Eiropas Padome kontrolēs Ušakovam piespriesto VVC sodu

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasEDSO. Foto no arhīva
EDSO. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts valodas centrs uzskata, Rīgas mērs izmanto svešvalodas mērķiem, kādiem tās nav paredzētas.

RĪGA, 21. oktobris — Sputnik. Eiropas Padome apstiprināja, ka ir informēta par situāciju, kādā nokļuvis Rīgas mērs Nils Ušakovs — viņam piespriests naudas sods par krievu valodas lietojumu sociālajos tīklos.

Augustā Valsts valodas centrs piesprieda Rīgas domei maksimālo iespējamo naudas sodu 140 eiro apmērā par krievu valodas lietojumu Facebook sociālajā tīklā. Rīgas mērs pavēstīja, ka pašvaldība sodu nemaksās un apstrīdēs to tiesā. Septembrī Ušakovs pārsūdzēja tiesā VVC lēmumu

Eiropas Padome ņems vērā

Krievijas Sabiedriskās palātas komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina vērsās EDSO un Eiropas Padomē ar lūgumu izvērtēt minēto situāciju.

"Ģenerālsekretara Turbjorna Jaglanda vārdā pateicos par 2016. gada 1. augustā sūtīto vēstuli, kurā Jūs informējat par to, ka Rīgas mēram piespriests naudas sods par krievu valodas lietojumu sociālajos tīklos. Jūsu vēstuli esmu nosūtījusi Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību Sekretariātam, kas to ņems vērā tālākā monitoringa ietvaros," — vēstulē ziņoja EP pārstāve Sņežana Samardžiča-Markoviča. Dokumenta kopiju saņēmusi arī aģentūra RIA Novosti.

Par VVC sodu un pretenzijām sociālajos tīklos paziņoja pats Nils Ušakovs.

Pie tam VVC vadītājs Māris Baltiņš skaidroja, ka Ušakovs personīgi nav sodīts — sodu saņēmusi Rīgas dome un tās priekšsēdētājs, valsts iestādes ierēdnis, kurš izmanto svešvalodas ārpus to lietojuma kārtības, pārstāvot pašvaldību.

Runā vien, neklusē

Pēc ziņas par sodu Ušakovs publicēja karikatūru, kurā redzami 9 parastu cilvēku galvaskausi ar parakstiem (krievs, latvietis, balts, melns, aziāts, kristietis, musulmanis, nabags, bagātnieks) un vienu pitekantropa galvaskausu ar parakstu "Valsts valodas centrs".

Luterāņu bībele latviešu valodā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Trīs jautājumi par valsts valodu

Atbalstu Rīgas mēram pauda arī Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins.

"Par kaut ko tādu var izteikties tikai ar humoru. Malacis, @nilushakov", — publicēja Sobjaņins savā mikroblogā Twitter.

Arī Latvijas galvaspilsētas iedzīvotāji atbalstīja Nilu Ušakovu. Aptaujātie rīdzinieki izteicās, ka Rīgas domei ieteicams sociālajos tīklos lietot vairākas valodas. To vidū pirmajā vietā tika minēta krievu valoda.

Valsts valodas centrs zina labāk

Valsts valodas centrs Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Viesturs Razumovskis iepriekš informēja, ka pašvaldība var publicēt informāciju svešvalodās tikai ārkārtas gadījumā.

Tīkla Twitter lappuse. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valsts valodas centrs pieķerts krievu valodas lietošanā

Ierēdnis uzsvēra, ka Valodas likums paredz informācijas publikāciju tikai valsts valodā, izņemot gadījumus, ja tā saistīta ar starptautisko tūrismu vai starptautiskajiem pasākumiem, drošību, brīvu preču apgrozījumu ar ES, epidēmijam, ieslodzīto ārvalstnieku tiesībām un pienākumiem, ārkārtas situācijām.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos Latvijā saņemtas un izskatītas 497 sūdzības par valodas likuma pārkāpumiem, 180 cilvēkus VVC saucis pie administratīvās atbildības.

Latvijā dzīvo 2 miljoni cilvēki. Aptuveni 40% viņu starpā ir krievvalodīgie. Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valoda saņēmusi svešvalodas statusu.

Ziņu lente
0