Politika

Mediji: ar anonīmu vēstuļu palīdzību pedagogus mēģina noskaņot pret Šadurski

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaIzglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Anonīmajos ziņojumos, ko sākuši saņemt Latvijas pedagogi, teikts, ka to autori ir izglītības darbinieki no Liepājas.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Šonedēļ virkne izglītības darbinieku un organizāciju vairākas reizes ir saņēmuši anonīmu elektronisku vēstuli, kurā pedagogi tiek mudināti aktīvāk kritizēt izglītības sistēmu un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbu, kā arī izteikta ideja vākt parakstus par izglītības ministra Kārļa Šadurska demisiju, vēsta LETA.

Kā vēstules autori norādīti "Liepājas izglītības nozares pārstāvji", apgalvojot, ka vēstule ir Liepājas pedagogu iniciatīva, tomēr nekādi kontakti un konkrēti vēstules autori tajā nav norādīti.

Šadurskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šadurskis grib pagarināt mācību gadu par pāris nedēļām

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA), kurai ir sava reģionālā dalīborganizācija Liepājā, priekšsēdētāja Inga Vanaga aģentūrai LETA atzina, ka viņai neesot zināms, kas ir šīs vēstules autors, tomēr viņa apstiprināja, ka šādu vēstuli saņēma arī LIZDA biedri.

Arī Liepāja pilsētas arodorganizācijas vadītāja Simona Petrovica aģentūrai LETA atzina, ka vēstule, kas it kā parakstīta "Liepājas izglītības nozares pārstāvju vārdā", viņai ir pārsteigums. "Pilnīgi nav skaidrs, kas šo vēstuli ir rakstījis. Visiem liels pārsteigums Liepājā," — teica Petrovica.

Vēstulē apkopotas pēdējā laika aktualitātes izglītībā, kas publiskajā telpā radījušas plašas diskusijas. Vēstulē tiek apgalvots, ka "esošā izglītības sistēma pilnībā neapmierina nevienu — ne skolotājus, ne augstskolu pasniedzējus, ne pedagogu intereses pārstāvošās arodbiedrības, ne skolēnus, studentus un to vecākus".

Vēstules autori uzskata, ka, neskatoties uz IZM iecerēm uzlabot izglītības sistēmu, "neviena no šīm iecerēm netiek novesta līdz galam un nesniedz vēlamos uzlabojumus, kā rezultāta cieš gan pedagogi, gan skolēni un sabiedrība kopumā". Sūtījumā pausta neapmierinātība ar Šadurska komunikācijas stilu, kas "vairāk vērsts uz autoritārismu un mazāk uz dialogu ar izglītības darbiniekiem un sociālajiem partneriem."

Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ušakovs: ar tādu ministru var izdzenāt visus skolēnus

Vēstules autorus neapmierina arī "neskaidrā situācija ap pedagogu "lojalitātes grozījumiem", kuros komunikācijas trūkums vērojams ļoti izteikti." Tāpat vēstulē pausts sašutums par IZM ieceri Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju (RPIVA) pievienot Latvijas Universitātei (LU).

"Trūkumu izglītības sistēmā un IZM darbā ir daudz," apgalvo vēstules autori un sola, ka tiek plānots sākt parakstu vākšanu par Šadurska demisiju. Vēstulē pausta vēlme apzināt cilvēkus, kuri "būtu gatavai savu pārliecību apliecināt ar parakstu".

Nav dūmu bez uguns

Izglītības ministra ierosinātās reformas jau iepriekš saskārās ar kritiku gan no sabiedrības, gan politiķu puses.
Piemēram, Rīgas mērs Nils Ušakovs paziņoja, ka grozījumi pedagogu darba apmaksas sistēmā noveduši pie algas krišanās ceturtajai daļai galvaspilsētas pedagogu. Pats politiķis pauda viedokli, ka IZM darbības iznīcina vidējo izglītību.
Pret citu reformu — bērnu izglītošanas sākumu no sešu gadu vecuma — iebildis Latvijas prezidents Raimonds Vējonis. Valsts vadītājs uzsvēra, ka nepieciešamas plašākas diskusijas par mācību procesa kvalitātes uzlabošanu.

Ziņu lente
0