Lojalitātes eksperiments: tiesa atteikusies atjaunot skolas Innova akreditāciju

© Foto : info.riga.lvKlases telpa skolā. Foto no arhīva
Klases telpa skolā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas administratīvā tiesa noraidījusi skolas Innova prasību atjaunot tās akreditāciju, taču apsūdzības par skolotāju nelojalitāti tomēr tika atsauktas.

RĪGA, 26. decembris — Sputnik, Jeļena Kirillova. Rīgas administratīvā tiesa pieņēmusi lēmumu privātskolas Innova skandalozajā lietā — skolai tika atņemtas tiesības pagarināt mācību programmas akreditāciju.

Skolas vadība uzskata, ka runa nebūt nav par izglītības kvalitāti, bet gan tikai par tās darbinieku uzskatiem, kas neatbilst oficiālajam "kursam".

Atriebība par 9. maiju

Skola. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lojalitātes pārbaude: skola Innova vērsusies tiesā

Atgādināsim, ka krievu privātā vidusskola Innova ir pirmā mācību iestāde, kas saskārusies ar ierobežojumiem skolotāju un administrācijas "nelojalitātes" rezultātā. Skolu Innova jau 2006. gadā nodibināja pedagoģiskais centrs "Eksperiments" un tā sekmīgi strādāja Rīgā līdz šī gada vasarai, kad mācību iestādei pēkšņi tika noraidīta pamata un vidējās izglītības programmu akreditācija. Latvijas Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) šķita, ka skolas dibinātāji, absolventi un pedagogi neveicina valstiskuma stiprināšanu un sabiedrības saliedētību. Skolas vadība ir pārliecināta, ka tā ir atriebība par akcijas "Nemirstīgais pulks" organizēšanu 9. maijā.

Izrādījās, ka pati skola ir akreditēta līdz 2020. gadam un var veikt izglītojošo darbu. Taču pamatizglītības programmas akreditācija beidzās 2016. gada aprīlī. Trīs mēnešus pirms termiņa beigām skolas vadība iesniedza lūgumu to pagarināt.

Skolas juriste Elizabete Krivcova norādīja, ka pārbaude notikusi šī gada aprīlī. Tolaik eksperti pārbaudīja mācību materiālus, atzina, ka viss ir kārtībā, un pauda viedokli, ka, domājams, licenci pagarinās vēl uz diviem gadiem. Parakstīja visus dokumentus un nosūtīja komisijai. Bet tur viņiem saka: mēs pa televizoru skatījāmies pārraidi, kurā teikts, ka skolas audzēkņi un pedagogi 9. maijā piedalījušies akcijā "Nemirstīgais pulks". Skola tika apsūdzēta par to, ka tās programmu un metodisko materiālu pamatā ir Krievijas Federācijā izstrādāti avoti, un daļa pieredzējušu pedagogu strādā amatu apvienošanas kārtībā.

Lojalitāte nebija galvenais kritērijs

Latvijas Saeimas ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Divi likumi "stukačiem"

Savukārt Izglītības kvalitātes valsts dienests uzskata, ka tā darbības kritika ir nepamatota. Kanāla LTV programmā IKVD pārstāvji paskaidroja, ka situācija atspoguļota kļūdaini. Tiesa, to, ka iestāde patiešām saņēmusi informāciju no Drošības policijas, viņi nenoliedza, taču apgalvoja, ka tas esot bijis tikai viens no faktoriem, tas neesot bijis ne izšķirošais, ne prioritārais apsvērums.

"Vēlreiz pasvītrošu: lēmumā par izglītības programmu akreditācijas atteikumu ir vairākas lappuses. Ja runājam par informāciju no tiesībsargājošajām iestādēm, tās bija divas rindiņas," — pavēstīja Ivans Jānis Mihailovs, IKVD Licencēšanas un reģistrācijas departamenta direktora vietnieks.

Uz tiesu pēc taisnības

Bezgalīgo pārbaužu un dažādu iestāžu neloģisko atbilžu dēļ skola Innova nolēma vērsties tiesā. Pēc skolas juristes Elizabetes Krivcovas domām, bija liela iespēja izcīnīt uzvaru, jo, pēc advokātu domām, ne Izglītības ministrija, ne IKVD neizvirzīja saprotamas un objektīvas pretenzijas pret privātskolas darbību.

