Pirmo reizi šogad konstatē ĀCM mājas cūkām

© Sputnik / Alexander Kondratyuk / Pāriet pie mediju bankasРабота свинокомплекса в Челябинской области
Работа свинокомплекса в Челябинской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ĀCM mājas cūkām konstatēta saimniecība Krimuldā ar 5023 dzīvniekiem.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis šogad pirmo Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu mājas cūkām – slimība skārusi lielu cūku novietni "Rukas" Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku.

Kā aģentūru LETA informēja dienestā, saimniecībā tiek veikti Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumi, tostarp cūku likvidēšana, kā arī epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuvusi novietnē.

Sivēni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Cūku mēris tuvojas Rīgai

Noteikta arī karantīna – aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri mājas cūkām tika konstatēts pagājušā gada 22. septembrī Gulbenes novada Rankas pagastā, kad slimības dēļ nācās likvidēt 119 mājas cūkas. Kopumā pagājušajā gadā Āfrikas cūku mēris konstatēts trijās Latvijas saimniecībās. Slimības dēļ tika likvidētas 311 mājas cūkas.

Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties meža cūku populācijā. Šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts jau 43 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

Ziņu lente
0