotnē, organizācija kontrolēs aptuveni 70% Āzijas un 40% Eiropas teritorijas. Turklāt tās kontrolē nonāks visi Eirāzijas tranzīta ceļi, izņemot Suecas kanālu," — norāda politologs.

Svarīgs aspekts arī ir apvienības pilnīgā politiskā, finansiālā, tehnoloģiskā un resursu neatkarība, uzsvēra Iščenko. Nevar teikt, ka tai nebūtu vajadzīga pieeja rietumu kredītiem vai tehnoloģijām, taču organizācijas galveno dalībvalstu – Ķīnas, Irānas un Krievijas pieredze liecina, ka tās spēj pietiekami efektīvi risināt savas problēmas (lai arī ne bez grūtībām) sankciju spiediena apstākļos no ASV un ES puses.

"Vienlaikus "kolektīvie Rietumi" nevar pastāvēt bez piekļuves ŠSO valstu tirgiem un bez apvienības dalībvalstu resursiem, bet atsevišķos gadījumos (raķešu dzinēji, zemas pakāpes bagātināts urāns) — arī bez tās tehnoloģiskajām precēm," – norāda Iščenko.

Iščenko uzskata, ka ŠSO valsts vienlaikus izveido alternatīvu uz Rietumiem orientētai globālajai politiskajai un ekonomiskajai sistēmai, aktivizējot apvienības politisko strukturizāciju un iekšējo ekonomisko sakaru attīstību.

"ŠSO valstis piedāvā Rietumiem (pirmkārt – Eiropas Savienībai) iespēju, no kuras būs grūti atteikties, jo atteikums būs līdzvērtīgs ekonomiskai pašnāvībai," — norāda eksperts.

Ziņu lente
0