Latvijas dzelzceļš dabūjis pa mici no Valsts valodas centra

CC BY-SA 3.0 / Aleksandrs Timofejev / Jelgavas stacijas eka (cropped image)Jelgavas dzelzceļa stacija
Jelgavas dzelzceļa stacija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts valodas centrs uzlicis sodu "Latvijas dzelzceļam", taču soda apmēru pagaidām tur noslēpumā.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik, Jeļena Kirillova. Latvijas nacionālā dzelzceļu kompānija VAS "Latvijas dzelzceļš" iekritusi par Valodas likuma pārkāpumiem. Uzņēmums gatavojas pārsūdzēt tiesā VVC uzlikto sodu. 

Portāls Jelgavas Vēstnesis informē, ka pārkāpums konstatēts tablo Jelgavas dzelzceļa stacijā. Modrie pārbaudītāji ievēroja uzrakstus ne tikai latviešu, bet arī angļu un krievu valodās (piemēram, Train Nr./ Номер поезда uzrakstīts daudz mazākiem burtiem nekā latviešu valodā). Rezultātā uzņēmums sodīts.

Zināms, ka sods piemērots fiziskām personām — "Latvijas dzelzceļa" darbiniekiem. Administratīvo pārkāpumu kodekss par tādu pārkāpumu paredz sodu no 35 līdz 140 eiro apmērā, tomēr soda apmēru Valsts valodas centrs publiski nav gatavs atklāt, acīmredzot baidoties no liekas ažiotāžas.

Tiesa, sociālajos tīklos situācija jau tiek apspriesta pilnā sparā, ar epitetiem neskopojoties. "Laikam Jelgavā tūristi nav vajadzīgi", "Pilnīgi murgi!", "Idiotisms", "Tā mēs attīstām tūrismu?", "Nu jau vairs nezina, kur vēl naudu ņemt," — ir sašutuši vietējie iedzīvotāji. 

VVC — tūrisma kontrolieris

Jauni elektroniskie tablo tika uzstādīti vilcienu līniju Jelgava-Rīga un Jūrmala-Rīga stacijās 2015. gada nogalē saskaņā ar dzelzceļa infrastruktūras modernizēšanas projektu, atgādina Jelgavas vēstnesis. Jelgavas stacijā uz tablo svešvalodās ir šādi uzraksti: vilciena numurs, virziens un izbraukšanas laiks. Informācija, kas parādās uz displeja, ir latviešu valodā.

Работа радиостанции - Sputnik Latvija
Valsts valodu centrs ekspertu mudinājumu sniegt intervijas arī krievu valodā uzskata par nepārdomātu

Vietējie mediji informē, ka lieta ierosināta, pamatojoties uz vērīga iedzīvotāja sūdzību. Valsts valodas centra Valodas kontroles reģionālās nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna paskaidroja, ka šajā gadījumā ir pārkāpts Valsts valodas likuma 21. pants, kas nosaka: valsts uzņēmumam, kāds ir "Latvijas dzelzceļš", sabiedrības informēšanai paredzētā informācija sniedzama tikai valsts valodā.

Speciāliste apliecināja, ka Ministru kabineta noteikumi nosaka dažus izņēmumus, kuros pieļaujama svešvalodu lietošana, piemēram, tā ir ar starptautisko tūrismu, starptautiskiem pasākumiem un drošības apsvērumiem saistīta informācija.

Taču, pēc Pāvulēnas domām, par starptautisku tūrisma objektu uzskatāmi valsts nozīmes objekti, kuros ienāk un no kuriem iziet ārvalstu tūristi, piemēram, Rīgas staciju, bet uz Jelgavas un citām dzelzceļa stacijām tas nav attiecināms.

"Mēs nevaram visu valsti pārvērst par starptautisku tūrisma objektu, turklāt Jelgavas stacijā svešvalodās sniegtā informācija ir vispārīga un ārvalstu tūristiem nekādā veidā nepalīdz pārvietoties," — norāda Pāvulēna.

Spriežot pēc visa, "Latvijas dzelzceļa" viedoklis šajā ziņā ir atšķirīgs — uzņēmums gatavojas apstrīdēt Valsts valodas centra lēmumu par soda uzlikšanu.

Vairāk tūristu, vairāk pasažieru

Jelgavas reģionālā Tūrisma centra (JRTC) rīcībā esošā informācija liecina, ka ārvalstu ceļotāju skaits ar katru gadu palielinās. Piemēram, 2015. gadā Tūrisma informācijas centrā vērsās 5250 ārvalstu ceļotāji, bet aizvadītajā gadā informācijas pieprasījumu skaits pieaudzis jau par 14%.

Социальная сеть Twitter - Sputnik Latvija
Viedoklis
Troļļu karalis: meklējam galveno politisko trolli Latvijā

Visbiežāk Jelgavu apciemo tūristi no Lietuvas, Krievijas, Igaunijas, Vācijas, ASV un Lielbritānijas. Jelgava ir viena no Latvijas pilsētām, kuru no Rīgas ir iespējams apmeklēt ar vilcienu, un tūristi aktīvi izmanto šo priekšrocību.

Vilcienu labprāt izmanto ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī ārvalstu ceļotāji, īpaši ērti tas ir velotūristiem. Tūristiem ir ļoti nepieciešams saņemt informāciju viņiem saprotamā valodā, ir pārliecināti tūrisma centra darbinieki.

Uzņēmuma "Pasažieru vilciens" apkopotā informācija norāda, ka 2016. gada 11 mēnešos Jelgava kā galastacija bija 739 937 pasažieriem, un šis rādītājs ir par 32 % lielāks salīdzinājumā ar 2015. gada rādītāju tādā pašā periodā.

Ziņu lente
0