Latvija aicina Krieviju nodrošināt lielāku militāro aktivitāšu caurskatāmību un atklātību

© Sputnik / Марк Агнор / Pāriet pie mediju bankasНижняя кабина самолета ИЛ-76
Нижняя кабина самолета ИЛ-76 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka Maskavas retoriku attiecībā pret Latviju uzskata par nedraudzīgu, dažkārt – pat naidīgu. Tieši tāpēc Latvija "ir spiesta" meklēt papildu drošības garantijas un paplašināt sadarbību ar sabiedrotajiem, atbildot uz Krievijas militārajiem pasākumiem.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Diskusijā starp Latvijas un Krievijas Aizsardzības ministriju ekspertiem Latvija aicināja Krieviju nodrošināt lielāku militāro aktivitāšu caurskatāmību un atklātību, ziņo aģentūra LETA.

Президент России Владимир Путин - Sputnik Latvija
Putins: atšķirībā no NATO Krievija ir atrisinājusi drošības problēmu virs Baltijas

Ceturtdien AM norisinājās diskusija starp Latvijas un Krievijas Aizsardzības ministriju ekspertiem par uzticību un drošību veicinošiem pasākumiem. Lai veicinātu savstarpēju atklātību un uzticēšanos militārajos jautājumos, Latvijas puse piedāvāja papildus esošajiem nosacījumiem bruņojuma kontroles jomā, kas izriet no Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Vīnes dokumenta, veikt vienu papildu bruņojuma kontroles novērtējuma vizīti un vienu inspekciju Latvijas un Krievijas pierobežas rajonos, tādejādi aicinot Krieviju apliecināt gatavību pēc lielākas militāro aktivitāšu caurskatāmības ne tikai vārdos, bet arī darbos.

Diskusiju laikā puses apmainījās ar viedokļiem par drošības situāciju pierobežā. Latvijas pārstāvji uzsvēra, ka Krievijas militārās aktivitātes, ieskaitot plaša mēroga militārās mācības, militārās infrastruktūras attīstība un jauno militāro vienību izveide, raisa bažas par Krievijas nodomiem un ilgtermiņa ambīcijām reģionā.

Tāpat Latvijas puse uzsvēra, ka vairumam no Krievijas attīstītajām spējām un plaša mēroga mācībām Latvijas pierobežā piemīt uzbrukuma, nevis aizsardzības raksturs.

Krievijas valdība vairākkārt ir norādījusi, ka militārās mācības un karaspēka pārvietošanās Krievijas teritorijā nekādā veidā neapdraud trešās valstis. Krievija uzskata, ka NATO militārās infrastruktūras paplašināšanās pie tās robežām, tostarp arī Baltijas valstīs, nes tai apdraudējumu.

Zviedrijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas reģiona valstu Aizsardzības ministrijas gaida un gatavo atbildi Krievijai

Augustā tika saņemtas vēstules no Krievijas atašeja Latvijā, kur Krievija aicināja uz drošības konsultācijām Maskavā, lai ekspertu līmenī pārrunātu turpmāko militāro sadarbību. Tolaik Latvija noraidīja Krievijas ierosinājumu un ierosināja turpināt Baltijas jūras reģiona drošības jautājumu apspriešanu pašreizējā formātā.

Latvijas Aizsardzības ministrija tolaik aicināja Krieviju sniegt konkrētus ierosinājumus caurskatāmības nodrošināšanai militārās infrastruktūras un mācību jautājumos Rietumu kara apgabalā, taču ieteica to panākt Krievijas un NATO padomes vai EDSO formātā. Krievijas uzaicinājumu apspriest drošības problēmas Baltijas jūras reģionā noraidīja arī Lietuvas un Igaunijas militārie resori.

Ziņu lente
0