Aptauja: Nākamgad Latvijā gaidāms mazākais darbavietu skaita pieaugums Baltijas valstīs

© Sputnik / Вадим Жернов / Pāriet pie mediju bankasRādītāju grafiks. Foto no arhīva
Rādītāju grafiks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darba devēji no Latvijas izrāda lielāko piesardzību, plānojot papildu vakanču skaitu uzņēmumā. Latvijā pieņemt vismaz vienu jaunu darbinieku nākamajā gadā iecerējuši 36% no aptaujātajiem darba devējiem.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Nākamajā gadā Latvijā starp Baltijas valstīm prognozēts mazākais jaunu darbavietu skaita pieaugums, liecina interneta personāla atlases uzņēmuma "CV-Online Latvia" novembrī veiktā aptauja Baltijas valstīs par plāniem un tendencēm darba tirgū nākamajā gadā, informē aģentūra LETA.

Autortiesības un pirātisms - Sputnik Latvija
Viltošana un pirātisms aplaupa Latviju

Raugoties uz plāniem 2017.gadā, darba devēji no Latvijas izrāda lielāko piesardzību, plānojot papildu vakanču skaitu uzņēmumā. Latvijā pieņemt vismaz vienu jaunu darbinieku nākamajā gadā iecerējuši 36% no aptaujātajiem darba devējiem, kas ir par 11 procentpunktiem mazāk nekā pagājušā gada aptaujā.

Vienlaikus Lietuvā 44% no aptaujātajiem darba devējiem atklāja, ka plāno palielināt darbinieku skaitu (gadu iepriekš — 42%), savukārt Igaunijā — 43% (40%).

Būtiskas izmaiņas nākamajā gadā, visticamāk, nebūs arī atalgojumā, jo procentuāli situācija līdzīga pagājušā gada aptaujas rezultātiem, norāda "CV-Online Latvia" pārstāvji.

Atalgojuma pieaugumu nākamajā gadā darbiniekiem plāno 41% darba devēju Latvijā, kas, salīdzinot ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem, ir par vienu procentpunktu vairāk. Visbiežāk šādu lēmumu darba devēji pamato ar to, ka vēlas motivēt darbiniekus, lai viņi paliktu strādāt konkrētajā uzņēmumā.

Мартиньш Бичевскис - Sputnik Latvija
Bičevskis uzskata, ka privāto investīciju līmenis pašlaik ir dramatiski zems

Tikmēr atalgojuma samazinājumu darbiniekiem plāno 4% aptaujāto darba devēju, bet 9% atzina, ka dažus darbiniekus gaida algas pieaugums, bet dažiem tā tiks samazināta. Savukārt gandrīz katrs ceturtais darba devējs plāno atalgojumu saglabāt līdzšinējā līmenī un gandrīz tikpat daudz darba devēju aptaujā atzina, ka lēmumu par darbinieku atalgojumu nākamajam gadam vēl nav pieņēmuši un atbildēt nevarēja.

"CV-Online Latvia" vadītājs Aivis Brodiņš atzīmēja, ka, ņemot vērā Latvijas ekonomikas izaugsmes tempu palēnināšanos šogad un gaidāmās negatīvās izmaiņas nodokļu sistēmā, darba devēju noskaņojums ir kļuvis pesimistiskāks attiecībā par darbinieku pieņemšanu darbā nākamajā gadā.

"Izjūtot aizvien lielāku darba spēka trūkumu un veicinot pašreizējo darbinieku apmierinātību, liela daļa uzņēmumu turpinās palielināt atalgojumu un uzlabot darba apstākļus. Piepildoties scenārijam ar vismaz divreiz vai trīsreiz lielāku ekonomisko izaugsmi nākamgad, izsludināto brīvo darbavietu skaits un atalgojums varētu attiecīgi pieaugt straujāk," — viņš sacīja.

Aptaujas rezultāti liecina, ka ar katru gadu pieaug arī to darba devēju skaits, kuri uzskata, ka atrast jaunus darbiniekus kļūst arvien grūtāk un sarežģītāk. Pagājušajā gadā to atzina 45% darba devēju, bet šogad 61% no aptaujātajiem uzskata, ka jaunu, atbilstošu darbinieku atrašana salīdzinoši ar pagājušo gadu ir kļuvusi vēl grūtāka.

Neskatoties uz to, ka jaunu darbinieku atrašana Latvijā novērtēta kā sarežģīta, jaunus papildspēkus meklēt un pieņemt no ārvalstīm ir iecerējuši vien 17% darba devēju.

Darba devēju aptauja norisinājās interneta vidē šogad novembrī. Kopumā aptaujāti gandrīz 2000 darba devēju Baltijas valstīs, no kuriem vairāk nekā 200 Latvijā, vairāk nekā 100 Lietuvā un vairāk nekā 1600 Igaunijā.

Ziņu lente
0