Bērni ir apdraudēti: pār Latvijas sociālajiem dienestiem vēlies kritikas vilnies

© Sputnik / Alexander VilfJauna sieviete ar bērnu. Foto no arhīva
Jauna sieviete ar bērnu. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo dienu baismīgā tendence turpinās: šoreiz Tukumā no iereibušiem vecākiem nošķirts bērns, kas izvests nakts pastaigā.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik, Jeļena Kirillova. Otrdien, ap vieniem naktī Tukumā no iereibušiem vecākiem nošķirts gadu un četrus mēnešus vecs bērns. Izrādījies, ka informāciju par iereibušajiem vecākiem, kas naktī atradušies uz ielas ar bērnu, bāriņtiesa saņēmusi no Pašvaldības policijas. Tukuma novada Bāriņtiesas priekšsēdētāja Agnese Vembre aģentūrai LETA paskaidroja, ka mazulim nepieciešama mediķu palīdzība, un paredzēts, ka viņš ilgāku laiku atradīsies ārstniecības iestādē.

"Konstatēts, ka vecāki nav spējīgi par viņu parūpēties," situāciju ģimenē aprakstīja bāriņtiesas priekšsēdētāja. Sīkāku informāciju ierēdne nesniedza.

Vēl viens ārkārtas gadījums noticis pirmdienas vakarā, taču par to Vembre uzzinājusi no sociālajiem tīkliem un nolēmusi pati iesaistīties situācijas atrisināšanā. Šajā gadījumā modrie līdzpilsoņi paziņojuši, ka uz ielas atradies trīs gadus vecs bērns. Arī šajā gadījumā bērnam sniegta mediķu palīdzība, pašlaik pie viņa atrodas arī tēvs. Bāriņtiesas priekšsēdētāja norādīja, ka bērns, visticamāk, atgriezīsies ģimenē.

Vembre uzsvēra, ka bāriņtiesas mērķis nav izņemt bērnus no ģimenes, taču abi gadījumi tiks izvērtēti, informēts arī novada Sociālais dienests.

Tukuma novada Bāriņtiesas priekšsēdētājas Agneses Vembres vēlme risināt bērnu likteni, domājams nav nejauša, ņemot vērā nesenos traģiskos notikumus visā Latvijā.

Liecinieki un upuri pastāstījuši par lidmašīnas avāriju pie Biškekas - Sputnik Latvija
Liecinieki un upuri pastāstījuši par lidmašīnas avāriju pie Biškekas

Ubagošana Vecrīgā

Vecrīgā 16. janvāra vakarā pašvaldības policisti aizturējuši pusaudzi, kurš ubagojis naudu. Izrādījās, ka 13 gadus vecais zēns vērsies pie garāmgājējiem pie Latvijas Nacionālās operas ēkas. Zēns pašvaldības policistiem skaidrojis, ka vēlējies aiziet uz maksas tualeti netālu esošajā tirdzniecības centrā, taču viņam nav bijusi skaidra nauda. Viņš nolēmis naudu prasīt garāmgājējiem. Bērna vizuālais izskats neliecināja par ubagošanas nepieciešamību, tomēr pēc paša zēna vārdiem noskaidrots, ka viņš arī turpat Vecrīgā dzīvojot, tāpēc policistiem radās šaubas par viņa stāsta patiesīgumu. Tiesībsargi pastāstījuši viņam, kur iespējams izmantot bezmaksas tualeti un informējuši par notikušo RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļu.

Naksnīgā pastaiga Ziepniekkalnā

Dienu iepriekš, 15.janvārī Rīgas pašvaldības policijas Zemgales pārvaldes darbinieki devās uz izsaukumu Ziepniekkalnā, kur kāds modrs aculiecinieks pamanījis iereibušu pāri ar bērnu ratiņiem. Ierodoties notikuma vietā, kārtības sargi sastapuši sievieti un vīrieti, kuri paskaidroja, ka bijuši ciemos, kur svinējuši radinieces jubileju un lietojuši alkoholu.

Policisti aplūkojuši bērnu un konstatējuši, ka viņam nekas nekait, taču jaunajiem vecākiem izskaidrots, ka alkohola reibums un vecāku pienākumi ir nesavienojamas lietas. Situāciju glāba bērna vecmāmiņa, kura ieradās pie jaunajiem vecākiem un pastāstīja kārtības sargiem, ka abi vecāki parasti ir ļoti atbildīgi un nelieto alkoholu. Ar pāri veiktas pārrunas par vecāku pienākumiem un savu darbību iespējamajām sekām, turklāt lietas materiāli nodoti Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļai.

Trīs upuri janvārī

Par laimi, neviens no minētajiem gadījumiem nav beidzies traģiski, taču janvārī jau trīs gadījumi noveduši pie bērnu bojāejas.

Atgādināsim, ka pēdējais no tiem bija ugunsgrēks Iļģuciemā. Traģēdija notika 17. janvārī — bojā gāja gadu un astoņus mēnešus veca meitenīte, kura dzīvoklī atradusies viena.

Сирийские дети - Sputnik Latvija
Krievijas skolēni nosūtījuši uz Sīriju 45 tonnas Jaungada dāvanu

Par ugunsgrēku dzīvoklī ceturtajā stāvā ziņoja kaimiņi. Iespējams ugunsgrēku izraisījusi bez uzraudzības atstāta svece.

bojāgājušā bērna māte paskaidroja, ka uz mirkli izgājusi no dzīvokļa kopā ar paziņām. Apstākļu noskaidrošanai Valsts policija ierosinājusi krimināllietu. Kā noskaidrojies, bojāgājušā bērna ģimene dzīvojusi krīzes centrā "Burtnieki" un bijusi gan Rīgas sociālā dienesta, gan bāriņtiesas redzeslokā.

Ģimene dzīvojusi krīzes centrā, jo meklējusi dzīvokli, un sociālais dienests līdz ar Bāriņtiesu, domājams to atbalstījuši. Tāpat "uzraudzīta" arī ģimene Rēzeknē, kur 10. janvārī gājusi bojā 12 gadus veca meitene, kas dzīvojusi kopā ar tēvu.

Savukārt traģēdija 3.janvārī Dobelē satrieca visu valsti — tur no narkotiku pārdozēšanas miruši deviņus mēnešus veca zīdaiņa vecāki, un viņš pats miris badā. Tāpat dzīvoklī bija trīs, četrus un piecus gadus veci bērni. Bērnu organismi no bada bijuši novājināti. Ģimene mitinājusies dzīvoklī 17,3 kvadrātmetru platībā.

Ziņu lente
0