No valsts aizbēdzis NATO kareivis, kas piekāvis Rīgā jaunieti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu karavīra lieta par Latvijas iedzīvotāju piekaušanu saņēmusi krimināllietas statusu. Policisti gaida karavīru ierodamies uz nopratināšanu, taču viņš tūlīt pēc incidenta pasteidzies pamest valsti. Patlaban nav zināms, kad lieta iekustēsies tālāk.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Valsts policija pārkvalificējusi lietu par neseno Latvijas iedzīvotāja piekaušanu. Agrākā administratīvā lieta kļuvusi par krimināllietu. Taču pats vaininieks pametis valsti tūlīt pēc kautiņa restorānā McDonald's Vecrīgā un izrādījies neaizsniedzams Latvijas tiesvedībai, vēsta LSM.

Pieprasīt taisnu tiesu

Aksels Aizkalns, puisis, kuru NATO karavīrs piekāvis pašā Latvijas galvaspilsētas centrā, jau izrakstīts no slimnīcas pēc veiktās operācijas. Kautiņā viņam salauzts deguns un virsdegune.

Tagad cietušais latvietis ir nolēmis izcīnīt taisnību: "Es pilnīgi noteikti vēlos, lai vaininieks atbildētu par savām darbībām. Patlaban tas ir mans galvenais mērķis," — viņš pastāstīja telekanāla LTV7 raidījumā "Personiskā lieta".

Arī Latvijas policija vēlas panākt taisnību: process ir pārkvalificēts krimināllietā. Par to informēja Rīgas Centra iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Aleksandrs Petrovs.

Latvijas armijas karavīra uzšuve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas karavīriem nāktos atvainoties par degunu, ko salauzis NATO karavīrs

Viņš paskaidroja, ka Aizkalna traumas iespējams vērtēt vismaz kā vieglus miesas bojājumus, un par šo kārtības pārkāpumu Latvijā paredzēta kriminālatbildība.

Policisti gaida karavīru ierodamies uz nopratināšanu, taču viņš tūlīt pēc incidenta pasteidzies pamest valsti. Patlaban nav zināms, kad lieta iekustēsies tālāk.

Vezums no vietas nav izkustināts

Arī iepriekš ārvalstu karavīri ir izvairījušies no atbildības par noziegumiem Latvijā. Piemēram, 2011. gada 11. jūnijā amerikānis izraisīja ceļu satiksmes negadījumu: apdzenot priekšā braucošo automašīnu uz Pleskavas šosejas, viņš izbrauca pretējā braukšanas joslā un sadūrās ar citu automašīnu. Toreiz avārijā cieta pieci cilvēki; divi no viņiem, tostarp arī ASV pilsonis, nokļuva reanimācijā.

Taču pēc diennakts negadījuma vaininieks tika izvests no valsts.

Britu karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Es esmu Putina aģente, un mēs esam visur: Tallinas iedzīvotāja sašutusi par NATO kareivjiem

Tiesa, šeit situācija ir citāda, jo Valsts policija incidentu joprojām nav kvalificējusi kā krimināllietu un tās materiāli joprojām tiek izmeklēti.

Atbildība ar atlaidēm

Tiesa, 2004. gada 17. jūnijā ratificētais līgums par NATO bruņoto spēku statusu nosaka, ka Latvijas Republikai ir tiesības saukt pie atbildības ārvalstu kareivjus par noziegumiem, kas izdarīti tās teritorijā. Uz viņiem attiecinātas gandrīz visas atbilstošās likumdošanas normas.

Taču šajā pašā līgumā paredzētas vairākas privilēģijas, ko saņem sabiedroto karavīri, piemēram, uz viņiem neattiecas migrācijas kontrole uz robežas. Šī norma ļauj ārvalstu kareivjiem nekavējoties pamest Latvijas teritoriju, tiklīdz viņi ir izgājuši no policijas iecirkņa, uzsver portāls LSM.

Domājams, šo privilēģiju izmantojis arī britu karavīrs, kurš alkohola reibumā piekāvis latviešu jaunieti.

Ziņu lente
0