Viedoklis

Eksperts: omulīgajās Baltijas pilsētiņās zūd NATO kareivju disciplīna

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO kareivji Baltiju neuzskata par "aukstā kara austrumu fronti", neskatoties uz Lietuvas, Latvijas un Igaunijas varasvīru apgalvojumiem, uzskata Aleksandrs Špakovskis.

Portāla Sputnik Baltkrievija korespondents vēro NATO kareivju izturēšanos Baltijas valstīs. Viņš ir secinājis, ka NATO kontingenta noskaņojums pasliktinās. Baltijas valstu diplomātu izteicienus viņš skaidro ar "Krievijas imperiālistisko ambīciju" fantomu sāpēm.

Lietuvā konstatēts kārtējais incidents, kurā iesaistīti Baltijas valstu teritorijā dislocētie NATO kareivji. Iereibuši kareivji aktīvi atpūtušies akvaparkā Druskininkos, līdz viens no viņiem pamanījies izgāzt sienu starp atpūtas un izklaides zonām.
Kareivjus aizvedusi patruļa, sienu droši vien salabos. Atliek noskaidrot dažus jautājumus.

Kāpēc zūd Baltijas valstīs dislocētā NATO kontingenta disciplīna?

Jāpiebilst, ka Lietuvas presē periodiski parādās informācija par incidentiem ar ārvalstu kareivjiem un virsniekiem: te amerikāņu lidotāji sakāvušies ar vietējiem iedzīvotājiem Šauļos, te viņi iereibuši sēžas pie stūres un vizinās pa Viļņu, te izceļas skandāls ar prostitūtām.

Latvijā NATO kareivju uzvedība manevru Open Spirit 2014 laikā pat noveda pie atklātas notas, ko alianses vadībai adresēja Ventspils mērs Aivars Lembergs. Latviešu varasvīrs žēlojās par to to, ka NATO jūrnieki uzvedas cūciski un "ignorē vietējos noteikumus".

"Viņi lietoja alkoholu un kārtoja mazās darīšanas sabiedriskās vietās, uz veikalu vitrīnām, viņi vēma. Puķudobēs kareivji saplūca buķetes prostitūtām. Viņi uzvedās kā okupanti, kas neatzīst Latvijas suverenitāti un likumus," – mērs stāstīja  BBC krievu valodā raidošā dienesta žurnālistiem.

Manuprāt, iereibušu cilvēku sarīkoti trači un citi likumpārkāpumi nerotā nevienu armiju, taču diemžēl tas  neatņemams lielā organisma elements – galvenokārt to veido jauni vīrieši. Tamlīdzīgas problēmas armijā vienmēr tiek risinātas ar īpašu disciplināro pasākumu un militārās justīcijas orgānu palīdzību. Tomēr Baltijas valstīs notikušo un publikai zināmo skandālu skaits neatbilst NATO kareivju un virsnieku nelielajam skaitam. Atliek tikai secināt, ka NATO kontingenta kareivju morāles līmenis ir visai zems, tātad NATO vienību disciplīna Baltijas valstīs krītas.

Šai parādībai ir savi iemesli. Man šķiet, grūtības rada tas, ka Baltijas valstīs dislocētie kareivji šo reģionu neuzskata par "aukstā kara austrumu fronti", lai kā Lietuvas, Latvijas un Igaunijas varasvīri censtos šo domu ieaudzināt.

Kareivji neuzskata, ka viņi vai viņu apsargājamie objekti būtu apdraudēti. Tālu no mājām, omulīgajās Baltijas valstu pilsētiņās, viņi padodas dažādiem kārdinājumiem.

Jaunās pasaules skarbā patiesība

Lai kādas būtu "Krievijas imperiālistisko ambīciju" radītās Lietuvas, Latvijas un Igaunijas fantoma sāpes,  Rietumiem ar katru dienu rodas jaunas, reālas problēmas. Tās saistītas ar islāma pasauli, kā arī Dienvidaustrumāzijas valstu un Ķīnas ekonomisko izaugsmi. Neapšaubāmi, galvenos draudus drošībai pašlaik rada islāmistu terorisms, kura saknes slēpjas nevis islāma reliģijas agresijā, bet gan gadsimtiem ilgajā "civilizētās pasaules" koloniālisma un neokoloniālisma politikā. Ja planētu sadalījis "zelta miljards", kas nežēlīgi ekspluatē un pamāca visus pārējos, agri vai vēlu parādīsies harizmātiski ekstrēmisti, kuri ierosinās visu "ņemt un sadalīt".

Man šķiet, ISIS un tamlīdzīgu grupējumu radītie draudi "vecajai, labajai Eiropai" pastāvīgi pieaugs". Šī apdraudējuma kontekstā Baltijas valstis var rosināt nevis līdzcietību, bet gan aizkaitinājumu.

Lai kā Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs censtos paust savu lojalitāti ar frāžu "jo vairāk NATO, jo lielāka drošība" palīdzību, eiropieši var iegaumēt pavisam citus faktus. Piemēram, Francijā ir iegaumējuši to, ka no visām alianses dalībvalstīm tikai Lietuva un Latvija publiski atteicās apspriest militāro koalīciju pret ISIS tādēļ, ka tajā piedalīsies Krievija. Lieta tāda, ka šo ideju Francijas prezidents Olands ierosināja tūlīt pēc islāmistu organizētajiem terora aktiem Parīzē…

Pašlaik Rietumiem nākas risināt daudz sarežģītākus jautājumus un neplāno atklāt "otru fronti" pret Krieviju. Var jau pēc sirds patikas pārmest britu politiķiem britu avīzēs, taču tas neko nemainīs. Protams, atbildot uz Baltijas valstu lūgumiem, NATO valstis sūtīs nelielus kontingentus, taču šo "aizstāvju"kvalitāte, tāpat kā šo kareivju misijas "nozīme" viņu pašu acīs būs apšaubāma.

Ziņu lente
0