Lai palido: Latvijā apšņāpti spārni bezpilota lidaparātiem

CC BY 2.0 / Richard Unten / Drone First Test FlightБеспилотный летательный аппарат
Беспилотный летательный аппарат - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstī stājušies spēkā jauni bezpilota lidaparātu lietošanas noteikumi.

RĪGA, 3. decembris — Sputnik. No nākamnedēļas visiem bezpilota lidaparātiem Latvijā jābūt marķētiem, to pilotiem – speciāli ģērbtiem. Dažiem lidojumiem, iespējams, būs vajadzīga speciāla atļauja, ziņo LTV7 raidījums "Personīga lieta".

Īpašu popularitāti droni iekarojuši videooperatoru aprindās. Vienā mirklī tie var pacelties debesīs un uzņemt fantastisku panorāmu. No vienas puses, tiem ir daudz priekšrocību. No otras puses – tie var būt bīstami.

"Bija kāds gadijums, kad pievades radiobāka izslēdzās, ņemot vērā mijiedarbību ar frekvencēm, kurās tika vadīts drons vai veikta datu pārraide no tā. Pārkāpējs tika noķerts un sodīts," – stāstīja Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Statistikas par dronu skaitu Latvijā nav. Tos var nopirkt pat bērnu veikalā vai samontēt pašiem. Drooni ir ļoti populāri.

Балтийский флот проводит учения по спасению подводной лодки - Sputnik Latvija
Pentagons veido jūras dronu, lai sekotu zemūdenēm Baltijas jūrā

Līdz šim dronu īpašniekiem rokas nebija saistītas – droni varēja lidot, kur un kā gribas. Tagad varas iestādes ir izstrādājušas noteikumus.

Tie paredz visu dronu marķēšanu: īpašnieka vārds uzvārds vai uzņēmuma nosaukums, adrese un tālruņa numurs.

Pašam drona operatoram jābūt redzamam no attāluma.

"Apzīmējums bav reglamentēts: dzeltena veste vai uzraksts "pilots" uz muguras – to atstājām pašu pilotu ziņā," – paskaidroja Gorodcovs.

Maksimālais lidojuma augstums nekontrolējamā gaisa telpā – 120 metri. Salīdzinājumam jāpiebilst, ka Saules akmens (Swedbank ēka Ķīpsalā) ir 123 metrus augsta. Augstāk pacelties aizliegts. Aiz pilsētas, tālu no nolaišanās un pacelšanās joslas var lidot līdz pusotru kilogramu smagi bezpilota lidaparāti. Pārējiem ik reizi nāksies lūgt Civilas aviācijas aģentūras vai Gaisa satiksmes atļauju.

Drona pacelšanos gaisā piecu kilometru rādiusā no lidostas ne tikai jāsaskaņo, bet arī pirms katras pacelšanās un nosēšanās jāpiezvana Gaisa satiksmei. Maksimālais lidojuma augstums – 50 metri.

Aizliegts lidot virs ieslodzījuma vietām, militārajiem objektiem, Latvijas Bankas, Valsts policijas, Ārlietu ministrijas, Saeimas, valdības ēkām un citām būvēm. To pilns saraksts publicēts vietnē likumi.lv. lidojumi aizliegti arī diennakts tumšajās stundās.

Jauno noteikumu izpildi galvenokārt kontrolēs tiesībsargājošās iestādes. Piemēram, par gaisa telpas lietošanas prasību parkāpumu paredzēts naudas sods līdz trīssimt eiro apmērā fiziskām personām un līdz tūkstoš eiro apmērā – juridiskām personām.

Ziņu lente
0