Decembra sākumā notika pirmā un vienīgā tiesas sēde šajā lietā. Uzstājoties tiesā, Elizabete Krivcova atsaucās uz pasaules pieredzi, kā piemēru minēja labāko pasaules augstskolu pasniedzēja, slavena filozofijas doktora Noama Homski dzīvi.

"Viņa politiskie uzskati, ko iespējams uzskatīt par anarhiskiem un pat radikāliem, nekad neradīja nekādus kavēkļus pasniedzēja vai zinātniskajā darbā," — tiesā norādīja Krivcova. Pēc viņas domām, šajā gadījumā liela nozīme bijusi tieši politiskajiem uzskatiem, un tas nav pieļaujams. 

"Mūsu politiskie uzskati var nesakrist, taču to mēs apspriedīsim citviet. Tam nav nekāda sakara ar mācību procesu," — juriste centās pārliecināt tiesu.

Pedagoģiskā centra "Eksperiments" valdes loceklis Broņislavs Zelcermans, skolas Innova dibinātājs, tiesā paziņoja, ka nav saņemta neviena nopietna pedagoģiska piezīme pēc pārbaudes šī gada aprīlī. Taču pēc 9. maija un Zelcermana piedalīšanās akcijas "Nemirstīgais pulks" organizatoriskajā darbā situācija krasi mainījusies.

Ученики на празднике в школе - Sputnik Latvija
Sākta parakstu vākšana skolas Innova atbalstam

Tieši 9. maijā ekspertu komisijas lēmumā par akreditāciju notikušas pārsteidzošas izmaiņas. Pietika ar piecām rindiņām nodaļā "mācību saturs" un "kadru resursi", lai pozitīvais slēdziens pārvērstos par negatīvu, norādīja Zelcermans. Un viņš vēl joprojām nesaprot, kā dalība 9. maija akcijā sniedz atbildes uz jautājumiem par lojalitāti.

Skolas juriste: esam zaudējuši, tomēr es emu apmierināta

Lai arī tiesas lēmums nav labvēlīgs skolai Innova, juriste Elizabete Krivcova pastāstīja Sputnik, ka ar šādu spriedumu viņa ir apmierināta. 

"Sliktā ziņa ir tā, ka mūsu prasība ir noraidīta, bet labā — atsauktas visas apsūdzības par nelojalitāti," — uzsvēra juriste.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šadurskis: Kremļa taustekļi centušies saduļķot izglītību Latvijā
Viņa pavēstīja, ka tiesa noraidījusi visas aizdomas par skolas pasniedzēju nelojalitāti. "Tiesa nav konstatējusi skolas skolotāju nelojalitātes pierādījumus. Nav atrasti arī iemesli apšaubīt labu izglītības kvalitāti. Taču mums vēl ir palicis strīds par dažām formālām niansēm," — norādīja Krivcova. Pēc tiesas domām, skola pagaidām nevar pagarināt akreditāciju, jo četri pedagogi nav pabeiguši nepieciešamos kvalifikācijas celšanas kursus. "Pašlaik skolotāji visus nepieciešamos kursus ir beiguši, tāpēc ceru, ka nākamais tiesas process beigsies mums par labu," — apgalvoja juriste.

Iespējas uzvarēt ir lielas, viņa uzskata. Tiesa, jebkura, no pirmā acu uzmetiena nenozīmīga formalitāte var novest pie nopietnām sekām. "Es tomēr nevaru ignorēt faktu, ka pret skolu izvirzītas pārmērīgas administratīvās prasības, — norādīja Krivcova. — Tur, kur citiem tikai izsaka piezīmi, mums pat pēdiņu trūkums ir nopietna kļūda."

Skola Innova gatavojas pārsūdzēt tiesas lēmumu. "Es nelikšos mierā, līdz skola saņems akreditāciju," — noslēgumā piebilda skolas juriste.

Ziņu lente
0