Vai 22 gadu pietiks, lai Savčenko labotos?

© Sputnik / Sergey Pivovarov / Pāriet pie mediju bankasОглашение приговора Надежде Савченко
Оглашение приговора Надежде Савченко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Otrdien Rostovas apgabala Doņeckas tiesa ukraiņu kareivei Nadeždai Savčenko piesprieda brīvības atņemšanu uz 22 gadiem, taču faktiski viņai nāksies izciest 20 gadus un 4 mēnešus ilgu ieslodzījumu, jo gadu un astoņus mēnešus viņa ir pavadījusi izmeklēšanas izolatorā, un tiesa ņēma vērā šo termiņu.

RĪGA, 22. marts — Sputnik. Rostovas apgabala Doņeckas tiesa ukraiņu kareivei Nadeždai Savčenko piesprieda brīvības atņemšanu uz 22 gadiem par Krievijas Valsts Televīzijas un radio kanāla (VGTRK) žurnālistu slepkavību Donbasā.

Заседание суда по делу Надежды Савченко - Sputnik Latvija
Tiesa atzinusi ukraiņu lidotāju Savčenko par vainīgu slepkavībā

Savčenko tika piespriests 22 gadus ilgs cietumsods vispārēja režīma kolonijā, taču faktiski viņai nāksies izciest 20 gadus un 4 mēnešus ilgu ieslodzījumu, jo gadu un astoņus mēnešus viņa ir pavadījusi izmeklēšanas izolatorā, un tiesa ņēma vērā šo termiņu.

Bez tam Savčenko piespriests naudas sods 30 tūkstošu rubļu apmērā par Krievijas un Ukrainas robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Sprieduma nolasīšana tika pēkšņi pārtraukta, kad Nadežda Savčenko sāka dziedāt tautas dziesmu. Žurnālistiem, kas vēroja procesu, šķita, ka viņa dzied Ukrainas himnu, taču pēc tam saprata, ka tā bijusi ukraiņu tautas dziesma ar grozītiem vārdiem.

"Tiesa  kritiski izvērtēja Nadeždas Savčenko liecības… Tiesa noraida Nadeždas Savčenko un Veras Savčenko (viņas māsas) liecības… Viņu liecības par apsūdzētās alibi apgāž liecinieku teiktais," – norādīja tiesnesis.

Bez tam tiesa nenoticēja bataljona "Aidar" bijušā komandiera Sergeja Meļņičuka apgalvojumiem par to, ka tikai viņš koriģējis ukraiņu artilērijas uguni rajonā, kur tika nogalināti VGTRK žurnālisti. "Ja Savčenko nebūtu bijusi vienīgā apšaudes koriģētāja, viņai nebūtu nācies pastāvīgi zvanīt uz viņa mobilo tālruni un sniegt norādījumus par to, kur šaut," – paskaidroja tiesnesis. Viņš atgādināja, ja LTR zemessargi nopratināšanas laikā norādīja, ka pēc Savčenko aizturēšanas apšaudes intensitāte un efektivitāte ir mazinājusies.

Sputnik publicē videoprojektu Melnās dienas Ukrainā - Sputnik Latvija
Video
Sputnik publicē videoprojektu "Melnās dienas Ukrainā

Tiesa uzskata par spēkā neesošu deputāta imunitāti, ko Savčenko saņēmusi, kad ievēlēta Ukrainas Radā un Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā.

"Lietā iekļauta Krievijas ĀM izziņa par to, ka Savčenko nav piešķirta EPPA deputāta imunitāte. Tiesa uzskata, ka imunitāte nevar kļūt par pamatu Savčenko kriminālās vajāšanas pārtraukšanai," – uzsvēra tiesnesis.

Viņš paskaidroja, ka Savčenko ievēlēta Radā un par EPPA delegāti kļuvusi jau pēc apsūdzību izvirzīšanas, un šādos gadījumos imunitāte nav piemērojama.

Lieta, kurā Savčenko apsūdzēta par Luhansas apgabala civiliedzīvotāju apšaudi, ir apturēta, jo tā neatrodas Krievijas tiesas kompetencē.

Prokuratūra jau ir lūgusi svītrot no Savčenko apsūdzības šo epizodi, jo likumā noteikts, ka Krievijas tiesa nevar tiesāt ārvalstu pilsoni par ārvalstu pilsoņa dzīvības apdraudēšanu ārpus Krievijas teritorijas.

Taču prokurors atzīmēja, ka artilērijas ugunī līdz ar Krievijas žurnālistiem nokļuvušie iedzīvotāji tiek uzskatīti par cietušajiem krimināllietā, ko Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi par kara noziegumiem Donbasā.

Savčenko draudēja 25 gadus ilgs cietumsods – maksimālais laiks, kāds Krievijā tiek piespriests sievietēm, taču prokuratūra uzskata, ka viņa var laboties 23 gadu laikā un pieprasīja tieši šādu soda mēru. Apsūdzētā kategoriski noliedz visas apsūdzības.

Ziņu lente
0