VID un KNAB pēc skandāliem izjūt būtisku iedzīvotāju uzticēšanās zudumu

© Foto : Valsts ieņēmumu dienestsЗдание Службы государственных доходов
Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā gada laikā abas šīs iestādes ir iekļuvušas starp tām, kurām iedzīvotāji Latvijā uzticas vismazāk, atpaliekot vien no partijām, Saeimas un valdības.

RĪGA, 28. decembris – Sputnik. Publiskos skandālos ierautie Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēdējos gados ir piedzīvojuši būtisku iedzīvotāju uzticēšanās zudumu, atsaucoties uz laikraksta pasūtīto SKDS pētījumu, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz "Neatkarīgo".

Денежные купюры - Sputnik Latvija
Aicina KNAB veikt pārbaudi saistībā ar Latvijas vēstniecības Ēģiptē rīkotu pieņemšanu

Pēdējā gada laikā abas šīs iestādes ir iekļuvušas starp tām, kurām iedzīvotāji Latvijā uzticas vismazāk, atpaliekot vien no partijām, Saeimas un valdības. KNAB negatīvais reitings šogad decembrī bijis mīnus 28,4, bet VID — mīnus 19,6.

Uzticēšanās abām šīm iestādēm pēdējos gados arvien samazinājusies. 2014. gada izskaņā KNAB uzticējās 41% aptaujāto, pērn – 40%, bet šogad – vairs tikai 29%. Līdzīgi VID 2014. gada nogalē uzticējās 49% aptaujāto, pērn – 46%, bet šogad – tikai 34%.

Negatīvs uzticēšanās reitings šogad bijis arī tiesām – mīnus 3,8 – un prokuratūrai – mīnus 0,7, taču uzticēšanās tām nav kritusies tik būtiski. Arī uzticēšanās tiesībsargam un Valsts policijai pēdējos gados nav būtiski mainījusies, un viņu reitings šī gada izskaņā bijis attiecīgi plus 23,5 un plus 16,9. Cilvēku uzticēšanās līmenis policijai ir augstāks nekā tiesībsargam, taču augstāks pozitīvais reitings sasniegts tāpēc, ka lielākai cilvēku daļai nav bijis viedokļa par tiesībsarga darbu.

VID ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izdevumi aug: durvju nomaiņa VID ēkā izmaksās 100 tūkstošus eiro

Pozitīvs reitings – plus 1,8 – vēl ir Valsts kontrolei, taču uzticēšanās tai pēdējos gados piedzīvo strauju lejupslīdi: 2014. gada beigās Valsts kontrolei uzticējās 57% aptaujāto, pērn – 50%, bet šogad – tikai 41%.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš spriedis, ka pašreizējais tiesībsargs Juris Jansons ir aktīvs – sistemātiski nāk klajā ar jauniem paziņojumiem – un attiecīgi tiek novērtēts. Salīdzinājumam Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa sabiedrības uzmanības lokā iekļūst retāk, un par jebkurām nebūšanām valstī cilvēki varot pavaicāt: "Kāpēc te nekas netiek kontrolēts?"

Ziņu lente
0