Pāreja uz ziemas laiku

© REUTERS / Denis BalibousePāreja uz ziemas laiku
Pāreja uz ziemas laiku - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodienas rītā notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku. Pulksten 4 pulksteņa rādītāji bija jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Agrā svētdienas rītā Latvijā un daudzviet citur pasaulē notikusi pāreja uz ziemas laiku, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Ekonomikas ministriju.

Saule debesīs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kā Francijā: kādu laiku varam sagaidīt Latvijā

Pāreja uz vasaras laiku atkal notiks 2017. gada 26. martā.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Kopš 1997. gada vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Eiropas Savienībā pāreju uz vasaras laiku nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes 2001. gada 19. janvāra direktīva par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Direktīva nosaka vasaras laika sākumu un beigas vienoti visām ES dalībvalstīm.

2013. gadā portālā manabalss.lv tika publicētā iniciatīvā atcelt pulksteņa laiku pāreju 2x gadā uz ziemas/vasaras laiku un vienlaikus mainīt Latvijas laika zonu no UTC+2 uz UTC+3, jo ES direktīva neliedz to darīt. Iniciatīvas autori skaidroja savu priekšlikumu ar to, ka

"Pulksteņa laika pāreja no ziemas uz vasaras un otrādi izjauc cilvēku bioloģisko ritmu, kas visvairāk ietekmē mazus bērnus, cilvēkus gados un cilvēkus ar hroniskām slimībām, tad kopumā sabiedrība iegūs mazāk nevajadzīga stresa".

Minētais priekšlikums tika iesniegts izskatīšanai Saeimā, tomēr bija noraidīts, kā raksta iniciatīvas autors, "pat nepārbaudot detalizētāk".

Ziņu lente
0