Prezidents izsludinās lojalitātes grozījumus, bet prasa pārskatīt izmaiņas mikrouzņēmumu regulējumā

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vējonis kategoriski noraida, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu atgriešana otrreizējai caurlūkošanai nozīmē neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien atdeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai pieņemtos grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā. Savukārt sabiedrībā pretrunīgi vērtētos grozījumus Izglītības likumā, kas tostarp paredz iespēju no darba atbrīvot valstij nelojālus pedagogus, prezidents nolēmis izsludināt, vēsta aģentūru LETA.

Kā aģentūru informēja prezidenta Preses dienestā, prezidents uzskata, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likumā piedāvātais regulējums ir nepilnīgs un pretrunā iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, ar kuriem rēķinājušies uzņēmēji un sabiedrība.

Raimonds Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Iespējams, prezidents neizsludinās grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā

Tāpat Vējonis norāda, ka nav izpildīts Ministru kabineta 2015. gada 22. septembra lēmums izstrādāt mikrouzņēmumu nodokli aizstājošu regulējumu, kas noteiktu specializēta vienkāršota nodokļu režīma ieviešanu maziem un mikro uzņēmumiem ar mazu ikgadējo apgrozījumu, paredzot vienkāršotu grāmatvedības uzskaiti, deklarāciju iesniegšanu un nodokļu nomaksu.

Vējonis uzsver, ka uzņēmējiem jābūt skaidrībai un pārliecībai par uzņēmējdarbību regulējošiem noteikumiem. Izmaiņām likumos un nodokļu politikā jābūt paredzamām un saskaņotām, lai to izpilde veicinātu un stiprinātu uzņēmējdarbības vidi.

Tāpat Vējonis kategoriski noraida, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu atgriešana otrreizējai caurlūkošanai nozīmē neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam.

Vienlaikus piektdien Vējonis lēmis izsludināt valsts budžeta likuma paketē ietverto likumu "Grozījumi Izglītības likumā", neskatoties uz to, ka atsevišķas likumā ietvertās normas ir bez tiešas ietekmes uz valsts budžetu un to virzīšana valsts budžeta paketē sabiedrībā pamatoti radījusi neizpratni.

Nodot šos grozījumus otrreizējai izskatīšanai Saeimā Vējoni aicināja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība un Latvijas Izglītības vadītāju asociācija. Šonedēļ starp iesaistītajām pusēm notikusi tikšanās, kuras laikā uzklausīti to argumenti.

Vērtējot šo grozījumu otrreizējas caurlūkošanas lūgumus, Vējonis ņēma vērā Rīgas pilī 30. novembrī notikušajā apspriedē Saeimas atbildīgās komisijas un Saeimas juridiskā dienesta sniegto informāciju par būtiskiem normu redakciju uzlabojumiem likuma izstrādes gaitā, salīdzinot ar Ministru kabineta iesniegtajā likumprojektā ietvertajām normu redakcijām.

Премьер министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Kučinskis rosinājis ļaut maksāt nodokļus Krievijas rubļos

Izsludinot likumu, Valsts prezidents ņem vērā arī Saeimas juridiskā dienesta sniegto vērtējumu par Izglītības likuma grozījumu atbilstību Satversmei.

Vienlaikus Valsts prezidents aicina Saeimu rūpīgi sekot līdzi likumā ietverto normu piemērošanas praksei, lai laikus varētu identificēt un novērst iespējamas problēmas normu piemērošanā.

Valsts prezidents arī aicinās Saeimu turpmāk vairāk uzmanības pievērst tam, lai valsts budžeta likuma paketē netiktu veiktas izmaiņas nozarēm un sabiedrībai būtiskos jautājumos, ja šīm izmaiņām nav tiešas ietekmes uz budžetu.

Ziņu lente
0