Krievijas izlase dosies uz Riodežaneiro nepilnā sastāvā

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasОлимпийская символика. Архивное фото
Олимпийская символика. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Tomass Bahs pavēstīja, ka SOK lēmums ļauj aizsargāt Krievijas sportistus, kuri nav lietojuši dopingu.

RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nepieņēma lēmumu par Krievijas izlases atstādināšanu no Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro. SOK nodeva starptautiskajām sporta federācijām tiesības izlemt, kuri atlēti dosies uz Brazīliju.

Olimpiskais karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tiesa nelaiž Krievijas vieglatlētus uz Olimpiādi Riodežaneiro

SOK izpildkomiteja Lozannā vakar organizēja telefona konferenci, un apspriedē tika pieņemts lēmums neatstādināt Krievijas izlasi no XXXI vasaras Olimpiskajām spēlēm, un uzticēt starptautiskajām federācijām tiesības izlemt, kuri krievu sportisti var doties uz Riodežaneiro. Pie tam jau pašlaik ir zināms, ka Olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies krievu vieglatlēti, jo Starptautiskā Vieglatlētikas federācija jau viņus ir atstādinājusi.

SOK apspriedē tika izlemts, ka Spēlēs nepiedalīsies neviens krievu sportists, kurš jebkad bijis diskvalificēts par dopinga lietošanu. Akreditāciju spēlēm nesaņems arī Krievijas Sporta ministrijas amatpersonas.

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) iepriekš ieteica SOK atstādināt no Olimpiskajām spēlēm visu Krievijas izlasi. Iepriekš Maskavas Antidopinga laboratorijas bijušais vadītājs Grigorijs Rodčenkovs intervijā The New York Times pastāstīja, ka vismaz 15 krievu sportisti, kas izcīnījuši olimpiskās medaļas Sočos, piedalījušies Krievijas "dopinga programmā". Pēc Rodčenkova izteikumiem WADA organizēja izmeklēšanu, un 18. jūlijā tika publicēts komisijas ziņojums.

Atbaidošs lēmums

Krievijas izlases trenere sporta vingrošanā Valentīna Rodioņenko intervijā Sputnik šo lēmumu nosauca par "atbaidošu un nebijušu."

Президент Международного олимпийского комитета Томас Бах - Sputnik Latvija
Viedoklis
Olimpiāde kļuvusi par informācijas kara ieroci

"Bijām gatavi tādam rezultātam. Lēmums ir netaisnīgs. Tas ir nebijis gadījums lielā sporta un olimpiskās kustības vēsturē, — teica Valentīna Rodioņenko. – Vingrošanas federācija mūsu komandu pielaidīs, jo šis viedoklis tika pausts jau iepriekš. Zināms, ka tiks pielaisti cīkstoņi, volejbolisti un paukotāji, taču vēl nav zināms, kas notiks ar pārējiem (sporta – red.) veidiem."

Nesaprotamā situācijā

Pazīstamā krievu volejboliste Jekaterina Gamova pastāstīja Sputnik, ka SOK lēmums par krievu sportistiem rada pretrunīgas emocijas.

"Pastāvīgi sekojam notikumiem, skatāmies ziņas. Kad izdzirdējām SOK lēmumu, vispirms nopriecājāmies par to, ka izlase netiks atstādināta, taču pēc tam noskaidrojās, ka ir jāizpilda zināmi noteikumi, lai saņemtu atļauju doties uz Spēlēm," – stāstīja sportiste.

Viņa ir pārliecināta, ka lēmums ir netaisnīgs, jo "jāsoda tikai vainīgie." Pilnīgi visi Krievijas izlases atlēti bija ļoti satraukti šajā situācija, taču volejboliste cer, ka tas neiespaidos rezultātus.

Krievijas izlases diskvalifikācija pilnā sastāvā būtiski mainītu sacensību līmeni, jo konkurences mazināšanās pavērtu ceļu vājākiem sportistiem.

Daži eksperti vērtē, ka Krievijas komandai Riodežaneiro varētu izdoties izcīnīt aptuveni 60 medaļas, kas diskvalifikācijas gadījumā tiktu sadalītas starp amerikāņu, ķīniešu, britu un vācu sportistiem.

Ziņu lente
0