Kučinskis sola Latvijas iedzīvotājiem labumus no CETA parakstīšanas

© AP Photo / Francois Walschaerts Māris Kučinskis. Foto no arhīva
Māris Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības nolīguma (CETA) parakstīšana sniegs Latvijai labumu, pauda premjers.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Kā ziņo aģentūra LETA, ministru prezidents Māris Kučinskis apgalvo, ka Latvija iegūs labumu no Visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības nolīguma parakstīšanas starp Kanādu un Eiropas Savienību.

Komersantiem šāds līgums novērsīs šķēršļus, ar kuriem tiem būtu jāsaskaras, ja līguma nebūtu. Kā piemēru Kučinskis minēja pārtikas ražotājus, kuriem vairs nenāksies sastapties ar protekcionismu, mēģinājumos ieiet tādas valsts tirgū, ar kuru nav noslēgts brīvās tirdzniecības līgums.

"Ja ir līgums, šie jautājumi tiek risināti daudz civilizētāk un iespējas ir daudz plašākas," — uzsvēra valdības vadītājs.

Premjers arī uzskata, ka Kanādas uzņēmumu ienākšana Latvijas tirgū varētu pozitīvi ietekmēt Latvijas ekonomiku.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Ģenerālprokuratūra var atstāt bez galvas Valsts policiju

Vienlaikus Kučinskis uzsvēra, ka brīvās tirdzniecības līgums nekādā gadījumā nenozīmē to, ka Latviju pārplūdīs apšaubāmas kvalitātes produkcija, jo katrai valstij ir tiesības kontrolēt ienākošās preces, tam ir attiecīga likumdošana gan nacionālā, gan arī starptautiskā līmenī.

"Šādi līgumi nav bezatbildīgi — katrs punkts tiek atrunāts un līgumus neslēdz, ja valstis nav panākušas kompromisu. Līgums ir ļoti līdzsvarots," — pauda premjers, piebilstot, ka Kanāda arī atcēlusi visus iebildumus, kas bijuši līguma saskaņošanas laikā. Tāpat esot jāsaprot, ka ne jau Kanāda ES ir uzspiedusi CETA — tā vairāk ir bijusi Eiropas iniciatīva kā nepieciešamība, nevis citu valstu spiediens.

Iepriekš bija ziņots, ka pirmdien tika ieplānotas ES amatpersonu pārrunas ar Beļģijas premjerministru Šarlu Mišelu saistībā ar CETA, ko parakstīšanu pašreiz bloķējis Beļģijas Valonijas reģions.

Savukārt aktīvisti norāda, ka CETA rada bīstamu precedentu, kas pavērs ceļu līdzīga līguma noslēgšanai starp ES un ASV jeb TTIP.

Ziņu lente
0