VVC: Gramatiski pareizāk lietot vārdu "advents", nevis "advente"

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasВремя Рождества
Время Рождества - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienu latviešu valodas vārdnīcā skaidrots, ka lietvārdi "advente" un "advents" nozīmē kristīgās baznīcas gada sākumu, laiku no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem līdz 24. decembrim.

RĪGA, 27. novembris – Sputnik. Gramatiski pareizāk lietot vārdu "advents", nevis "advente", taču arī vārda sieviešu dzimtes formas lietojums nav nepareizs, vēsta LETA, atsaucoties uz Valsts valodas centrā sniegto skaidrojumu.

Rīgas uguni - Sputnik Latvija
Rīga ir kļuvusi par vienu no vispievilcīgākajām pilsētām Ziemassvētku ceļojumam

VVC norādīja, ka Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija iesaka lietot sieviešu dzimtes formu advente, skaidrojot, ka runa ir par Ziemassvētku notikuma atnākšanas gaidīšanas laiku un aizguvuma pamatā ir procesa nosaukums "atnākšana", kas latīniski ir "adventus". Latīņu valodā adventus ir vīriešu dzimtes forma, turpretī latviešu valodā procesu nosaukumi ir sieviešu dzimtes vārdi: atnākšana, gaidīšana, svētīšana.

Savukārt Mūsdienu latviešu valodas vārdnīcā skaidrots, ka lietvārdi "advente" un "advents" nozīmē kristīgās baznīcas gada sākumu, laiku no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem līdz 24. decembrim.

VVC ieskatā, ņemot vērā, ka šim vārdam pamatā ir latīņu vārds "adventum", gramatiski pareizākā būtu vīriešu dzimtes forma advents, taču nav nepareizi lietot arī sieviešu dzimtes formu advente.

Ziņu lente
0