Eiropā savākti paraksti par Eirovīzijas rezultātu izvērtēšanu

© Foto : Anna Velikova (EBU) "Eirovīzija-2016"
Eirovīzija-2016 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konkursā nav uzvarējis dziedātājs, kuram patiešām bija jāuzvar, teikts vēstījumā konkursa organizatoriem.

RĪGA, 17. maijs — Sputnik. Konkursa  organizatoriem nosūtīta petīcija, kas publicēta vietnē change.org ar lūgumu pārvērtēt starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija-2016" rezultātus.

Евровидение-2016. - Sputnik Latvija
Žūrijas kļūdas dēļ Eirovīzijā Ukrainai tika piešķirti citas valsts punkti

Dažu dienu laikā pieteikumu atbalstīja 50 tūkstoši cilvēku (lai to iesniegtu, bija vajadzīgi 35 tūkstoši balsu).

Petīcijas autors ir Erevānas iedzīvotājs Arturs Oganesjans. Petīciju organizatoriem atbalstīja iedzīvotāji no Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Spānijas, Austrālijas, Serbijas, Zviedrijas, Krievijas, Ukrainas un citām valstīm. Cilvēki publicē informāciju par petīciju arī sociālajos tīklos.

Konkursa fināls, starp citu, pats ir uzstādījis jaunu rekordu Twitter tīklā: sociālo tīklu lietotāji par šo pasākumu ir publicējuši vairāk nekā 7 miljonus tvitu – par miljonu vairāk nekā pērn.

"Mēs saprotam, ka žūrijas un televīzijas auditorijas balsojums ir smags un emocionāls process, taču petīciju parakstījušo cilvēku skaits norāda, ka daudzi ir pārliecināti: šogad konkursā "nav uzvarējis tas, kam vajadzēja uzvarēt," — raksta pieteikuma  autors.

"Eirovīzijas" fināls notika sestdienas naktī. Pirmo vietu ieņēma ukrainiete Džamala ar dziesmu "1944". Otro vietu izcīnīja Austrālijas pārstāve Dami Ima, bet dziedātājs Sergejs Lazarevs no Krievijas, kurš uzstājās ar dziesmu You Are The Only One, ierindojās trešajā vietā. Latvijas pārstāvis Justs Sirmais ieņēma piecpadsmito vietu.

Pēc žūrijas balsojuma Dānijas žūrijas pārstāve "Eirovīzijas" konkursā Hilda Heika informēja, ka 12 punktus piešķīrusi Ukrainai, nevis Austrālijai tikai tādēļ, ka nepareizi sapratusi konkursantu vērtēšanas sistēmu. Dāniete ar nožēlu atzina savu "lielāko" kļūdu.

Šogad konkursa balsošanas noteikumi ir ievērojami mainījušies. Iepriekš dalībnieku rezultāti bija kombinēti: tos veidoja profesionālās žūrijas un skatītāju balsojuma rezultāti, un katras valsts pārstāvji balsoja par desmit izpildītājiem. Tagad katras valsts profesionālā žūrija un skatītāji vērtēja konkursantus atsevišķi.

Sašutums, nevis prieks

Сергей Лазарев (Россия), Евровидение - 2016 - Sputnik Latvija
Eirovīzija-2016: pirmais pusfināls un skandāls žūrijā

Madrides iedzīvotājs Kristiāns Garrido vietnē change.org publicēja petīciju, kurā aicināja Spāniju atteikties no dalības "Eirovīzijā —2017". Pēc viņa domām, šogad konkursa fināls Stokholmā izskatījās kā īsta "ņirgāšanās", un pusei Eiropas iedzīvotāju ir skaidrs – konkursa rezultātus nosaka "politiskās intereses".

"Spānijai nevajadzētu piedalīties vismaz 2017. gadā, lai visi redzētu un saprastu, cik ļoti esam sašutuši," — raksta petīcijas autors.

Vācu lietotāji portālā openpetition aicināja Vāciju vairs nepiedalīties "Eirovīzijā". Pēc kādas petīcijas autora domām, šī sacensība "notiek nevis mākslas līmenī, bet ataino politiskās vēsmas."

Francijā sākusies parakstu vākšana par televīzijas vadītājas atlaišanu, kas komentēja "Eirovīzijas" finālu kanālā France 2. Pieteikuma autors portālā avaaz rakstīja, ka vadītāja Mariana Džeimsa (Marianne James) ēterā atļāvusies aizskarošus izteikumus par Krieviju un tādējādi kaitējusi Francijas imidžam.

Ziņu lente
0