Dārgs strīds PTO: Krievija un ES turpina tiesāties cūkgaļas dēļ

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasCūku audzēšanas komplekss. Foto no arhīva
Cūku audzēšanas komplekss. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija iesniegusi apelāciju par Pasaules Tirdzniecības organizācijas lēmumu jautājumā par cūkgaļu. Augustā PTO arbitri atbalstīja ES prasību pret Krieviju sakarā ar Krievijā ieviestajiem ierobežojumiem cūkkopības produkcijas importam no ES valstīm Āfrikas cūku mēra dēļ.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Krievija apstrīdēja Pasaules Tirdzniecības organizācijas šķīrējtiesnešu grupas lēmumu, kura atzina, ka Krievijas ieviestie ierobežojumi dzīvu cūku un cūkgaļas importam no ES valstīm, izņemot Latviju, ir pretrunā PTO normām, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrijas publicēto ziņojumu.

Продажа овощей на оптово-розничном рынке - Sputnik Latvija
Krievija aizliegusi dārzeņu un augļu ievešanu no Ēģiptes

Šķīrējtiesnešu grupa nolēma, ka cūkkopības produkcijas piegāžu pārtraukšana no ES ir saistīta ar Krievijas ierobežojumiem, nevis ES nespēju piegādāt nekaitīgu, drošības prasībām atbilstošu produkciju. Lēmums tika pieņemts, neskatoties uz Krievijas un ES saskaņoto divpusējo sertifikātu prasībām (piemēram, cūkkopības produkcijas piegādēm ES teritorijā nav pieļaujami ĀCM gadījumi pēdējo 3 gadu laikā). Grupas ziņojums tika publicēts 19. septembrī.

23. septembrī Krievija iesniedza apelāciju par PTO lēmumu strīdā par cūkgaļas importa ierobežojumiem no ES, teikts Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrijas ziņojumā.

"Neskatoties uz pozitīvu lēmumu Latvijas jautājumā, Krievija kopumā nepiekrīt šķīrējtiesnešu grupas lēmumam. Mazāk nekā 2 gadu laikā Baltijas valstīs un Polijā reģistrēti aptuveni 2,5 tūkstoši Āfrikas cūku mēra infekcijas perēkļi, pie tam epizootiskā situācija turpina pasliktināties. Tas liecina par ES kompetento dienestu sperto soļu neefektivitāti perēkļu likvidācijai un neatbilstošas aizsardzības nodrošināšanai," — atzīmēts ministrijas ziņojumā.

Iepriekš Krievijas lauksaimniecības produktu kontroles organizācijas Rosseļhoznadzor vadītājs Sergejs Dankverts norādīja, ka PTO lēmums strīdā par cūkgaļas importa ierobežojumiem ir politisks. Viņš uzskata, ka ar ĀCM saistītā situācija Eiropā ir draudoša — divu gadu laikā Baltijas valstīs un Polijā fiksēti aptuveni 2,5 tūkstoši jaunu vīrusa perēkļu.

Солепромысел в Крыму - Sputnik Latvija
Krievija attiecina pārtikas embargo uz sāli

No 2014. gada 30. janvāra Rosseļhoznadzor ir aizliegusi cūkkopības produkcijas ievešanu Krievijā no ES valstīm līdz brīdim, kad tiks saņemtas Eiropas Komisijas drošības garantijas. Lēmums tika pieņemts pēc tam, kad ĀCM uzliesmojums tika fiksēts Lietuvā. Februāra vidū vēl viens perēklis tika konstatēts Polijā.

ES aizliegumu nosauca par neproporcionālu un nosūtīja pieprasījumu PTO ar lūgumu izveidot ekspertu grupu ar mērķi atrisināt strīdu jautājumā par Krievijas ieviesto aizliegumu cūkkopības produkcijas ievešanai no ES valstim.

Eiropas Savienības rīcībā esošie dati liecina, ka Krievijas aizliegums importēt cūkgaļu no ES ir novedis pie produkta pārprodukcijas ES tirgū, tātad arī pie cenu krišanās ES tirgū.

Ziņu lente
0