Jaunā iniciatīva Manabalss.lv – "Par kopbraukšanas ieviešanu Latvijā"

CC BY 2.0 / Beercha / Speed of lightJaunieši automobīlī. Foto no arhīva
Jaunieši automobīlī. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvas autori uzskata, ka kopbraukšāna varētu mudināt Latvijas iedzīvotājus mainīt savus pārvietošanās paradumus.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par kopbraukšanas ieviešanu Latvijā, ziņo aģentūra LETA.

Iniciatīvas pieteicējs Māris Reliņš noradījis, ka kopbraukšana ļāvusi miljoniem cilvēku visā pasaulē mainīt savus pārvietošanās paradumus, jo ar šīs platformas starpniecību ikviens iedzīvotājs var piedāvāt savu privāto auto pasažieru pārvadājumiem.

"Kā lietotājam man kopbraukšana nozīmē būtisku kvalitātes pieaugumu un ērtāku pārvietošanos pilsētā. Tas paver arī plašas ekonomiskās iespējas iedzīvotājiem, savukārt auto vadītājiem tā ir iespēja iegūt papildus ienākumus. Taču Latvijā tas nav iespējams. Lai pilnvērtīgi izmantotu kopbraukšanu, vispirms nepieciešams jomas regulējums," — skaidroja Reliņš.

Iniciatīvā teikts, ka kopbraukšanas regulējuma ieviešana ir tikai viens no soļiem, kas jāveic Latvijas kā inovācijām draudzīgas vides sakārtošanai. Reliņš nav apmierināts ar to, ka mūs apsteigusi Lietuva, kur šāds regulējums jau eksistē, tāpat soli priekšā ir arī Igaunija.

Pāreja uz ziemas laiku - Sputnik Latvija
Pāreja uz ziemas laiku

"Tikmēr Latvija bremzē, lai radītu jaunu, sakārtotu nozari laikā, kad pasaule arvien vairāk virzās sadarbīgās ekonomikas virzienā. Kopbraukšanas pakalpojumus ļaus realizēt grozījumi Autopārvadājumu likumā, kas noteiktu nozares normas, garantējot drošu, ērtu un caurspīdīgu pārvietošanos," — pauda Reliņš.

Viņaprāt, kopbraukšana ļautu pilnvērtīgi izmantot tehnoloģiju sniegtās iespējas. Lietotājam tas nozīmēs iespēju saņemt drošu, ērtu, kvalitatīvu un finansiāli pieejamu pakalpojumu, kā arī tā būs iespēja ikkatram izmantot savu privāto automašīnu, lai gūtu papildu ienākumus un elastīgi organizētu savu darba laiku. Pēc iniciatīvas autora teiktā, kopbraukšanas pakalpojumi tiek nodrošināti caurspīdīgā veidā — izvairīšanās no nodokļu nomaksas nav iespējama.

"Pieņemot regulējumu, valsts ik gadu nodokļu veidā iegūs papildus ienākumus," — uzskata Reliņš

Ziņu lente
0